Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Ιστορική Συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο

Αυτη την στιγμή, στο Προεδρικό Μέγαρο,πραγματοποιήται η συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, με τον Πρόεδρο της ΝΔ Α. Σαμαρά, υπό την Προεδρία του κ Παπούλια.
Νωρίτερα, υπό έντονες πιέσεις, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την ομιλία του, ενημέρωσε τους υπουργούς ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ Παπούλια, να καλέσει τον ίδιο και τον πρόεδρο της ΝΔ Α. Σαμαρά, σε κοινή συνάντηση, απόψε, στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου οτι δεν τίθεται τώρα θέμα παραίτησης του ιδίου και της κυβέρνησης.
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι θα πρέπει στην συνάντηση σήμερα που έχει ζητήσει να γίνει με τον Α Σαμαρά, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να συμφωνηθεί το πολιτικό πλαίσιο της επόμενης κυβέρνησης και τα χρονοδιαγράμματα και μετά να συζητηθεί το θέμα των προσώπων, για τα οποία όπως έλεγαν χαρακτηριστικά «όλα είναι ανοιχτά».
Επιπλέον, με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού επιβεβαιώθηκε ότι ζήτησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από κοινού με τον κ. Σαμαρά, χωρίς προηγουμένως να έχει παραιτηθεί. Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, για όσα είπε ο κ. Παπανδρέου στο υπουργικό Συμβούλιο. έχει ως εξής:
«Έχω επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και του έχω ζητήσει να καλέσει και εμένα και τον κ. Σαμαρά, απόψε, μόλις τελειώσουμε τη συνεδρίαση, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεννόησης σύντομα».
«Εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλέσει τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο κ. Σαμαράς ασφαλώς και θα ανταποκριθεί» ανακοίνωσε, νωρίτερα, η ΝΔ. Ο εκπρόσωπος του κόμματος κ Μιχελάκης που υπογράφει την ανακοίνωση προσθέτει πως «γνωρίζουμε την ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου, μέχρι στιγμής όμως δεν έχει υπάρξει ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Το πλαίσιο των επτά σημείων
Κείμενο επτά αναγκαίων ενεργειών, μετά την σχετική αναφορά του πρωθυπουργού στην εισήγησή του, για την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου διανεμήθηκε στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Οι επτά αυτές ενέργειες έχουν ως εξής:
1. Εκταμίευση της 6ης δόσης
2. Αμεση έναρξη και το ταχύτερο δυνατόν ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόϊκα για το νέο πρόγραμμα.
3. Κατάθεση πριν τις 20 Νοεμβρίου και ψήφιση πριν τις 31 Δεκεμβρίου του Προϋπολογισμού 2012.
4. Ολοκλήρωση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2011 στο πλαίσιο της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου.
5. Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων στην διαδικασία που προβλέπει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.
6. Διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του Ιδιωτικού Τομέα (PSI).
7. Εκταμίευση α΄ δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της Ελλάδας (επιπλέον 20 δισεκατομμύρια ευρώ) πριν το τέλος Φεβρουαρίου 2012.
Τοποθετήσεις στο υπουργικό
Είναι ανεπίτρεπτο πολιτικά, συνταγματικά, ηθικά και κοινοβουλευτικά να τίθεται ως προϋπόθεση για να συμφωνηθεί κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, η παραίτηση του πρωθυπουργού: Αυτή είναι η κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων των υπουργών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
Μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού, πρώτος πήρε τον λόγο ο Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος ανέφερε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, όπως δεσμεύθηκε από το βήμα της Βουλής θα παραιτηθεί μόλις συμφωνήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον σχηματισμό της κυβέρνησης κοινής αποδοχής.
Ως προς το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε ότι θα πρέπει να προέρχεται είτε από την πλειοψηφία της Βουλής, είτε να είναι τρίτο πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής. Ο κ. Ρέππας πρόσθεσε ότι είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο ένα κόμμα να ασχολείται και να επεμβαίνει στα εσωτερικά ενός άλλου κόμματος.
Από την πλευρά του ο Κώστας Σκανδαλίδης επεσήμανε ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει όλο το πλαίσιο της συμφωνίας για την διαχείριση του χρέους και γι' αυτήν την προσπάθεια την επικύρωσε με ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι η εντολή της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ είναι να διερευνηθεί η δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης από περισσότερα κόμματα, γιατί ένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της εφαρμογής της συμφωνίας για το χρέος. «Εάν δεν τελειώσει αυτή η ιστορία τις επόμενες ώρες και αύριο, τότε ο κόσμος θα μας πάρει με τις ντομάτες», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης.
Ο Γιάννης Ραγκούσης τόνισε στην παρέμβασή του ότι το πρόσωπο που θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων, χωρίς ο ίδιος να θέτει ως προαπαιτούμενο τον πολιτικό χώρο από τον οποίο θα προέρχεται. Ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα είναι μια κυβέρνηση αποφυγής ευθυνών και επισήμανε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ψευδαίσθηση ότι με την νέα κυβέρνηση θα απαλλαγούμε των ευθυνών μας, ούτε ότι η ΝΔ δεν θα επωμιστεί ευθύνες.
Η υπουργός Παιδείας, 'Αννα Διαμαντοπούλου, υπογράμμισε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ και για να μπορέσει αυτό το ενδεχόμενο να αποφευχθεί επιβάλλεται η δέσμευση των δύο μεγάλων κομμάτων στο σύνολο των όσων προβλέπει το πακέτο της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.
Στη διαπραγμάτευση αυτή, πρόσθεσε η κ. Διαμαντοπούλου, ο πρωθυπουργός έκανε το μείζον βήμα με το να θέσει την παραίτησή του εφόσον συμφωνηθεί η νέα κυβέρνηση και διερωτήθηκε: «Ο κ. Σαμαράς τι βάζει;». Σε περίπτωση κατά την οποία ναυαγήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις, δεν απομένει παρά ο δρόμος των εκλογών, επισήμανε η υπουργός Παιδείας, με το ρίσκο ο πρωθυπουργός που θα προκύψει από αυτές να είναι ο πρωθυπουργός της δραχμής και η Ελλάδα να διολισθήσει στο δόγμα «ανήκομεν στην Ανατολή».
Ο Χρήστος Παπουτσής ανέφερε ότι εάν μέχρι αύριο δεν έχει τελειώσει η διαπραγμάτευση, τότε δεν υπάρχει άλλη προοπτική από το να παραμείνει η κυβέρνηση ως έχει.
Ο Πάνος Μπεγλίτης αναφέρθηκε στις προδιαγραφές και τα προσόντα που πρέπει να έχει ο πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης συνεργασίας, απορρίπτοντας «πολιτικά ζόμπι του παρελθόντος», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Απαντώντας στην άποψη ότι όσοι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Παπανδρέου το έκαναν για να παραιτηθεί, είναι ανεύθυνοι και «ας τον ρίξουν αύριο». Ο υπουργός Άμυνας θεωρεί την παραίτηση του πρωθυπουργού πριν την επίτευξη συμφωνίας, συνταγματική εκτροπή.

kathimerini.gr