Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Μπεγλίτη κατέθεσε στο Κοινοβούλιο ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, σχετικά με τη σχεδιαζόμενη κατάργηση του Ταμείου Αρωγής Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Η Κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να μην σταματήσει μπροστά σε τίποτα, προκειμένου να πάρει τα χρήματα που δεν μπορεί να πάρει από τους φοροφυγάδες. Αφού καταλήστεψε τα μικρά και μεσαία ελληνικά νοικοκυριά, χωρίς ούτε ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας και πρόνοιας, τώρα ετοιμάζεται να βάλει χέρι και στα χρήματα των αναπήρων και θυμάτων πολέμου, μέσω της κατάργησης του Ταμείου Αρωγής.
Πρόκειται για ένα ταμείο οικονομικά υγιές, το οποίο χρηματοδοτείται σχεδόν αποκλειστικά από τις εισφορές των ασφαλισμένων. Το 81% της περιουσίας του προέρχεται από κρατήσεις επί των συντάξεων και από περίπτερα που δικαιούνται κάποια μέλη, ενώ το 19% προέρχεται από κοινωνικούς πόρους. Από το 1949 παρέχει σε 12.500 αναπήρους και θύματα πολέμου, από τους οποίους 200 περίπου είναι Κορίνθιοι συμπολίτες μας, καθώς και στις οικογένειές τους, ένα απαραίτητο ετήσιο οικονομικό βοήθημα, και κάποιες άλλες μικρές, αλλά σημαντικές παροχές, όπως έξοδα κηδείας.
Αυτό το υγιές ταμείο, το οποίο δημιουργήθηκε και συντηρείται σχεδόν αποκλειστικά από τις εισφορές των συνταξιούχων, η Κυβέρνηση το καταργεί. Επισημαίνω ότι τυχόν ενσωμάτωσή του σε υπηρεσία του Υπουργείου Άμυνας, θα σημάνει απορρόφηση του αποθεματικού του, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, φτάνει τα 35 εκατομμύρια ευρώ, από το ταμείο του Υπουργείου. Με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση έχει παγιώσει την πρακτική να κλείνει τις μαύρες τρύπες που έχει ανοίξει στα δημόσια οικονομικά παίρνοντας χρήματα από όπου και όπως μπορεί, η συνέχιση της παροχής του βοηθήματος στους δικαιούχους καθίσταται εξαιρετικά επισφαλής.
Η πολιτεία ίδρυσε αυτό το ταμείο ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης στους ανθρώπους που θυσιάστηκαν για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα την ελευθερία. Οι παροχές του κράτους προς τους αναπήρους και τα θύματα πολέμου είναι ούτως ή άλλως ελάχιστες, γεγονός που καθιστά την ύπαρξη του Ταμείου Αρωγής ως αυτοτελούς οργανισμού απαραίτητη. Εάν η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ προχωρήσει στη σχεδιαζόμενη κατάργησή του, είναι βέβαιο ότι θα βρει μπροστά της αυτούς τους ανθρώπους, που έχουν μάθει να αγωνίζονται και να υψώνουν άφοβα το ανάστημά τους. Ήδη επισημαίνω ότι το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου έχει προειδοποιήσει ότι, σε περίπτωση κατάργησης, θα διακόψουν, όπως δικαιούνται, την κράτηση 2% επί των συντάξεών τους και θα διεκδικήσουν την επιστροφή του αποθεματικού που προέρχεται από τις κρατήσεις.
Θεωρώ ότι τα πράγματα δεν χρειάζεται να φτάσουν στα άκρα. Η Κυβέρνηση, σε 70 άλλες περιπτώσεις αυτοτελών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, όπως το Ταμείο Αρωγής, αναγνώρισε τη δραστηριότητα, το εξειδικευμένο αντικείμενο και την καταξίωση της προσφοράς τους και επέτρεψε τη συνέχιση της αυτοτελούς τους ύπαρξης. Αυτό ζήτησα με την ερώτησή μου να ισχύσει και στην περίπτωση του Ταμείου Αρωγής Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, ζητώντας παράλληλα διευκρινίσεις για το τι θα συμβεί, σε περίπτωση κατάργησης, στους οκτώ μόλις υπαλλήλους του ταμείου και των οποίων το εργασιακό μέλλον δεν έχει εξασφαλιστεί. Ελπίζω ότι η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα επιδείξει τη δέουσα ευαισθησία απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, η θυσία των οποίων μας εξασφάλισε το προνόμιο μιας ελεύθερης και δημοκρατικής πολιτείας.»