Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Την Πέμπτη συζητιέται στην Ολομέλεια της Βουλής η κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Νεμέας

Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Κορινθίας κ. Κώστα Κόλλια, σχετικά με την κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Νεμέας. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, στην ερώτηση οφείλει να τοποθετηθεί το Υπουργείο δια Υπουργού ή Υφυπουργού. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Τον Φεβρουάριο του 2011 είχα θέσει το ζήτημα της κατάργησης της Δ.Ο.Υ. Νεμέας στο Υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να πάρω ουσιαστική απάντηση. Εκ του αποτελέσματος, υποχρεώθηκα να επανέλθω με επίκαιρη ερώτηση και αυτήν την εβδομάδα θα έχουμε την τοποθέτηση του Υπουργείου, η οποία θα μας διαφωτίσει για το ποιες υπηρεσίες θα απολαμβάνουν οι πολίτες στο Δήμο τους και για ποιες θα πρέπει να πηγαίνουν στην Κόρινθο.
Από την ημέρα που έγιναν οι κινητοποιήσεις στη Νεμέα, συνάδελφοί μου, έπειτα από σύσκεψη στην οποία ουδέποτε εκλήθην, έσπευσαν να καθησυχάσουν τους δημότες ότι δόθηκε λύση. Προσωπικά δυσπιστώ ιδιαίτερα απέναντι σε αυτές τις διαβεβαιώσεις. Πρώτον, διότι κανείς δεν λέει εάν η μεταφορά στο Δήμο ή στα ΚΕΠ σημαίνει εντέλει κατάργηση της Δ.Ο.Υ. ή όχι. Δεύτερον, διότι τα όσα ακούγονται περί μεταστέγασης της Δ.Ο.Υ. δεν διευκρινίζουν ποιες υπηρεσίες μένουν και ποιες φεύγουν. Και τρίτον, διότι αυτή η διευθέτηση δεν γίνεται χαριστικά για τη Νεμέα, επειδή μεσολάβησαν κάποιοι, αλλά επειδή αυτό εξαρχής προέβλεπε το Υπουργείο Οικονομικών.
Ως προς το πρώτο, εάν το Υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να μην καταργηθεί η Δ.Ο.Υ. Νεμέας, αυτό βεβαίως θα ήταν μία πολύ θετική εξέλιξη. Όμως για να ισχύει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να υπογραφεί νέα Υπουργική Απόφαση, η οποία θα ακυρώνει την από 29/09/11 δημοσιευμένη απόφαση κατάργησης. Ως προς το δεύτερο, θα ήταν ευχής έργον να διασφαλιστεί η μεταφορά της Εφορίας μαζί με όλες τις υπηρεσίες της σε χώρο άλλου φορέα της Νεμέας. Διότι και οι πολίτες θα εξυπηρετούνταν και τα λειτουργικά κόστη θα μειώνονταν για τη Δ.Ο.Υ.
Δυστυχώς, οι πληροφορίες που έχω μέχρι σήμερα δεν μιλούν ούτε για ανάκληση της κατάργησης ούτε για μεταστέγαση του συνόλου των υπηρεσιών της Δ.Ο.Υ. Αντιθέτως, ακούγονται διάφορες εκδοχές, είτε περί παραμονής ενός ή δύο υπαλλήλων της Εφορίας στο Δήμο, προκειμένου να παρέχουν στοιχειώδεις υπηρεσίες, είτε γενικά για παραμονή του «αναγκαίου» προσωπικού, χωρίς να διευκρινίζεται πόσοι υπάλληλοι θα παραμείνουν ούτε ποιες δουλειές θα διεκπεραιώνουν.
Τέλος, οφείλω να ενημερώσω τους δημότες της Νεμέας, ότι τουλάχιστον από τον Μάιο του 2011 είναι γνωστός ο φορολογικός «Καλλικράτης», όπου προβλέπεται κατάργηση και συγχώνευση εφοριών, ώστε να παραμείνει μία Δ.Ο.Υ. ανά Νομό. Επίσης προβλέπεται ότι οι δημότες θα απευθύνονται αποκλειστικά στα ΚΕΠ για φορολογική ενημερότητα, εκκαθαριστικά, αντίγραφα δήλωσης, για κάποιες βεβαιώσεις, για ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Για όλες τις υπόλοιπες θα απευθύνονται στη Δ.Ο.Υ. της πρωτεύουσας του Νομού ή σε άλλους φορείς.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι η μεταφορά μέρους των υπηρεσιών, ήσσονος σημασίας, της Δ.Ο.Υ. στο Δήμο ή στα ΚΕΠ δεν είναι ούτε είδηση ούτε επίτευγμα κανενός. Αυτό που ενδιαφέρει τους Δημότες της Νεμέας είναι να εξυπηρετούνται καλύτερα, χωρίς να μετακινούνται. Ένας-δυο υπάλληλοι, χωρίς μηχανογράφηση, χωρίς ταμειακή υπηρεσία, χωρίς πρόσβαση στα φορολογικά δεδομένα, με μόνο γραφειοκρατικές αρμοδιότητες που ήδη έχουν τα ΚΕΠ, είναι μεσοβέζικη λύση που δεν ικανοποιεί το αίτημα των δημοτών. Από τη στιγμή που ο Δήμος παραχωρεί χώρο για την πλήρη λειτουργία της Δ.Ο.Υ. Νεμέας, το αίτημα είναι ξεκάθαρο: οι δημότες πρέπει να απολαμβάνουν τουλάχιστον τις υπηρεσίες που είχαν πάντα. Αυτή τη διαβεβαίωση θα ζητήσω από το Υπουργείο Οικονομικών και θα επανέλθω στο θέμα αμέσως μετά το πέρας της συζήτησης στη Βουλή.»