Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη για την πολιτική κατάσταση και τις τρέχουσες εξελίξεις παραχώρησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην εφημερίδα «Ημερησία» και τη δημοσιογράφο Μαρία Σπυράκη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχατε πολύ έγκαιρα διατυπώσει μέσω της «Ημερησίας του Σαββάτου» την πρόταση για μια ατζέντα εθνικής συνεννόησης. Σήμερα η χώρα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη στιγμή της μεταπολιτευτικής ιστορίας και εσείς έχετε ήδη μιλήσει για ευρύτερες συναινέσεις και μετά τις εκλογές. Εκτιμάτε ότι η εντολή που έχει η κυβέρνηση Παπαδήμου, της επιτρέπει να κάνει τους απαραίτητους χειρισμούς ή χρειάζεται διεύρυνση πολιτική και χρονική;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ:Το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα είναι συγκεκριμένα. Αυτό που χρειάζεται πάνω απ’ όλα η Κυβέρνηση Παπαδήμου είναι να κλείσει το PSI και να προχωρήσει στη νέα δανειακή συμφωνία, ώστε η Ελλάδα να αποφύγει την χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ. Γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό. Η συμφωνία όμως αυτή, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ώστε να μην οδηγηθούμε σε αντιαναπτυξιακά μέτρα, που επιπλέον θα προκαλέσουν προβλήματα και στην αγορά και στην κοινωνία, δυναμιτίζοντας την κοινωνική μας συνοχή και οδηγώντας σε κατάρρευση τη μεσαία τάξη. Από την άλλη μεριά, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκθέσουμε σε κίνδυνο την εθνική μας κυριαρχία σε θέματα ασφάλειας της χώρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι υπάρχει σήμερα «εθνική συνεννόηση»;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Παπαδήμος θα τα καταφέρει;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό εξαρτάται από όλους μας. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να πετύχει και για το σκοπό που της έχει ανατεθεί και έχει αναλάβει αλλά και για να αφήσει μια κληρονομιά εθνικής συνεννόησης. Θα την χρειασθούμε στο μέλλον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να κινηθεί πέραν του πλαισίου που έχει ορισθεί;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το πλαίσιο και οι στόχοι που έχουν θέσει οι πολιτικοί αρχηγοί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αρκούν. Σίγουρα όμως, θα βοηθούσε, αν το κυβερνητικό σχήμα γινόταν πιο ευέλικτο και πιο αποτελεσματικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το «γερμανικό κουστούμι» της νέας Συνθήκης για τα δημοσιονομικά ποιές δυνατότητες δίνει στη χώρα μας για έξοδο από την κρίση; Δεδομένης της απόφασης υπάρχουν εργαλεία για να ανταποκριθεί η χώρα σε ένα τόσο ασφυκτικό πλαίσιο;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δυστυχώς, δεν δίνει πολλές δυνατότητες. Επιβάλλει δύσβατους μονόδρομους. Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, φοβούμαι ότι η κοινωνία δεν θα μπορέσει ν΄ ανταποκριθεί στους ασφυκτικούς όρους που επιβάλλονται. Για όλες αυτές τις προσαρμογές και τις αλλαγές, απαιτείται χρόνος, συνάμα δε βούληση, σύνεση και αποφασιστικότητα, αλλά και από πλευράς τρόικα περισσότερη κατανόηση της ελληνικής πραγματικότητας.
Εάν δεν εξασφαλισθεί η κοινωνική συναίνεση, σχετική αξία θα έχει η πολιτική συναίνεση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, εφόσον η τρόικα επιμένει στην περικοπή μισθών στον ιδιωτικό τομέα και την κατάργηση του 13ου και 14ου ,ποια κατά τη γνώμη σας μπορεί να είναι η ύστατη υποχώρηση που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτιμώ, ότι δεν θα κοπεί ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Η τρόικα φαίνεται να το έχει αντιληφθεί. Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, από την ώρα που εφαρμοσθούν με συνέπεια, είναι σε θέση να συμβάλλουν ουσιαστικά στην περιστολή των δαπανών που απαιτούνται, έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί ο βασικός στόχος.
Οι κοινωνικές αντοχές έχουν φτάσει πλέον στα όριά τους. Και τούτες τις ώρες, αυτή πρέπει να είναι η βασική μας προτεραιότητα. Δηλαδή η διατήρηση της κοινωνικής μας συνοχής σε συνδυασμό με μια πολιτική ανάπτυξης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο κόμμα σας, αρκετοί βουλευτές αποφεύγουν να ψηφίσουν μέτρα που αποφασίζετε στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως πρόσφατα έγινε με την απελευθέρωση των δικηγορικών εταιρειών και των φορτηγών μεταφορών. Από τους άλλους τίθεται θέμα συντονισμού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Έχετε κάποιο σχόλιο;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Οι Βουλευτές έχουν συνταγματικό δικαίωμα ελεύθερης και αυτόνομης κρίσης. Μέσα στα πλαίσια του κόμματος, έχουν κάθε δικαίωμα να διατυπώνουν θέσεις και απόψεις. Δεν παύουν όμως, από το να είναι σε συντεταγμένη στάση με τη γραμμή που από κοινού διαμορφώνεται. Όταν μάλιστα διερχόμαστε κρίσιμες στιγμές, προτάσσουμε όλοι τον συλλογικό εθνικό στόχο από την ατομική μας επιβίωση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία επιμένει πως μετά τις εκλογές υπάρχει δυνατότητα να επαναδιαπραγματευθεί τη συνταγή που επιβάλλουν οι δανειστές. Πόσο ρεαλιστική είναι αυτή η προσέγγιση όταν τώρα η κυβέρνηση που στηρίζεται από τρία κόμματα βρίσκει «τείχος» όταν συνομιλεί με την τρόικα;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μα ήδη σήμερα, έχει ανοίξει το θέμα του επαναπροσδιορισμού της πολιτικής των μνημονίων, από τα ίδια τα κοινοτικά όργανα, διότι αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο της πολιτικής αυτής. Γιατί, λοιπόν, να μην είναι ρεαλιστική η προσέγγιση επαναδιαπραγμάτευσης κάποιων όρων των μνημονίων από τη Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά, όταν έλθει η ώρα. Αυτές οι εκλογές θα είναι καταλυτικές για το πολιτικό σύστημα και θα δώσουν άλλο διαπραγματευτικό αέρα και κύρος στη νέα κυβέρνηση. Η Ελλάδα βρίσκεται στο μεταίχμιο ενός πολιτικού μετασχηματισμού. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Όλα αλλάζουν. Η επομένη της κρίσεως δεν θα είναι ίδια. Ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την Ευρώπη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κυβέρνηση αποφάσισε την περικοπή των αμυντικών δαπανών. Σε ποιους τομείς εντοπίζεται αυτή η περικοπή και κατά πόσο θα επηρεάσει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχει επηρεασθεί και ούτε πρόκειται αυτό να συμβεί. Ωστόσο, συμβάλλουμε και εμείς στο βαθμό που αυτό δεν θίγει την αποτελεσματική αμυντική θωράκιση της χώρας. Έχουμε δεσμευθεί να περικόψουμε τον προϋπολογισμό των εξοπλισμών κατά 400 εκ. ευρώ το 2013. Ήδη, μελετάμε το θέμα και τέλος Φεβρουαρίου θα είμαστε έτοιμοι με προτάσεις. Θα λάβουμε βέβαια υπόψη, τις αμυντικές ανάγκες της χώρας, μέσα από τις εισηγήσεις των Επιτελείων και δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε οποιεσδήποτε δαπάνες, πέραν από τα αναγκαία. Ήδη, αξιοποιούμε παράλληλα τα αντισταθμιστικά οφέλη που χρονίζουν εδώ και μια δεκαετία. Χωρίς επιβάρυνση του προϋπολογισμού, θα καλύψουν ανάγκες του Υπουργείου Άμυνας και των Επιτελείων, καθώς και της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Αξιοποιούμε επίσης, τα νατοϊκά κονδύλια. Την προηγούμενη εβδομάδα η χώρα μας εξασφάλισε από το ΝΑΤΟ, παρά τις αντιδράσεις άλλων χωρών, 334 εκ. ευρώ, για τρία έργα κατασκευής ραντάρ και δεξαμενών καυσίμων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν είχατε ούτε ένα περιστατικό «καυγά», ενώ οι αναπληρωτές σας προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ. Τελικά, ποια είναι η συνταγή της συγκατοίκησης;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μυαλό, πνεύμα εθνικής συνευθύνης, μέτρο, θεσμική τάξη και ειλικρινείς ματιές και συζητήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα προχωρήσετε στην παράταση της στρατιωτικής θητείας, όπως σχεδίαζε ο προκάτοχός σας;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω αναφερθεί δημόσια στο θέμα αυτό. Υπάρχουν εισηγήσεις του ΓΕΕΘΑ για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας, που εξετάζονται από αρμόδιες Επιτροπές.
Πρέπει πρώτα απ΄ όλα, να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια της αξιοποίησης των κληρωτών στο στράτευμα, σε θέσεις, όπου είναι περισσότερο χρήσιμοι και αποδοτικοί, ώστε να έχουμε μια σαφή εικόνα.
Επί της αρχής όμως, θεωρώ ότι οι νέοι που πλήττονται πρώτοι από την ανεργία, δεν μπορούν να πληρώσουν τα σπασμένα μιας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, για την οποία είναι οι μόνοι που δεν ευθύνονται και θα υποστούν τις συνέπειες στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής σταδιοδρομίας τους. Υπάρχουν εξάλλου και οι εθελοντές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι δημοσκοπήσεις δίνουν εμφανές προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο δεν διαφαίνεται με τα σημερινά δεδομένα αυξημένη πιθανότητα να κερδίσετε την αυτοδυναμία. Κατά τη γνώμη σας, πρέπει η Νέα Δημοκρατία να επιδιώξει επαναληπτικές εκλογές;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία πηγαίνει στις εκλογές για αυτοδυναμία. Η δυναμική των εκλογών ωφελεί πάντοτε το πρώτο κόμμα. Επιπλέον, ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο μόνος αρχηγός που προέβλεψε με ακρίβεια τις οικονομικές εξελίξεις, τάχθηκε κατά του μνημονίου, το καταψήφισε ενάντια σε όλους και κατέθεσε προτάσεις για την έξοδο από την κρίση. Και τούτο, χωρίς ιδεολογικές προκαταλήψεις, όπως άλλοι αρχηγοί των κομμάτων της αριστεράς, αλλά με ρεαλισμό και ευρωπαϊκή προοπτική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αν δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία την επιδιώκει, τη ζητά και θα την πάρει. Ωστόσο, και σε αυτήν την περίπτωση, πάντοτε διαπνεόμενη από αντιλήψεις εθνικής ευθύνης θα επιδιώξει τη συνεργασία με άλλα κόμματα. Γιατί τούτες τις ώρες αυτό προτάσσουμε. Την εθνική ενότητα που διαχρονικά και ιστορικά αυτή η παράταξη υπηρετούσε και υπηρετεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τέλος κύριε Υπουργέ, επανήλθε πρωτοβουλία για τη διεκδίκηση των πολεμικών μας αποζημιώσεων, όπου έχει ζητηθεί και η δική σας συνδρομή, ως Υπουργού Εθνικής Αμύνης.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Έστω και καθυστερημένα, το θέμα πολύ ορθά έχει τεθεί. Οι Ιταλοί βέβαια προηγήθηκαν. Και χθες, βγήκε η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σε προσφυγή της Γερμανίας εναντίον της Ιταλίας για το ίδιο ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών. Η απόφαση δικαιώνει τη Γερμανία.
Πρέπει όμως οπωσδήποτε κάτι να γίνει. Ούτως ή άλλως τα εγκλήματα πολέμου δεν παραγράφονται. Θα πρέπει λοιπόν, παρά τη χθεσινή απόφαση του Δικαστηρίου, να επιχειρήσουμε, τη δεδομένη στιγμή, να επαναφέρουμε το θέμα για τις ελληνικές αποζημιώσεις.
Από την άλλη πλευρά, την καθαρά πολιτική, η αναμονή αυτή θα είναι χρήσιμη, διότι και θα έχουν ξεκαθαρίσει τα θέματα του PSI και του μνημονίου και θα έχουν μεσολαβήσει εκλογές, οπότε θα υπάρχει μια νέα κυβέρνηση δυνατή με νωπή εντολή. Προσωπικά πιστεύω ότι τα εγκλήματα πολέμου υπερέχουν της κρατικής ασυλίας. Και αυτό είναι θέση που στηρίζω και από την εποχή που υπηρετούσα την ελληνική διπλωματία. Πρέπει σε μια στιγμή η ελληνική πολιτεία να διεκδικήσει τα δίκαιά της και δια της οδού της διεθνούς δικαιοσύνης και σε επίπεδο πολιτικό, με διαβήματα. Το timing όμως, είναι το πιο σοβαρό στοιχείο για την επιτυχή έκβαση τέτοιου είδους πολύπλοκων ζητημάτων, που αφορούν την ιστορία και την πολιτική συγκυρία.
statesmen.gr Όχι στο βαθμό που οι περιστάσεις απαιτούν.