Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Σμιτ: Να τους πάρει ο διάολος αν δεν σώσουν την Ελλάδα

thumb
Την άποψη πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα, «αλλιώς να τους πάρει ο διάολος», εξέφρασε ο γερμανός πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ, κάνοντας λόγο για «τεράστιο στοίχημα» σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης.
Ο Χ. Σμιτ τάχθηκε υπέρ της διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ, καθώς σε περίπτωση χρεοκοπίας, η εμπιστοσύνη στην Κοινότητα των 27 κρατών-μελών «θα μειωνόταν περισσότερο», ενώ πρόσθεσε πως θα πρέπει να γίνουν επιχειρηματικές επενδύσεις στη μεσογειακή αυτή χώρα: «Το πολιτικό τίμημα θα ήταν πολύ μεγάλο. Για τον λόγο αυτό οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα».
Παράλληλα, προχώρησε σε σύγκριση της κατάστασης της Ελλάδας με την «κατάσταση της Γερμανίας μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», όταν οι ΗΠΑ και η Γαλλία παρείχαν οικονομική βοήθεια. Ο Χ. Σμιτ σχολίασε σχετικά: «Σε σχέση με την τότε κατάσταση της Γερμανίας και την προθυμία παροχής βοήθειας από τα κράτη, που λίγα χρόνια πριν ήταν εχθροί μας, το παρόν ελληνικό πρόβλημα είναι μικρότερο – και να πάρει ο διάολος τους ευρωπαίους αρχηγούς κρατών, αν δεν καταφέρουν να σώσουν την Ελλάδα!»
Ωστόσο, ο πρώην καγκελάριος δε θεωρεί καταστροφή μια προσωρινή αδυναμία πληρωμών της Ελλάδας. Για τους Eλληνες και όλους τους άλλους Ευρωπαίους κάτι τέτοιο θα ήταν βέβαια «μεγάλη συμφορά, αλλά όχι συμφορά που θα απειλούσε την ύπαρξή τους» ανέφερε στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit». Κι αυτό ισχύει «τόσο για τις οικονομικές όσο και για τις πολιτικές συνέπειες μιας τέτοιας χρεοκοπίας».
Όσον αφορά στον φόβο πολλών Γερμανών για τις καταθέσεις τους, ο πρώην καγκελάριος δήλωσε: «Αν υπάρχουν Γερμανοί που φοβούνται, τότε κάτι τους έχει φοβίσει. Για παράδειγμα, οι πηχυαίοι τίτλοι του Spiegel ή της Bild Zeitung», ενώ συμπλήρωσε πως θεωρεί το φόβο για μια ενδεχόμενη νομισματική μεταρρύθμιση ως «εντελώς ανόητο». Το ενδεχόμενο παγκόσμιας ύφεσης ο Σμιτ το θεωρεί μεν «πιθανό», αλλά «αναστρέψιμο».
Τέλος, στο ερώτημα αν εμπιστεύεται την τράπεζά του ο Σμιτ απάντησε: «Μόνο με μέτρο. Αλλά εμπιστεύομαι τον άνθρωπο που δουλεύει στην τράπεζα. Κι αυτή είναι μια σημαντική διαφορά!»

topontiki.gr