Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Time: Θεσμός στην Ελλάδα οι δωροδοκίες και το ρουσφέτι. - Ο φόβος ενώνει ή διαλύει την Ελλάδα;

Με ένα βασικό ερώτημα που αφορά την Ελλάδα και το οικονομικο-πολιτικό-κοινωνικό της μέλλον καταπιάνεται το περιοδικό «Time».

Το περιοδικό με δημοσίευμά του αναρωτιέται εάν και κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να σώσει τον εαυτό της και το όνειρο της ενωμένης Ευρώπης καθώς κι ένας ο φόβος της χρεοκοπίας μπορεί να ενώσει τους Έλληνες που θα πρέπει να επωμιστούν το βάρος της σωτηρίας ή θα οδηγήσει σε περαιτέρω κοινωνική αναταραχή

Το περιοδικό σημειώνει πως ο δείκτης της ανεργίας εκτινάχθηκε από το 9,5% στο 17,6% μέσα σε δύο χρόνια, με τους Έλληνες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες. Στη συνέχεια γίνεται εκτενής αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις και στις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών.

Όπως σημειώνεται, το μέλλον της Ελλάδας παραμένει αβέβαιο καθώς ακόμα και αν η προσωρινή κυβέρνηση συνεργασίας ακολουθήσει ένα μεγάλης κλίμακας σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, καμία χρηματοοικονομική διάσωση δεν μπορεί να διορθώσει τα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα της Ελλάδας που αποτελούν την αληθινή πηγή του ελληνικού χρέους.

Οι συντάκτες του άρθρου επισημαίνουν ότι από τη μεταπολίτευση και μετά οι δωροδοκίες και το ρουσφέτι αποτέλεσαν θεσμό στην Ελλάδα, τονίζοντας πως τα κρατικά ταμεία στερούνται 22 δισεκατομμύρια ευρώ εξαιτίας της άρνησης πολλών πολιτών να καταβάλουν τους φόρους.

Οι τελευταίες εξελίξεις στη χώρα μας φανερώνουν ότι αντιμετωπίζει ακόμα το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και αποπομπής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ο χρόνος και τα χρήματα εξαντλούνται.

Αν και είναι δελεαστικό να χαρακτηριστεί αυτή η εθνική τραγωδία ως ένα εγχώριο ζήτημα, τα προβλήματα της Ελλάδας έχουν παγκόσμιες επιπτώσεις καθώς σε περίπτωση που εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη, η συνακόλουθη κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα μπορούσε να έχει ένα ψυχολογικό όσο και οικονομικό αντίκτυπο.

Αυτό θα επέφερε την εξάπλωση της κοινωνικής αναταραχής στο εξωτερικό, ενώ θα οδηγούσε και στην υπονόμευση της ιδέας της ευρωπαϊκής ενότητας.

Ανακύπτει όμως κι ένα σοβαρό θέμα που αφορά ποιο δρόμο θα επιλέξει η Ελλάδα. Μπορεί οι Έλληνες να φοβούνται το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, αλλά δεν εμπιστεύονται τους ηγέτες τους για να μοιραστούν τις θυσίες που απαιτούνται για την παραμονή στη Νομισματική Ένωση. Ο κυρίαρχος φόβος μπορεί είτε να αναγκάσει την Ελλάδα να προχωρήσει στις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές είτε σε περαιτέρω κοινωνικό χάος.

Στην Αθήνα τη δεδομένη στιγμή, καταλήγει το δημοσίευμα, είναι δύσκολο να πει κανείς αν ο φόβος ενώνει τους πολίτες ή απλά αρχίζει να διαλύει τη χώρα.
newsbeast.gr