Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Κώστας Κόλλιας: «Νίπτουν τας χείρας τους οι Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ»

Με αφορμή δηλώσεις Υπουργών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το μνημόνιο και την οικονομική πολιτική της διετίας, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Την ίδια στιγμή που η ελληνική κοινωνία ανεβαίνει τον Γολγοθά του Μνημονίου, οι υπαίτιοι και οι πρωτεργάτες του «Τιτανικού» είτε σφυρίζουν αδιάφορα, είτε καταφεύγουν στις γνωστές τακτικές των απειλών. Κάποιοι δηλώνουν άγνοια για το έγκλημα, όπως ο κύριος Χρυσοχοΐδης, ο οποίος είπε ότι δεν διάβασε το μνημόνιο γιατί είχε άλλες υποχρεώσεις. Είπε ότι δεν ήταν δική του δουλειά, έχει όμως τώρα, εκ των υστέρων, τη γνώμη ότι συντάχθηκε πρόχειρα. Όμως ο κ. Χρυσοχοΐδης ήταν Υπουργός, είχε άποψη στο Υπουργικό Συμβούλιο και ψήφο στη Βουλή. Το θράσος της παραδοχής του δεν μειώνει τις ευθύνες του.
Ομοίως και ο κ. Ραγκούσης, ο οποίος ως Βουλευτής Επικρατείας ουδέποτε έχει τεθεί στην κρίση του εκλογικού σώματος, που αποδίδει στους πάντες την ευθύνη για την κατάσταση της χώρας – στους Ευρωπαίους εταίρους, στην Κυβέρνηση Καραμανλή και γενικά σε νοοτροπίες της Μεταπολίτευσης. Θεωρεί όμως ότι στερείται σοβαρότητας η παραπομπή στη Βουλή της υπόθεσης για την αναπροσαρμογή του ελλείμματος το 2009, για διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του τέως πρωθυπουργού, μελών της προηγούμενης κυβέρνησης και των τότε υπουργών οικονομικών.
Σε αυτό συμφωνούν και ο κ. Χρυσοχοΐδης  και ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι όποιος πειράξει πολιτικά τον κ. Παπανδρέου θα προκαλέσει μακελειό στη χώρα. Οι εισαγγελείς που διερευνούν την υπόθεση της διόγκωσης του χρέους το 2009 έστειλαν αμελλητί το φάκελο στη Βουλή διότι στις μαρτυρικές καταθέσεις αναφέρονται πολιτικά πρόσωπα. Αυτό είναι το χρέος τους σύμφωνα με το Σύνταγμα. Από εκεί κι έπειτα η Βουλή θα διερευνήσει και, εάν και εφόσον υπάρχουν ευθύνες, θα αποδοθούν. Η απόδοση της δικαιοσύνης δεν μπορεί ποτέ να συνιστά «μακελειό», παρά μόνον ίσως για εκείνους που θίγεται η πολιτική τους ύπαρξη. 
Οι Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ τελούν υπό το καθεστώς πανικού. Βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί, διότι γνωρίζουν ότι, εάν δεν διαχωρίσουν την τύχη τους από την τύχη της Κυβέρνησης που υπηρέτησαν, δεν θα έχουν κανένα πολιτικό μέλλον. Από την άλλη όμως, εάν καταστρέψουν τελείως την εικόνα της προηγούμενης Κυβέρνησης, μοιραία θα καταστρέψουν και τη δική τους.
Όμως αυτοί οι Υπουργοί, που υπηρέτησαν το Μνημόνιο, είτε συνειδητά, είτε από άγνοια και ανευθυνότητα, έφεραν την οικονομία και την κοινωνία σε αδιέξοδο. Κάποιες συνέπειες των πράξεών τους δεν πρόκειται να αλλάξουν άμεσα. Η καταρράκωση της εθνικής μας αξιοπρέπειας, η αύξηση του χρέους, η εξάρτηση από ξένους πιστωτές και ελεγκτές, είναι συνθήκες που θα συνοδεύουν τη χώρα για δεκαετίες.
Υπάρχουν όμως και πράγματα που μπορούν να αλλάξουν. Οι συνθήκες εξαθλίωσης για εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους, μισθωτούς, συνταξιούχους, το τέλμα που προκαλεί η ύφεση, μπορούν να αλλάξουν. Η διαπραγμάτευση νέων όρων, η παράταση της αποπληρωμής των δανείων και του χρόνου προσαρμογής στις δεσμεύσεις, η ανάπτυξη, όλα αυτά μπορούν να βάλουν τη χώρα σε μια νέα πορεία ευημερίας. Διανύουμε ακόμα μία περίοδο όπου τα απόνερα του Μνημονίου ταράζουν την ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σκηνικό. Όμως η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε μία δέσμευση με χρονικό και θεματικό ορίζοντα: κλείσιμο της νέας συμφωνίας και εκλογές μέχρι τις 8 Απριλίου. Η επόμενη μέρα απαιτεί άλλη πολιτική, άλλο πολιτικό σθένος, άλλους εθνικούς χειρισμούς και η Νέα Δημοκρατία θα βρίσκεται εκεί, με ολοκληρωμένο, εναλλακτικό και υπεύθυνο σχέδιο διακυβέρνησης.»