Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΥΓΕΙΑ ΤΕΥΧΟΣ ΝΟ 19 Παράρτημα «Ορεινής Κορινθίας» της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας


Ο καρκίνος αποτελεί  μια από τις κύριες αιτίες θνησιμότητας στο δυτικό κόσμο κι όμως η ενημέρωση και η πρόληψη ενάντια στον καρκίνο υπολείπεται σημαντικά. Αυτό το κενό ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης αλλά και δράσης έρχεται να καλύψει το παράρτημα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στο Φενεό που μετρά 6 χρόνια ζωής αλλά φιλοδοξεί να συμβάλει στον αγώνα ενάντια στην “επάρατη νόσο”, που αν διαγνωστεί εγκαίρως δεν είναι καθόλου επάρατη...
Το κακό όμως είναι ότι συνήθως η διάγνωση γίνεται σε προχωρημένο στάδιο της ασθένειας, όπου πλέον λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν. Η αλήθεια όμως είναι ότι πολλοί τύποι καρκίνου μπορούν να θεραπευτούν πλήρως, ειδικά εάν η θεραπεία αρχίσει νωρίς.
Για να αρχίσει όμως νωρίς, θα πρέπει να λειτουργήσουν δύο σημαντικοί παράγοντες: Η ενημέρωση των πολιτών στα ογκολογικά θέματα και η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου με τακτικές ιατρικές εξετάσεις.
Μαζί με την φροντίδα με την φιλοξενία ασθενών με καρκίνο σε αποθεραπεία, αυτοί οι δύο παράγοντες αποτελούν την κύρια καταστατική υποχρέωση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1958.
Πρόκειται για κοινωφελές σωματείο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδιωτικού Δικαίου με έδρα την Αθήνα και παραρτήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ από τις αρχές του 2005 λειτουργεί παράρτημα και στην Ορεινή Κορινθία, με έδρα το Μεσινό Φενεού Κορινθίας.
Πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος είναι ο Λαλιώτης Ιωάννης  οποίος σε δηλώσεις του εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία του εγχειρήματος αλλά και την πίστη του ότι η προσπάθεια αυτή θα αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία ώστε να μπορέσει να αποδώσει καρπούς.
“Αν θέλαμε να συμπυκνώσουμε τον κύριο στόχο του παραρτήματος σε μια λέξη”, μας είπε, “αυτή θα ήταν η λέξη πρόληψη”, δίνοντας με αυτό τον τρόπο την απαραίτητη βαρύτητα που έχει η έγκαιρη διάγνωση στην αντιμετώπιση της ασθένειας.
Για αυτό το σκοπό, το παράρτημα πρόκειται να “εκμεταλλευτεί” το Κέντρο Έγκαιρης Διάγνωσης, που λειτουργεί στο Ειδικό Κέντρο Φροντίδας -Αποθεραπείας Ασθενών με Καρκίνο στην Παιανία, το οποίο και ανήκει στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία.
Στο κέντρο αυτό μπορούν να γίνουν εξετάσεις για καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και του τραχήλου της μήτρας ενώ λειτουργεί και τμήμα γενετικής για προληπτικό έλεγχο των ατόμων με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου.
Εκτός όμως από την πρόληψη σημαντικό ρόλο παίζει, όπως προείπαμε, και η ενημέρωση και προς αυτό το σκοπό το παράρτημα θα κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση: Ομιλίες, ημερίδες, ενημερωτικές δράσεις, εγγραφή νέων μελών, δημιουργία δικτύου εθελοντών και συνεργασία με τους τοπικούς φορείς μερικά μόνο από τα σχέδια που βρίσκονται ήδη στα σκαριά.

ΛΑΛΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ