Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Κώστας Κόλλιας: «Η κορινθιακή σταφίδα είναι κεφάλαιο για τη χώρα»

Το εργοστάσιο της Σ.ΚΟ.Σ. Α.Σ.Ε. στο Κιάτο επισκέφθηκε την Πέμπτη ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, όπου είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις και να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο κ. Καλαχάνη. Μετά το πέρας της επίσκεψης ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Είχα σήμερα την ευκαιρία να επισκεφθώ και να ξεναγηθώ στις εγκαταστάσεις της ΣΚΟΣ ΑΣΕ, στις οποίες συσκευάζεται η κορινθιακή μαύρη και ξανθή σταφίδα. Διαπίστωσα με ικανοποίηση ότι η διοίκηση έχει τη διάθεση να δώσει μία νέα πνοή στο εργοστάσιο, αλλά και στο σύνολο των δραστηριοτήτων της Συνεταιριστικής, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στον εξαγωγικό προσανατολισμό της επιχείρησης.
Θεωρώ ότι αυτό ακριβώς το πνεύμα πρέπει να διέπει αυτή τη στιγμή το σύνολο του αγροτικού τομέα. Η επένδυση στη μεταποίηση και την τυποποίηση ποιοτικών και χαρακτηριστικά ελληνικών προϊόντων με σκοπό την εξαγωγή σε παραδοσιακές, αλλά και νέες, αγορές του εξωτερικού, μπορεί να αποτελέσει θεμέλιο για την έξοδο από την ύφεση και την επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για την εθνική οικονομία.
Η κορινθιακή σταφίδα εδώ και αιώνες αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συναλλαγματοφόρα προϊόντα της Ελλάδας. Στο παρελθόν, συντηρούσε πρακτικά το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και αυτό φάνηκε με ιδιαίτερα δραματικό τρόπο στα τέλη του 19ου αιώνα. Μέχρι τα 1880, οι ανθηρές εξαγωγές σταφίδας κρατούσαν ζωντανή τη χώρα, καθώς τα έσοδα διοχετεύονταν στην πληρωμή του εξωτερικού χρέους. Η ραγδαία μείωση των εξαγωγών στη συνέχεια συνετέλεσε στην πτώχευση του ελληνικού κράτους στα 1893. Και βεβαίως στη συνέχεια, αυτό το εκλεκτό και σχεδόν αποκλειστικά ελληνικό προϊόν έκανε την Κορινθία παγκοσμίως γνωστή, έφερε πλούτο και πρόοδο στο νομό μας.
Η κορινθιακή σταφίδα έχει περάσει από κύκλους άνθισης και ύφεσης. Έχω την πεποίθηση ότι με τη στήριξη όλων μας, τοπικών και κρατικών φορέων, παραγωγών και συνεταιριστικών οργανώσεων, ο τομέας μπορεί να περάσει εκ νέου σε περίοδο μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, το προϊόν και οι παραγωγοί ενισχύθηκαν σημαντικά. Υπενθυμίζω ότι τότε, έπειτα και από την αναθεώρηση του κοινοτικού καθεστώτος για τη σταφίδα, η στρεμματική ενίσχυση αυξήθηκε αλλά, ακόμα σημαντικότερα, απαλλάξαμε τον παραγωγό από την υποχρέωση να παραδίδει το προϊόν σε συγκεκριμένους τυποποιητές, χωρίς να διασφαλίζεται η τιμή. Με αυτές και άλλες, επενδυτικής φύσης, παρεμβάσεις, έφθασε σήμερα η τιμή της σταφίδας να έχει ανέβει από τα 0,50 λεπτά πριν από λίγα χρόνια, σε άνω του 1,30 ευρώ το κιλό.
Η κορινθιακή σταφίδα εξελίσσεται και πάλι σε ένα δυναμικό προϊόν. Τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή που χρειάζεται όλοι να στηρίξουμε την παραγωγή, τη μεταποίηση, την τυποποίηση, την προβολή και τις εξαγωγές. Θεωρώ ότι η ΣΚΟΣ ΑΣΕ, κάτω από την καθοδήγηση ανθρώπων ικανών και έμπειρων, έχει τον δικό της ρόλο να παίξει στην ανάκαμψη και τον εκσυγχρονισμό του τομέα. Είναι όμως πρωτίστως στο χέρι της πολιτείας να επαναφέρει τη σταφίδα στο επίκεντρο της εθνικής αγροτικής πολιτικής, όπως συνέβη στο παρελθόν. Εάν υπάρξουν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες, είναι βέβαιο ότι και το εισόδημα των αγροτών της Κορινθίας θα διασφαλιστεί και, κυρίως, ότι η σταφίδα θα αναδειχθεί και πάλι σε ευεργέτη της εθνικής οικονομίας.»