Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Εργασιακές σχέσεις ...Ινδίας στον ιδιωτικό τομέα - «Ψαλίδι» σε εφάπαξ και επικουρικές



Νέο «τσουνάμι» στις εργασιακές σχέσεις και στο «κλάδεμα» των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ αποφάσισε η κυβέρνηση και θα τις περιλάβει στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Ακόμη και οι επικουρικές συντάξεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ πάνω από 170 ευρώ μειώνονται έως 30%! «Ας μην «κοπιάζει» άλλο η Κυβέρνηση να κρατήσει τη χώρα στην Ευρώπη και στο ευρώ. Με τέτοιες αποφάσεις βγάζει τους Έλληνες εργαζόμενους εκτός ευρωπαϊκής προστασίας», με αμοιβές και εργασιακές σχέσεις Κίνας, σχολίασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Οργισμένες αντιδράσεις από μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Αναλυτικότερα:

Χάνονται εργασιακές κατακτήσεις
Την επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις, που απασχολούν κάτω από 50 εργαζόμενους, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης. Στο πλαίσιο αυτό, παγώνει για δύο χρόνια η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων, επί των οποίων θα υπερισχύουν οι επιχειρησιακές. Ο υπουργός επανέλαβε πως δεν τίθεται θέμα κατάργησης της συλλογικής σύμβασης εργασίας και επιβεβαίωσε πως η τρόικα έχει καλέσει σε συζήτηση τους κοινωνικούς εταίρους, με σκοπό την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
Αναλυτικότερα:
-Αναστέλλεται για δύο χρόνια η δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων και στις επιχειρήσεις που δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για την σύναψη και υπογραφή της.

-Καταργείται η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, δηλαδή όταν οι όροι που περιλαμβάνονται σε ατομικές συμβάσεις εργασίας και αποκλίνουν από τις κλαδικές ή όροι συλλογικών συμβάσεων, να υπερισχύουν εάν είναι ευνοϊκότεροι για τους εργαζόμενους. -Τίθεται χρονικό όριο ενός μήνα για τη σύσταση επιχειρησιακού σωματείου σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 20 εργαζόμενους, όπου δεν υπάρχει, ώστε να μπορεί σύμφωνα με το νόμο να συναφθεί επιχειρησιακή σύμβαση. Η επιχειρησιακή θα μπορεί να υπογραφεί από σωματείο, είτε από Ένωση που εκπροσωπεί τα 2/3 των εργαζομένων στην επιχείρηση.
-Καταργείται η γνωμοδοτική δυνατότητα του Συμβουλίου της Επιθεώρησης Εργασίας για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων.
Που κόβονται εφάπαξ -επικουρικές

Προβλέπονται σαρωτικές περικοπές στο εφάπαξ και στις επικουρικές συντάξεις στα εξής ασφαλιστικά Ταμεία:
Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, μειώνεται κατά 15%, το εφάπαξ όσων ασφαλισμένων υπέβαλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά τη διάρκεια του 2010 και κατά 20% όσων υπέβαλαν το 2011.

Στο Ταμείο της ΔΕΗ, μειώνεται το εφάπαξ κατά 25% για όσους ασφαλισμένους υπέβαλαν αίτηση το 2010 και κατά 30% για όσους υπέβαλαν το 2011.
Στο Ταμείου της Εμπορικής Τράπεζας μειώνεται το εφάπαξ για όσους εργαζόμενους υπέβαλαν αίτηση το 2011 η μείωση είναι 20%.

Στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, οι επικουρικές συντάξεις μειώνονται κατά 20% και κατά 50% ως προς το μέρος της σύνταξης το οποίο υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
Στο ΤΑΥΚΕΚΩ (Τράπεζες, Κοινή Ωφέλεια) μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις κατά 15%

ΓΣΕΕ: Βαρέλι δίχως πάτο…
Σχετικά με τις Συλλογικές συμβάσεις Εργασίας ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, δήλωσε:

«Όχι μόνο «το βαρέλι δεν έχει πάτο», αλλά και η κυβερνητική υποχωρητικότητα δεν έχει τελειωμό.
Οι αποφάσεις της Κυβερνητικής σύσκεψης που είδαν το φως της δημοσιότητας - ότι παραχωρούνται ολοσχερώς όλα όσα ζήτησε η «Τρόικα» για τις Συλλογικές Συμβάσεις οδηγεί στη δραματική και θλιβερή διαπίστωση ότι στην Ελλάδα καταργείται το εργατικό δίκαιο και το συνταγματικό πλαίσιο που το περιβάλλει, καταργείται το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης, καταργούνται οι - υπερνομοθετικής ισχύος - Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας.
Ας μην «κοπιάζει» άλλο η Κυβέρνηση να κρατήσει τη χώρα στην Ευρώπη και στο ευρώ. Με τέτοιες αποφάσεις βγάζει τους Έλληνες εργαζόμενους εκτός ευρωπαϊκής προστασίας, εκτός ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου, εκτός ευρωπαϊκού πολιτισμού, δηλαδή εκτός αυτού που είναι η πραγματική ΕΥΡΩΠΗ.
Την ύστατη στιγμή καλώ την Κυβέρνηση να μην νομοθετήσει αυτά που η «Τρόικα» επιτάσσει, γιατί έτσι ανοίγει την πόρτα (μάλλον γκρεμίζει τους τοίχους) για αμοιβές και εργασιακές σχέσεις τύπου Κίνας, Ινδίας και χωρών του Τρίτου Κόσμου».
Η ΝΔ
«Η εφεδρεία και οι αναγκαστικές συνταξιοδοτήσεις και απολύσεις που φέρνει, αναστατώνουν τον οικογενειακό προγραμματισμό και τραυματίζουν την κοινωνική συνοχή», δήλωσε ο τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ, Νίκος Νικολόπουλος. Σημείωσε ότι πρέπει να εξαιρεθούν ρητά από τις ρυθμίσεις για την εργασιακή εφεδρεία οι ανάπηροι και οι εργαζόμενοι γονείς παιδιών με αναπηρία , θέμα για το οποίο η ΝΔ κατέθεσε σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς στον υπουργό Οικονομικών.
Το ΚΚΕ
«Την ώρα που η κυβέρνηση παριστάνει ότι δήθεν υπερασπίζεται τις συλλογικές συμβάσεις και ενώ τις έχει υπονομεύσει εδώ και καιρό, μεθοδεύει την πλήρη κατάργησή τους με την επέκταση των λεγόμενων επιχειρησιακών συμβάσεων και το πάγωμα της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων. Πρόκειται περί μιας ακόμα αθλιότητας που διαπράττει σε βάρος των εργαζομένων, ολοκληρώνοντας ένα ακόμα ταξικό έγκλημα. Τα μέτρα αυτά είναι προαποφασισμένα και δεν έχουν καμία σχέση με το χρέος και τα ελλείμματα. Πάνε κατευθείαν στην τσέπη της εργοδοσίας», τονίζει μεταξύ άλλων το ΚΚΕ και καλεί τους εργαζόμενους σε ξεσηκωμό…
Ο ΛΑΟΣ
«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην κατεδάφιση είναι πρώτη. Στην ανέγερση είναι όμως παντελώς απούσα» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΛΑ.ΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης, σχολιάζοντας τα νομοσχέδια για εφεδρεία και περικοπή επικουρικών συντάξεων και πρόσθεσε: «Αν δεν αυξήσουμε το ΑΕΠ, κάθε 6 μήνες θα ψαλιδίζουμε θέσεις εργασίας, θα κόβουμε μισθούς, συντάξεις και οποιοδήποτε άλλο κοινωνικό βοήθημα».
ΣΥΡΙΖΑ
Για θανάσιμο χτύπημα στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει: «Με τη διετή αναστολή της επέκτασης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας δημιουργεί στον ίδιο κλάδο εργαζόμενους δυο ταχυτήτων, αυτούς για τους οποίους θα ισχύουν και τους άλλους στους οποίους δεν θα ισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις και θα παίρνουν πολύ μικρότερους μισθούς.
Με τη δυνατότητα που δίνεται να υπογράφονται επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας από τον εργοδότη με τα 3/5 των εργαζομένων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τις οποίες θα προβλέπονται μειώσεις μισθών, λύνονται τα χέρια των επιχειρήσεων να κάνουν ό,τι θέλουν εκβιάζοντας με απολύσεις τους μεμονωμένους εργαζόμενους».

eklogika.gr