Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Ομόφωνα η βουλή αποφάσισε έλεγχο πόθεν έσχες των πολιτικών από το 1974. Επιτέλους!


Πραγματικά διακομματική πράξη αυτοκάθαρσης σήμερα στη Βουλή. Ενέκρινε πρόταση νόμου για αναδρομικό  επανέλεγχο των πολιτικών από το 1974 έως το 2010, την υποχρέωση να αναρτούν στο διαδίκτυο τις δηλώσεις περιουσιακής τους κατάστασης, ενώ προβλέπει και κατάσχεση  υπέρ του Δημοσίου οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου έχει παραλειφθεί να δηλωθεί, αν μέσα σε τρεις μήνες δεν έχει αποδειχθεί ότι νομίμως έχει αποκτηθεί.
Ομόφωνα η βουλή αποφάσισε έλεγχο πόθεν έσχες των πολιτικών από το 1974, ποιοι βουλευτές πρωτοστάτησανΤην πρόταση νόμου, την οποία κατέθεσαν αρχικά 27 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και η οποία προέβλεπε μεταξύ άλλων την αναδρομική εφαρμογή του «πόθεν έσχες» σε καταθέσεις του εξωτερικού και την παροχή κινήτρων επιστροφής καταθέσεων στην Ελλάδα, υιοθέτησαν συνολικά 74 βουλευτές και τελικώς εγκρίθηκε από όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου, με τη συμπλήρωση βελτιωτικών προτάσεων. Ακόμη και το ΚΚΕ, το οποίο επί της αρχής είχε δηλώσει «παρών», στη συνέχεια υπερψήφισε πολλά άρθρα του.
Μάλιστα,  ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης,   την υιοθέτησε κάνοντας λόγο κάνοντας λόγο για «ηχηρό μήνυμα» που στέλνει η Βουλή, το οποίο «δεν είναι αμυντικό ή ενοχικό ή απολογίας, αλλά είναι μια πρόσκληση προς όλους τους φορείς και τις δυνάμεις της κοινωνίας να πράξουν ανάλογα, με τον αντίστοιχο τρόπο», ευθύνης και μέτρου»,  όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας. Υπογράμμισε δε, πώς «δεν έχει προηγούμενο, για ένα τόσο σοβαρό θέμα ο πολιτικός κόσμος να δείχνει ότι υπάρχει κοινός τόπος».

«Η πρόταση αυτή δείχνει τον δρόμο της εθνικής συνεννόησης στα μεγάλα ζητήματα της χώρας», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος , Μάξιμος Χαρακόπουλος
Ο ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία, αλλά σημείωσε πώς «με περιορισμένου χαρακτήρα νομοθετικές παρεμβάσεις δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της αδιαφάνειας στο πολιτικό σύστημα». Αντιπρότεινε την  κατάργηση κάθε απόρρητου, φορολογικού, τραπεζικού, ακόμα και του εμπορικού απόρρητου.
Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης, υπογράμμισε πως «πρέπει όλοι να παλέψουμε για να αποκαλυφθούν αυτοί που πραγματικά μπαίνουν στο δημόσιο βίο με άλλους σκοπούς».
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Β, Μουλόπουλος, τόνισε ότι για η ψηφισθείσα τροπολογία «για να μην μείνει γράμμα κενό χρειάζεται πολιτική βούληση και συντονισμός με τις διεθνείς προσπάθειες».
Ποιοι πρωτοστάτησαν
Την αρχική πρωτοβουλία, που έγινε νόμος σε μια σπάνια εκδήλωση εθνικής συνεννόησης της Βουλής, είχαν πάρει οι οι βουλευτές:
Γρηγόρης Νιώτης, Ροδούλα Ζήση, Βασιλική Αλεξανδρίδου, Παναγιώτης Αντωνακοπουλος, Ιωσήφ Βολυράκης, Βασίλης Γιουματζιδης, Αγγελική Γκερέκου, Ευτύχιος Δαμιανάκης, Ιωάννης Διαμαντίδης, Σάββας Εμινίδης, Νικόλαος Ζωίδης, Μαρία Θεοχάρη, Βασίλης Κεγκέρογλου, Ευαγγελία Κουρουπάκη, Ευστάθιος Κουτμερίδης, Αννα Νταλάρα, Μιχαήλ Παντούλας, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Αφροδίτη Παπαθανάση, Φραγκίσκος Παρασύρης, Μαρία Σκραφνάκη, Μανόλης Στρατάκης, Αγγελος Τόλκας, Ελένη Τσιαούση, Νικόλαος Τσώνης, Αικατερίνη Φαρμάκη – Γκέκη, Γεώργιος Φραγγίδης.

eklogika.gr