Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Πύρινος εφιάλτης στην Πάτρα - Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η περιοχή - "Βρέχει" αποκαϊδα στην πόλη της Πάτρας!


Σε εξέλιξη βρίσκονται τα δύο πύρινα μέτωπα στο 'Ανω Καστρίτσι και στην περιοχή από το Πλατάνι μέχρι τα Σελλά, σύμφωνα με όσα ανέφερε στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας, ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Κώστας Δεσυνιώτης. Παράλληλα, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στην σύσκεψη, ότι το μέτωπο της φωτιάς στο Κάτω Καστρίτσι έχει τεθεί υπό έλεγχο. Σημείωσε, ακόμα, ότι δεν έχει καταγραφεί, μέχρι στιγμής, κάποια καμμένη κατοικία, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι από τις πρώτες απογευματινές ώρες αναμένεται να κοπάσουν οι άνεμοι, γεγονός που θα διευκολύνει το έργο της κατάσβεσης.



Στην παρέμβασή του ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας ζήτησε την ένταση των προσπαθειών εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων δυνάμεων, ενώ τόνισε την ανάγκη για πλήρη ετοιμότητα και συντονισμό, προκειμένου να είναι δυνατή η αντιμετώπιση κάθε πιθανής εξέλιξης, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας .

Από τη δική του πλευρά, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος επεσήμανε την ανάγκη να κρατηθούν με κάθε θυσία ανοιχτοί οι δρόμοι για την περίπτωση που θα χρειαστεί να εκκενωθούν περιοχές από κατοίκους.

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, στην περιοχή επιχειρούν 55 οχήματα της Πυροσβεστικής, επίγειες δυνάμεις 150 πυροσβεστών, ενώ αναμένονταν και 14 ακόμα πυροσβεστικά οχήματα από την ευρύτερη περιφέρεια. Παράλληλα, επιχειρούν από αέρος πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, ενώ έχουν τεθεί στη διάθεση της Πυροσβεστικής όλα τα μηχανήματα και οι υδροφόρες του δήμου Πατρέων, του στρατού και των δημόσιων υπηρεσιών που έχουν ανάλογο εξοπλισμό.

Ακόμη στη μάχη της πυρόσβεσης έχουν ήδη διατεθεί άνδρες από Κέντρο Εκπαίδευσης Τεχνικού του στρατού, ενώ αναμένονται βαρέα μηχανήματα και πυροσβεστικό όχημα του στρατού από το Ναύπλιο.

Στην περιοχή του 'Ανω Καστριτσίου βρίσκεται το κύριο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς, που μαίνεται από τα ξημερώματα βόρεια της Πάτρας.
Επίσης υπάρχουν άλλα τρία μικρότερα μέτωπα κοντά στο Πλατάνι και στα Σελλά, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν κινδυνεύουν άμεσα κατοικίες.

Όμως οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, οι οποίοι μάλιστα αλλάζουν συχνά διευθύνσεις, δημιουργούν προβλήματα κυρίως στα εναέρια μέσα. Επίσης, λόγω των ισχυρών ανέμων, ο καπνός από την φωτιά έχει καλύψει μεγάλο μέρος της Πάτρας και ταυτόχρονα «βρέχει» αποκαΐδια, δημιουργώντας έτσι αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου διέκοψε την παρουσία του στο Συμπόσιο της Σύμης, το οποίο διεξάγεται στη Σάμο και μεταβαίνει στην Αχαΐα όπου μαίνονται οι πυρκαγιές και έχουν προκληθεί μεγάλες καταστροφές.
Προηγουμένως, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στην Αχαΐα από την μεγάλη φωτιά που έχει εκδηλωθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη κοντά στην Πάτρα. Στη συνέχεια, είχε επικοινωνία με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Πυροσβεστικη
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι περιοχές της Αχαΐας: 'Ανω και Κάτω Καστρίτσι, Αργυρά, Σελλά και Πλατάνιόπου από τα ξημερώματα μαίνεται ανεξέλεγκτη μεγάλη πυρκαγιά.

Για προληπτικούς λόγους δόθηκε εντολή για την εκκένωση των εγκαταστάσεων της Πανεπιστημιούπολης, ενώ λόγω του καπνού έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα η ατμόσφαιρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας.
Ο καπνός μάλιστα φτάνει ακόμη και μέσα στην πόλη της Πάτρας και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική.

Στο μεταξύ ένα ακόμη πύρινο μέτωπο εκδηλώθηκε στην Αχαΐα, αυτή την φορά στην περιοχή Τζάιλο. Η φωτιά καίει δασική έκταση και στην περιοχή επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις και από τον γειτονικό νομό Ηλείας, καθώς και εναέρια μέσα.

newsit.gr