Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Moody's: Ίσως μεγαλύτερος ο κινδυνος εξόδου της Ελλάδας απο το ευρώ μετά τις εκλογές

 
Ο οίκος αξιολόγησης μείωσε την μέγιστη βαθμίδα στην οποία μπορεί να τοποθετεί το αξιόχρεο των χρεογράφων που εκδίδονται στην Ελλάδα -από κρατικά ή ιδιωτικά ιδρύματα- σε Caa2 (από B1 ως σήμερα), επικαλούμενος τον "εντεινόμενο κίνδυνο" εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.
Η ανακοίνωση του αυτή δεν αφορά προς το παρόν το κρατικό ελληνικό χρέος, το οποίο ο οίκος τοποθετεί στη βαθμίδα C, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Ο Moody's εξηγεί στην ανακοίνωσή του ότι παρά τον εντεινόμενο κίνδυνο η χώρα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, αυτό «δεν αποτελεί το σενάριο που θεωρεί το βασικό», αν και μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου «είναι πιθανό» ο κίνδυνος να «αυξηθεί περαιτέρω».

Ο Moody's σημειώνει επίσης ότι υπάρχει πιθανότητα να κάνει εξαιρέσεις και να αποδίδει υψηλότερη αξιολόγηση αν ο φορέας ο οποίος εκδίδει «ελληνικό» χρέος είναι ουσιαστικά «ξένη επιχείρηση, έχει σημαντικούς πόρους στο εξωτερικό ή λαμβάνει σημαντική υποστήριξη από κάποια [οικονομική] οντότητα εκτός της χώρας».

Ο Moody's αναφέρει παράλληλα ότι σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη το μέγιστο δυνατό αξιόχρεο που θα αποδίδει σε ελληνικά χρεόγραφα θα υποβαθμιστεί περαιτέρω.

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε συνέπεια να υπάρξουν «σημαντικές απώλειες για τους επενδυτές», λόγω της μετατροπής στο νέο νόμισμα του ελληνικού κρατικού και ιδιωτικού χρέους που υπόκειται στο ελληνικό δίκαιο, καθώς και λόγω των σοβαρών προβλημάτων «για το εθνικό τραπεζικό σύστημα» και «για την πραγματική οικονομία», προσθέτει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
newsit.gr