Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Πως βλέπουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα


ΠΗΓΗ : e-typos.com

Ο Γιώργος Παπανδρέου "επιβίωσε", λαμβάνοντας ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή των Ελλήνων, σε μια ψηφοφορία που "σηματοδότησε την έγκριση" της συνολικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες στις 26 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες για τη "σταθεροποίηση του ευρώ" και για να βοηθηθεί η Ελλάδα στο χρέος της.
Αυτό αναφέρει η "Νιου Γιορκ Τάιμς", έχοντας ως κύριο θέμα τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας με τη συζήτηση και τη ψηφοφορία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, προβάλλοντας μεγάλη φωτογραφία στην πρώτη σελίδα με επισκέπτες στο θεωρείο της Βουλής που παρακολουθούν τη συνεδρίαση του Σώματος.
Σε σημερινές εκδόσεις αμερικανικών εφημερίδων, σε ανταποκρίσεις ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και σε πολλές ιστοσελίδες καταγράφεται το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η "δέσμευση" του κ. Παπανδρέου να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας με "ευρύτερη συναίνεση" και τα πιθανά σενάρια διαδοχής του.
Το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή, σύμφωνα με τις περισσότερες αναφορές, έγινε δεκτό με ανακούφιση στις Ηνωμένες Πολιτείες, μπροστά στην ανησυχία για αρνητικό αντίκτυπο μιας "άτακτης χρεοκοπίας" της Ελλάδας τόσο στην αμερικανική, όσο και γενικότερα στην παγκόσμια οικονομία.
Στην ικανοποίηση της Ουάσιγκτον και των χρηματοπιστωτικών κύκλων στην Αμερική για το γεγονός ότι "αποκαθίσταται σταδιακά" μια πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, μιλώντας σε εκπομπή του δικτύου CNBC, η οποία είχε μεγάλο αφιέρωμα στις εξελίξεις στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον κ. Σπέκχαρντ, αυτές οι εξελίξεις "σήμαναν την έξοδο, αργά ή γρήγορα", του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία και ταυτόχρονα τη "δέσμευση του ελληνικού πολιτικού κόσμου" ότι θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας.
Στα δημοσιεύματα και στις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, μεταξύ άλλων, προβάλλονται αναφορές από τις ομιλίες του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, κατά τη συνεδρίαση της Βουλής. Επίσης, επισημαίνεται δήλωση του κ. Παπανδρέου ότι "για να δημιουργήσουμε αυτή την ευρύτερη συνεργασία θα ξεκινήσουμε αμέσως τις απαραίτητες διαδικασίες και επαφές", επισημαίνοντας τη σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Όπως υπογραμμίζουν τα περισσότερα ΜΜΕ, με ανταποκρίσεις από την Αθήνα, αναλύσεις και κύρια άρθρα, οι κινήσεις αυτές ήταν το αποτέλεσμα "δραματικών εξελίξεων" με την "έκκληση - έκπληξη" του Έλληνα Πρωθυπουργού για διεξαγωγή δημοψηφίσματος όσο αφορά τη νέα συμφωνία στην Ε.Ε. για το χρέος της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να οδηγήσει σε αναστάτωση τις χρηματιστηριακές αγορές. Επίσης, σημειώνονται οι αντιδράσεις που υπήρξαν από στελέχη και βουλευτές στο εσωτερικό του κόμματος του κ. Παπανδρέου, αλλά τελικά, όπως τονίζεται, συσπειρώθηκαν και ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας έλαβε 153 ψήφους από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Στα δημοσιεύματα γίνεται λόγος και για την ομιλία του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος είπε ότι η "προσωρινή κυβέρνηση" θα σχηματιστεί με χρονικό ορίζοντα λήξης τα τέλη Φεβρουαρίου για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το Μάρτιο.

Υπέρ του δημοψηφίσματος

Μετά το κύριο άρθρο της εφημερίδας "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ" ότι η πρόταση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αποτελεί "Ένα ελληνικό μάθημα για τη Δημοκρατία", αρκετά άλλα αμερικανικά ΜΜΕ, με κύρια άρθρα και σχόλια, επαινούν την ενέργεια του Πρωθυπουργού.
Ο Πίτερ Κόι, σε άρθρο του στο περιοδικό "Businessweek-Bloomberg" με τίτλο "OXI" (στα ελληνικά), υποστηρίζει ότι <<περισσότερη δημοκρατία ίσως να είναι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη>>. Μεταξύ άλλων, εκφράζει την άποψη ότι "η πρόταση Παπανδρέου έγινε για να εξαναγκαστούν οι Έλληνες να πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις και να έχουν προσωπική ευθύνη για το τι συμβαίνει στη χώρα τους κι επιπλέον για να συνειδητοποιήσουν την απελπιστική θέση στην οποία βρίσκονται".
Στη συνέχεια, υποστηρίζει ότι επιπλέον, η ενέργεια αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει τον ίδιο τον Έλληνα Πρωθυπουργό να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους αναφορικά με το πακέτο διάσωσης. Ακόμη όμως κι αν δεν πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα , όπως επισημαίνει, η πρωτοβουλία Παπανδρέου "άλλαξε τα δεδομένα" και "ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά την Ελλάδα, την Ιταλία ή τη Γερμανία, τελικά είναι ο λαός που θα αποφασίσει για την τύχη του ευρώ".
Η εφημερίδα "Μπόστον Γκλομπ", με κύριο άρθρο της, τάσσεται επίσης υπέρ της πρότασης του Έλληνα Πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, λόγω της κρισιμότητας της συμφωνίας της Ε.Ε,, που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας. "Η Δημοκρατία προϋποθέτει, όπως και στην Αρχαία Ελλάδα, το αίσθημα ευθύνης, με ενημερωμένους πολίτες που αναλαμβάνουν την ευθύνη των αποφάσεών τους και η Ελλάδα είναι σίγουρα η χώρα που χρειάζεται σήμερα τα καθαρτήρια αποτελέσματα ενός δημοκρατικού δημοψηφίσματος", όπως υπογραμμίζεται, προσθέτοντας: "Εάν η Ελλάδα δεν επιθυμεί τα μέτρα λιτότητας που της επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι εταίροι της, θα πρέπει να ψηφίσει κατά της συμφωνίας και να εγκαταλείψει το ευρώ. Αλλά, εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ, τότε οι ψηφοφόροι θα πρέπει να δεχθούν τις αναγκαίες δημοσιονομικές θυσίες. Το δημοψήφισμα δεν θα άφηνε περιθώρια για άλλες λύσεις".
Τέλος, ο καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, Στάθης Καλύβας, σε άρθρο του στην αμερικανική έκδοση της εφημερίδας "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" υποστηρίζει ότι "αντιμέτωπος με την προοπτική της χρεοκοπίας, ο ελληνικός λαός είναι πολύ πιθανό να στηρίξει την ευρωπαϊκή συμφωνία". Ο κ. Καλύβας εκφράζει επιφυλάξεις για το πώς θα μπορέσουν να εφαρμοστούν τα απαιτούμενα από τη συμφωνία μέτρα, ακόμη και μετά από μια έγκρισή της. Ωστόσο, εκτιμά ότι αυτή η "ριψοκίνδυνη κίνηση" του Έλληνα Πρωθυπουργού ενδέχεται να "σπάσει την τρέχουσα πολιτική παράλυση στην Ελλάδα και να οδηγήσει στην κάθαρση που αναζητούν όλοι οι Έλληνες", προσθέτοντας επίσης ότι "το παιχνίδι του κ. Παπανδρέου ίσως να αποδειχθεί το σοκ που θα δώσει νέα ώθηση στην προσπάθεια της Ελλάδας να χαράξει νέα πορεία". Καταλήγοντας, ο Έλληνας πανεπιστημιακός εκτιμά ότι "μπορεί επίσης (το δημοψήφισμα) να ωθήσει την Ευρωζώνη σε μια εντονότερη προσπάθεια εξεύρεσης συνολικής λύσης σε μια κρίση επί της οποίας δεν έχει, μέχρι στιγμής, καταφέρει να επιβληθεί".