Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Απάτη Βενιζέλου για το άρθρο 37: Δεν ήταν όρος για την... 6η δόση!



Η πολλαπλή εξαπάτηση του Κοινοβουλίου και του λαού από τον Ευάγγελο Βενιζέλο αποκαλύφθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, με τον «ύπαρχο» να σύρεται πάνω στα νεύρα του και να αναγκάζεται καταθέτει στη Βουλή τις μυστικές επιστολές του Παπανδρέου και του ιδίου προς την Κ. Λαγκάρντ. Αυτές αποτελούν τα πειστήρια της εξαπάτησης, γιατί αποδεικνύεται ότι από τις 27 Σεπτέμβρη ο κ. Βενιζέλος είχε δεσμευτεί ρητά στην τρόικα για τα σκληρά μέτρα του πολυνομοσχεδίου, διαβεβαιώνοντας μάλιστα ότι έχουν τη στήριξη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (οι οποίοι δεν γνώριζαν το παραμικρό), αλλά χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτά το άρθρο 37 για τις κλαδικές συμβάσεις.

Ωστόσο, μέχρι την τελευταία στιγμή ο κ. Βενιζέλος εκβίαζε για να υπερψηφιστεί το άρθρο 37, λέγοντας ότι αποτελεί τον πρώτο όρο της τρόικας για την 6η δόση. Αποδεικνύεται όμως ότι αυτός ο «όρος» είναι μεταγενέστερης πασοκικής έμπνευσης, αφού στην επιστολή δεν υπάρχει, ενώ το περίφημο e-mail της τρόικας που ζητούσε κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων μόνο ως αποτέλεσμα των δηλώσεων υποτέλειας της κυβέρνησης προς το ΔΝΤ μπορεί να θεωρηθεί, καθώς, βρίσκοντας το πεδίο ανοιχτό, η τρόικα νομιμοποιήθηκε να ζητά ό,τι θέλει. Το δικαίωμα αυτό έδωσε μάλιστα ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος, όταν πήγε να κάνει τον «σκληρό», έσπασε τα μούτρα του, η τρόικα έφυγε από την Αθήνα και προκειμένου να επιστρέψει άρχισε να την παρακαλεί συρόμενος και υποσχόμενος να επιβάλλει συνεχώς μέτρα. Ετσι τους δικούς τους ερασιτεχνισμούς και την ανικανότητα κατέληξε για άλλη μια φορά να την πληρώνει ο ελληνικός λαός. Αλλωστε, προ ημερών, και ο εκπρόσωπος της τρόικας είχε δηλώσει ότι δεν θέτουν θέμα κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων.

Επίσης αποδείχτηκε χθες ότι συνειδητά η κυβέρνηση δεν έδινε στη δημοσιότητα τις επιστολές πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, θέλοντας να μην προκαλέσει κι άλλο την ήδη οργισμένη Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό γιατί, εκτός από την απάτη με το άρθρο 37, ο κ. Βενιζέλος δεσμεύεται προτού καν φέρει το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή ότι θα περάσουν όλα τα σκληρά χαράτσια, όπως οι περικοπές στις συντάξεις και το ενιαίο μισθολόγιο, η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ κ.λπ.

Ο κ. Βενιζέλος κατέθεσε μάλιστα και την επιστολή του Γ. Παπανδρέου προς την κυρία Λαγκάρντ, με την οποία ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση «λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα, αποδεικνύοντας έτσι ότι όσα έλεγε η κυβέρνηση πως δεν υπήρχαν μυστικές συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με το ΔΝΤ ήταν ψέματα.

Οπως ήταν φυσικό, η αποκάλυψη των μυστικών επιστολών προκάλεσε την έκρηξη της αντιπολίτευσης. «Πώς τα ξέρατε όλα αυτά, κ. Βενιζέλε; Οι λέξεις “αποφασίστηκαν” και “εγκρίθηκαν” που αναφέρετε στην επιστολή ήδη από τις 27 Μαΐου δεν περιποιούν τιμή ούτε για την κυβέρνηση ούτε για εσάς. Τώρα καταλαβαίνουμε όλοι γιατί δεν τις δίνατε στη δημοσιότητα. Γιατί τα άγρια μέτρα περικοπών μισθών και συντάξεων ήταν δικά σας» είπε ο Μ. Κεφαλογιάννης της Ν.Δ., ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτήθηκε: «Αν δεν είναι αυτό εκβιασμένη συμφωνία, τότε τι είναι;»


Γιώργος Λυκουρέντζος

«Θα κλείσουμε με νέα μέτρα κάθε τρύπα του 2013/14»

«Αγαπητή διευθύνουσα σύμβουλε,

σε συνέχεια της επιστολής του πρωθυπουργού, θα ήθελα να επιβεβαιώσω τη σταθερή επιλογή και στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει αυστηρά το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής και να εκπληρώσει στους δημοσιονομικούς στόχους. Είναι επίσης σταθερή επιλογή μας να προωθήσουμε ταχέως τις δόκιμες αλλαγές και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ώστε να διαψεύσουμε κάθε παρανόηση σχετικά με την προθυμία και τη δυνατότητα της χώρας να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους. Οπως θα αποδειχθεί στην πράξη, η Ελλάδα δεν είναι μόνο συνεπής με τις υποχρεώσεις της προς τους θεσμικούς της εταίρους αλλά, πρωτίστως, συνεπής με τις υποχρεώσεις προς τον εαυτό της.

Κατά συνέπεια, επιθυμώ να σας πληροφορήσω πως τις τελευταίες μέρες, σε συνέχεια μίας σειράς συναντήσεων, η κυβέρνηση αποφάσισε, υποστηριζόμενη επίσης από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, μία σειρά από παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και του 2012. Τα παρακάτω μέτρα έχουν αποφασιστεί:

Να μειωθεί το όριο αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ, από το τωρινό επίπεδο των 8.000 ευρώ, και να προσαρμοστούν προς τα κάτω οι τρέχουσες απαλλαγές. Και συγκεκριμένα, η απαλλαγή για τα άτομα άνω των 65, τα επιδόματα τέκνου και η ειδική απαλλαγή για άτομα κάτω των 30 χρόνων έχουν μειωθεί ανάλογα.

Να μειωθεί η κατηγορία των συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.200 ευρώ/μήνα κατά 20% και στην περίπτωση των συνταξιούχων κάτω των 55 χρόνων κατά 40% για τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ/μήνα. Επιπλέον, προεφοδιάζουμε και επιταχύνουμε τη μεταρρύθμιση των επικουρικών συντάξεων και μειώνουμε σημαντικά το εφάπαξ που καταβάλλεται στους δημοσίους υπαλλήλους κατά τη συνταξιοδότηση.

Να μειωθούν οι μισθοί του δημόσιου τομέα (Γενική Κυβέρνηση και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ωστόσο εξαιρώντας τα καθεστώτα ειδικής μισθοδοσίας) κατά μέσο όρο της τάξεως του 20%, μέσω της αλλαγής του μισθολογικού καθεστώτος του δημόσιου τομέα.

Να τοποθετηθούν 30.000 εργαζόμενοι στη Γενική Κυβέρνηση, μέχρι το τέλος του έτους, σε εργασιακή εφεδρεία, η οποία θα λειτουργήσει όπως έχει συμφωνηθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Το μέτρο θα επεκταθεί κατόπιν αμοιβαίας συναίνεσης για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά του. Η εργασιακή εφεδρεία θα οργανωθεί ώστε να έχει ουσιώδη επίπτωση στον μισθολογικό προϋπολογισμό και στις δημόσιες δαπάνες. Η συνολική αποζημίωση κατά την εργασιακή εφεδρεία και κατά τη λήξη της θα διευθετηθεί έτσι ώστε να επιτύχει τον παραπάνω δημοσιονομικό στόχο.

Θα ορισθεί πλαφόν ώστε να μη δαπανηθούν τα έσοδα από τις ρυθμίσεις για τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων και των αυθαιρέτων.

Ολα τα παραπάνω θα νομοθετηθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Σχετικά με την ιδιωτικοποίηση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, με βάση τεχνοκρατικά κριτήρια, να επιταχύνει τις πωλήσεις ποσοστών από τις κρατικές εταιρίες, ακίνητα και γη, καθώς και τις συμβάσεις παραχώρησης.

Σε συνέχεια αυτών των αποφάσεων -που απαιτούν τεράστιες θυσίες από τον ελληνικό λαό, αλλά είναι αναγκαίες για να διορθώσουν παραλείψεις πάρα πολλών ετών- υπάρχει η ελπίδα ότι σύντομα θα αποδοθούν καρποί και θα βελτιωθούν οι συνθήκες για ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία. Η κυβέρνηση σκοπεύει να θεσπίσει αυτά τα μέτρα εν όψει της αναθεώρησης, ώστε να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της 5ης αναθεώρησης και της 6ης εκταμίευσης. Η κυβέρνηση επίσης σκοπεύει να εκσυγχρονίσει άλλες πλευρές του προγράμματος εφαρμογής και να κλείσει κάθε εναπομείναν δημοσιονομικό κενό του 2013/14. Αυτές οι πράξεις θα αποτελέσουν το πρώτο βήμα προς την εφαρμογή των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Συνόδου της 21ης Ιουλίου και είναι ζωτικές για την προστασία και το μέλλον της ευρωζώνης, της οποίας η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος.


Καθηγητής Ευάγγελος Βενιζέλος»



«Θα τηρήσουμε άμεσα όλες τις υποσχέσεις που δώσαμε»


Αγαπητή Κυρία Γενική Διευθύντρια,

Σε αρκετές περιστάσεις όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι θεσμικοί εταίροι έχουν υπογραμμίσει τη σημασία της επείγουσας, έγκαιρης και σωστής εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου και των συνεπειών τους για τη σταθερότητα και το μέλλον της Ελλάδας, αλλά επίσης και για την προστασία της ευρωζώνης, της οποίας η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος.

Η κυβέρνησή μου, με την υποστήριξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανταποκριθεί πλήρως στους συμπεφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους για το 2011 και το 2012, και για να εφαρμόσει πλήρως το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Αποτελεί επίσης σταθερή απόφασή μας να προωθήσουμε ταχέως τις απαραίτητες δομικές αλλαγές και το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης ώστε να ανανεώσουμε την ελληνική οικονομία, να αποκαταστήσουμε την ανταγωνιστικότητά της και να επιτύχουμε ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας, κοινωνική ευημερία και μια πιο δίκαιη κοινωνία.

Στη συνημμένη επιστολή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, κ. Ευ. Βενιζέλος, έχει περιγράψει ενδελεχώς όλα τα μέτρα πολιτικής που αποφασίστηκαν από το υπουργικό συμβούλιο.


Ειλικρινώς,
Γιώργος Α. Παπανδρέου


dimokratianews.gr