Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Τώρα πρέπει και η τρόικα να δει τις πραγματικές αδυναμίες του προγράμματος

  Με παρέμβασή του στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ευρωβουλευτής της Ομάδας της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας, υποστήριξε τα εξής:
«Στην Ελλάδα έχουμε πλέον μια κυβέρνηση που απολαμβάνει ευρύτερης στήριξης στη Βουλή και το λαό. Αποδείχθηκε ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού υποστηρίζει -παρά τις δυσκολίες- την παραμονή στο ευρώ και την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων.Είναι όμως ανάγκη να προσαρμοστεί αντίστοιχα και η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική. Και αυτό αφορά και την νέα κυβέρνηση, αλλά και τις ευρωπαϊκές αρχές. Η τρόικα πρέπει να αντιμετωπίσει αδυναμίες του εφαρμοζόμενου προγράμματος, που έχουν να κάνουν με τον ανεδαφικό σχεδιασμό των αποκρατικοποιήσεων, τις κοινωνικές επιπτώσεις της πολύ βαθύτερης ανεργίας και το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας, λόγω απόλυτης έλλειψης ρευστότητας. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν στο πλαίσιο των υφιστάμενων δημοσιονομικών στόχων, με κύρια εργαλεία πρόσθετες περικοπές δαπανών, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και τα χρήματα για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».


Αναγκαία η νομοθετική ρύθμιση για την απαγόρευση δανεισμούτων κομμάτων από το τραπεζικό σύστημα 

Από το γραφείο Τύπου του κινήματος Δημοκρατική Συμμαχία, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Σημερινά δημοσιεύματα αποκαλύπτουν ότι τα δύο μεγάλα κόμματα συνεχίζουν να χρηματοδοτούνται, πέρα από κάθε κανόνα διαφάνειας, με εγγύηση πιθανές μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις από το τραπεζικό σύστημα. Μετά την εξάντληση των περιθωρίων της Αγροτικής Τράπεζας στράφηκαν στην Τράπεζα Αττικής, που προχώρησε, όπως φαίνεται, σε δανειοδότηση σε μια περίοδο που η αβεβαιότητα για τη θέση των κομμάτων, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αυξάνεται και ο χρόνος χρηματοδότησης με βάση την παρούσα κατανομή ψήφων έχει μειωθεί σημαντικά, λόγω της συμφωνίας για την πρόωρη προκήρυξη εκλογών. Η νέα κυβέρνηση οφείλει να δώσει καθαρές απαντήσεις αν, σε ποιο ύψος και με ποιες εγγυήσεις υπήρξε δανεισμός κομμάτων από την Τράπεζα Αττικής. Το σημαντικότερο όμως είναι να προχωρήσει, ως πρώτο βήμα διαφάνειας, σε νομοθετική ρύθμιση που να απαγορεύει το δανεισμό των κομμάτων από το τραπεζικό σύστημα με εγγυήσεις μελλοντικές χρηματοδοτήσεις, που προκαταλαμβάνουν την ψήφο του λαού και επιχειρούν να την παραχαράξουν.Είναι επίσης επείγον η νέα κυβέρνηση να θέσει άμεσα δια νόμου τέλος σ' αυτές τις συναλλαγές και γιατί επίκεινται καθοριστικές πολιτικές αποφάσεις για το μέλλον των τραπεζών.Αποφάσεις οι οποίες δεν μπορούν να ληφθούν την ίδια στιγμή που τα κόμματα θα συναλλάσσονται με τις τράπεζες χωρίς διαφάνεια, χωρίς να τηρούνται τα στοιχειώδη τραπεζικά κριτήρια που ισχύουν για όλους τους άλλους πελάτες των τραπεζών και με επιδίωξη την αλλοίωση της λαϊκής βούλησης μέσω της υπερχρηματοδότησης των κομμάτων που κατ' εξοχήν έχουν την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της χώρας».