Συνέντευξη της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη στην εφημερίδα REAL NEWS και τη δημοσιογράφο Χρύσα Ταβουλάρη
-Θα ψηφίσετε στη Βουλή το νέο πρόγραμμα με τα νέα μέτρα;
Θα περιμένω να δω το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Είναι ,όμως, σαφές για μένα ότι αφετηρία της πολιτικής μας είναι να διασφαλίσουμε τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου στην Ε.Ε. που δίνουν το νέο δάνειο των 130 δις ευρώ και την σημαντική απομείωση του χρέους της χώρας μέσω του κουρέματος. Έχω πει πολλές φορές ότι βρισκόμαστε σ’ ένα σταυροδρόμι όπου καλούμαστε να διαλέξουμε μεταξύ μιας δύσκολης πορείας πέντε χρόνων που θα έχουν πολύ και σκληρή δουλειά, με θυσίες και μιας επιλογής που οδηγεί στην ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και την καταστροφή των επόμενων τριών γενιών. Στην πρώτη περίπτωση τον τόπο θα τον κυβερνήσουν κρατώντας το στην ευρωζώνη και την Ε.Ε, κυβερνήσεις συνεργασίας που θα έχουν την τόλμη και τη βούληση να αναλάβουν το πολιτικό κόστος των αποφάσεων τους, ενώ στην δεύτερη θα τον κυβερνήσει η «συμμορία της δραχμής» και τα συμφέροντα που θέλουν την Ελλάδα στο περιθώριο της Ευρώπης για να την εξουσιάζουν και να τη διαφεντεύουν.
-Έχετε μπει στην διαδικασία συγκρότησης νέου φορέα. Πρόκειται για μια κίνηση προεκλογικής ή μάλλον εκλογικής σκοπιμότητας;
Πιστεύω ότι το δίλλημα των επόμενων εκλογών είναι μεταξύ υπευθυνότητας ή λαϊκισμού. Αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για τον τόπο, μέσα από αυτή την κρίση να αναμετρηθούμε με το λαϊκισμό και τις παθογένειες που φόρτωσε στην Ελλάδα και τις νέες γενιές. Η αλήθεια είναι ότι οι δυνάμεις του λαϊκισμού τα τελευταία χρόνια, έχουν κερδίσει κατά κράτος το ρεαλισμό, την υπευθυνότητα, την κοινή λογική σε αυτό τον τόπο. Είναι η ώρα όλοι όσοι πιστεύουν και το αντέχουν πρέπει να σταθούν απέναντι σε αυτό το κατεστημένο. Τέτοιες δυνάμεις εκτός από την Δημοκρατική Συμμαχία υπάρχουν και αλλού. Σε άλλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, στο χώρο των επιχειρήσεων, στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στους νέους αγρότες και εργαζόμενους, στη νέα γενιά. Τώρα είναι η ώρα να συσπειρωθούμε και να βγούμε μπροστά. Χωρίς κόμπλεξ και αναστολές. Εμείς εδώ και μήνες έχουμε απευθύνει κάλεσμα συστράτευσης για να υπάρξει ένα ενωμένο μέτωπο μεταρρύθμισης και λογικής. Όπως κι αν εξελιχθούν τα πράγματα με «παρέα» ή μόνοι μας, η Δημοκρατική Συμμαχία θα δώσει αυτή τη μάχη και θα πετύχει μετά τις εκλογές οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις να έχουν ρυθμιστικό ρόλο στην επόμενη Βουλή.
-Ποια θα είναι η οργανωτική δομή του νέου σχήματος;
Υπάρχουν πολλές δυνατότητες που μπορούν να συζητηθούν. Μέσα από ανοικτό διάλογο μπορούν να προκύψουν λύσεις.
-Συζητάτε πάντως με δυνάμεις ,όπως η Δράση ,που στις κρίσιμες στιγμές υποστήριξαν το νεοφιλελεύθερο μοντέλο το οποίο απέτυχε παγκοσμίως δίνοντας την κυριαρχία στις αγορές.
Η εποχή των πιστοποιητικών φρονημάτων έχει περάσει χωρίς επιστροφή για όλους. Θα σας έλεγα δε ότι με αυτή την λογική της ενοχοποίησης ιδεών, πολιτικών και λύσεων στην Ελλάδα ακυρώσαμε για πολλά χρόνια σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις δημιουργώντας το κρατικοδίαιτο σύστημα που μας έφερε στο χείλος της αβύσσου. Τώρα είναι η ώρα να ξεφύγουμε από αγκυλώσεις του παρελθόντος και να ενώσουμε δυνάμεις προς το συμφέρον του ελληνικού λαού. Αυτός είναι ο δικός μου στόχος και είμαι ανοικτή για συνεργασία με δυνάμεις από όλες τις πλευρές και της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς αρκεί να πιστεύουμε ότι πρέπει να προχωρήσουν σαρωτικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές.
-Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μονοψήφια εκλογικά ποσοστά , η ΝΔ στα όρια αυτοδυναμίας εσείς σε χαμηλά ποσοστά και εκείνα που φαίνεται να συσπειρώνουν τους πολίτες είναι τα κόμματα της αριστεράς. Πάμε σε καταλυτικές ανακατατάξεις .Είναι μια τιμωρία σε αυτούς που κυβέρνησαν;
Πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία έχει μπει σε μια περίοδο βαθιών αλλαγών . Ζούμε την κατάρρευση των παλιών και την ανάδειξη νέων πολιτικών δυνάμεων. Η ελληνική κρίση θα γεννήσει μια νέα ελληνική κοινωνία, πιο σύνθετη, πιο πραγματιστική, πιο αξιοκρατική, πιο ανταγωνιστική, πιο δίκαια. Και την κοινωνία αυτή θα κληθεί να εκφράσει ένα νέο πολιτικό σύστημα. Η αλλαγή αυτή δεν θα επέλθει μέσα σε μήνες και εβδομάδες, θα χρειαστεί χρόνια. Η μετάβαση στο καινούριο δεν θα είναι εύκολη θα περάσει μέσα από επί μέρους κρίσεις και εντάσεις που κανείς δεν μπορεί σήμερα να προβλέψει. Όποιος πιστεύει ότι οι απαντήσεις είναι εύκολες λέγοντας η αριστερά ενισχύεται ή το κέντρο εξαφανίζεται ή τα άκρα αποκτούν ρόλο κάνουν λάθος. Τα στοιχεία είναι συγκυριακά και θα μεταβάλλονται συνεχώς και απότομα. Ένα όμως είναι βέβαιο. Η Ελλάδα θα αλλάξει και όσοι δεν προσαρμοστούν, όσοι επιμένουν σε παλιές κατεστημένες νοοτροπίες και συμπεριφορές θα οδηγηθούν τελικά στο περιθώριο.
-Η χώρα βρίσκεται επισήμως σε χρεοκοπία- συντεταγμένη η μη. Υπάρχουν διορθωτικές κινήσεις;
Την ώρα αυτή, η χώρα κάνει την πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση της μεταπολεμικής της Ιστορίας. Σ΄ αυτήν ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων που συγκυβερνούν δεν επιτρέπεται να αρκεσθούν στην λογική «τι δεν θέλουμε να γίνει». Μέχρι την τελευταία ώρα οι αρχηγοί επέλεξαν να κάνουν μια παθητική διαπραγμάτευση και να κρυφτούν πίσω από τον κ. Παπαδήμο. Άφησαν τον χρόνο να περάσει χωρίς να κάνουν ουσιαστικές αντιπροτάσεις, να δώσουν εναλλακτικές λύσεις. Εμείς στη Δημοκρατική Συμμαχία είπαμε καθαρά ότι αν θέλουμε να αποφύγουμε νέες οριζόντιες περικοπές πρέπει να δώσουμε συγκεκριμένες βαθύτερες διαρθρωτικές αλλαγές, που θα αντιμετωπίσουν το έλλειμμα εμπιστοσύνης που πλήττει την Ελλάδα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
-Το μεγάλο ερώτημα των Ελλήνων είναι αν το PSI ,η δανειακή αφορούν αυτούς ή τις ..τράπεζες;
Αφορά το μέλλον της Ελλάδας. Από αυτή τη διαδικασία η κυβέρνηση πρέπει να μεγιστοποιήσει τις ωφέλειες για τον τόπο και τους πολίτες. Εδώ και ένα μήνα έχω προτείνει ότι πρέπει να επιδιώξουμε να μπουν στο κούρεμα τα ομόλογα που κατέχουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι άλλες κεντρικές τράπεζες κρατών. Υπενθυμίζω ότι αυτό θα έχει ως συνέπεια την μείωση του συνολικού χρέους κατά 15 με 17 δις ευρώ και μια ετήσια ελάφρυνση για την πληρωμή των τόκων κατά 500 με 700 εκατομμύρια Ευρώ. Επίσης με την λογική ότι αυτή η διαπραγμάτευση αφορά τους πολίτες η Συμμαχία υποστηρίζει ότι πρέπει να εγγυηθούν την αξία των ομολόγων που κατέχουν οι Έλληνες μικροαποταμιευτές φυσικά πρόσωπα, οι οποίοι εμπιστεύθηκαν τις καταθέσεις τους στο ελληνικό δημόσιο, σε πολλές περιπτώσεις με παρακίνηση του ίδιου του κράτους μέσα από κίνητρα. Πρέπει και γι’ αυτούς να ισχύσει τουλάχιστον ότι ισχύει για εγγύηση των καταθέσεων στις τράπεζες.
-Θα δοθούν εγγυήσεις με λίγα λόγια η χώρα υποθηκεύεται .Υπάρχει ,μπορεί να υπάρξει «κόκκινη γραμμή»;
Σε μια διαπραγμάτευση πρέπει να έχεις αντιπροτάσεις με τις οποίες να ζητάς από το συνομιλητή σου πράγματα. Εμείς, επαναλαμβάνω πιστεύουμε ότι επί της ουσίας τα κόμματα που συγκυβερνούν δεν ζητούν, απλώς αρνούνται. Εμείς στη Δημοκρατική Συμμαχία προτείνουμε για να μην κοπεί ο 13ος και 14ος μισθός που δεν θα έχει αποτέλεσμα, ένα ολοκληρωμένο πακέτο πρόσθετων διαθρωτικών αλλαγών. Και να ζητήσουν τα κόμματα έναντι αυτών να υπάρξει περισσότερος χρόνος για την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, έτσι ώστε να μην πωληθεί σε τιμή ευκαιρίας η ελληνική δημόσια περιουσία, να έχουμε μικρότερη φορολογία στις επιχειρήσεις, να παρθούν άμεσα μέτρα για τους μακροχρόνια ανέργους και τα στεγαστικά δάνεια που θα αποφορτίσουν την κοινωνική ένταση, καθώς και ένα πρόσθετο πακέτο άμεσων ξένων επενδύσεων, που θα δώσουν δουλειά σε ανέργους και θα στείλουν το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία έχει προοπτική. Η «κόκκινη γραμμή» δεν μπορεί να είναι μόνο σύνθημα, θέλει εναλλακτικό περιεχόμενο.
-Οι Έλληνες εξαθλιώνονται. Είχατε ποτέ φανταστεί συσσίτια και αστέγους όταν βρισκόσαστε σε κυβερνητικά πόστα;
Κανείς δεν είχε φανταστεί την έκταση αυτών των φαινομένων. Η ένταση είναι πρωτόγνωρη και προκαλεί σοκ. Πρέπει όμως να αντιδράσουμε. Γι’ αυτό και στη Συμμαχία μέσα στο πακέτο των προτάσεων μιλάμε για δράσεις αποφόρτισης της κοινωνικής έντασης προτείνοντας μία έκτακτη κοινωνική ενίσχυση ύψους 400 ευρώ τον μήνα για τα νοικοκυριά που δεν έχουν κανένα πλέον εισόδημα τους τελευταίους μήνες. Για να αποτρέψουμε την εξαθλίωση και την απόγνωση στους συμπολίτες που αλλάζει ο προγραμματισμός της ζωής τους με βίαιο τρόπο λόγω της ανεργίας και του κλεισίματος επιχειρήσεων. Αλλά οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς και να αναγνωρίσουμε ότι δεν ήμασταν και ανυποψίαστοι. Συσσίτια, άστεγοι και ανάγκες για πολιτικές φροντίδας υπήρχαν και πριν από την κρίση.
-Τι πήγε τόσο στραβά τις τελευταίες δεκαετίες ; Ήσασταν κι εσείς σε κυβερνητικά πόστα και σίγουρα τώρα έχετε εικόνα…
Ακολουθήσαμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που στηρίχθηκε σε ένα κρατικοδίαιτο πελατειακό σύστημα που εξυπηρετούσε τις πολιτικές αλλά και τις οικονομικές, συνδικαλιστικές, μιντικακές και πνευματικές ηγεσίες των χρόνων της μεταπολίτευσης. Στόχος ήταν η διόγκωση ενός κρατικού τομέα ισοπεδωτικού, χωρίς κανόνες διαφάνειας, χωρίς μέτρηση αποτελεσμάτων, αξιοκρατίας και αξιολόγησης. Οδηγηθήκαμε σε ένα νοσηρό κρατισμό, που η όποια ανάπτυξη του βασίστηκε ολοκληρωτικά στην δημόσια και ιδιωτική κατανάλωση, αντί να στηριχθεί σε εξωστρεφείς επενδύσεις. Έτσι οδηγηθήκαμε ως εδώ, αλλά και τώρα επειδή κανείς δεν θέλει να θίξει τους κομματικούς στρατούς που αναπτύχθηκαν και βολεύτηκαν μέσα σ’ αυτό το σύστημα, το μόνο που δεν κάνουμε είναι τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν το σύστημα. Η Ελλάδα πλήρωσε τον στρουθοκαμηλισμό της, δεν δικαιούμαστε να συνεχίσουμε αυτή την πορεία.