Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Η δημοσκόπηση της… πολιτικής διόρθωσης

Το Βαρόμετρο της «Public Issue» για τον ΣΚΑΪ και την «Καθημερινή της Κυριακής», θα μπορούσε… αδιαμαρτύρητα να περιγραφεί ως μια δημοσκόπηση «πολιτικής διόρθωσης». Που καταγράφει τις ιδιαίτερες παραμέτρους της σημερινής πολιτικής συγκυρίας, και ανοίγει διάπλατα ένα παράθυρο θέασης του μέλλοντος, του όχι και τόσο μακρινού, από τη στιγμή που οι πρόωρες εκλογές αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 29 Απριλίου ή στις 6 Μαϊου.
Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ανεπαίσθητες απώλειες 3%, λόγω της εθνικά υπεύθυνης στάσης της να υπερψηφίσει το Μνημόνιο ΙΙ, και από το 31% της προηγούμενης μέτρησης, βρίσκεται σήμερα στο 28%. Διατηρεί ωστόσο απόσταση ηγεμονίας από το ΠΑΣΟΚ, και παραμένει η μοναδική συνεπής σταθερά στο υπό διαμόρφωση πολιτικό σκηνικό, με παράπλευρες παραμέτρους την υψηλή συσπείρωση της εκλογικής βάσης της, καθώς και την προσδοκία ανάληψης και διαχείρισης της εξουσίας,, που απουσιάζει από όλα τα υπόλοιπα κόμματα της σημερινής Ελλάδας.
Το ΠΑΣΟΚ περιορίζει κατά 3% τις απώλειες που κατέγραφε το προηγούμενο διάστημα προς τη Δημοκρατική Αριστερά, και ανεβαίνει από το 8% στο 11%, την ώρα που το κόμμα του Φώτη Κουβέλη υποχωρεί αντίστοιχα από το 18% στο 16%.
Αμετάβλητη στο 12% παραμένει η εκλογική απήχηση του Συνασπισμού, μια εκτίμηση που επιβεβαιώνει την πολιτική στασιμότητα του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο προσπαθεί να ισορροπήσει και να βρει ωφέλιμο πολιτικό χώρο για να αναδείξει τη διαφορετικότητά του.
Το ΚΚΕ, υφίσταται επίσης μια δημοσκοπικά διαπιστούμενη υποχώρηση της τάξεως του 1,5%, από το 12,5% στο 11%, ενώ ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός συνεχίζει τη διολίσθησή του, που ξεκίνησε από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Από το 5%, πέφτει στο 4%.
Εντυπωσιακή είναι η σταθερή άνοδος των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, που από το 3% ανέβηκαν κι άλλο, φτάνοντας στο 3,5%, σε αντίθεση με τη Δημοκρατική Συμμαχία, η οποία αδυνατεί να ξεκολλήσει από το 2%. Όσο για τους Οικολόγους σημειώνουν και εκείνοι άνοδο, εξασφαλίζοντας την άνετη είσοδό τους στην επόμενη Βουλή, και από το 3,5% βρίσκονται στο 4%.
Το Βαρόμετρο της «Public Issue» καταγράφει για πρώτη φορά την απήχηση του νεοσύστατου κόμματος του Πάνου Καμμένου Ανεξάρτητοι Έλληνες, το οποίο μετρήθηκε στο 4%.
Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της μέτρησης, που δείχνουν την απογοήτευση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών από την κυβέρνηση Παπαδήμου, και την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον ίδιο τον μεταβατικό πρωθυπουργό.
Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, το 87% δηλώνει δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της κυβέρνησης, ένα ποσοστό που υπερβαίνει τα αντίστοιχα χαμηλά επίπεδα αποδοχής της τελευταίας κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ η δημοτικότητα του Λουκά Παπαδήμου υποχωρεί περαιτέρω, με τις αρνητικές γνώμες να φτάνουν στο 50%, από 48% που ήταν στην προηγούμενη μέτρηση της ίδια εταιρείας. Αντιστοίχως, το ποσοστό εκείνων που δεν εμπιστεύονται τον Λουκά Παπαδήμο, βρίσκεται στο 68%.

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ / statesmen.gr