Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το Σαββατοκύριακο

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα προβλέπει για σήμερα και αύριο η ΕΜΥ. Ο καιρός χαλάει από σήμερα το βράδυ και επιδεινώνεται ραγδαία σε όλη τη χώρα με πτώση της θερμοκρασίας, ισχυρούς ανέμους, σφοδρές καταιγίδες ακόμη και χιόνια στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη Δυτική Ελλάδα και τοπικά στο Ανατολικό Αιγαίο, φαινόμενα που μέχρι αργά το βράδυ θα επεκταθούν σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, αναμένουν οι μετεωρολόγοι για σήμερα.
Οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις θα εντοπίζονται κυρίως στις δυτικές και νότιες ηπειρωτικές περιοχές και στο Αιγαίο, ενώ τη νύχτα στα βορειοδυτικά αναμένεται σχετική βελτίωση του καιρού.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 25 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 15 έως 24 βαθμούς στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, από 12 έως 27 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 18 έως 25 βαθμούς στις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου, αλλά στη Βόρεια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 29 βαθμούς Κελσίου.
Μέτριοι μέχρι ισχυροί άνεμοι νοτίων διευθύνσεων θα πνέουν στο Αιγαίο, με σταδιακή ενίσχυση κατά τόπους σε σχεδόν θυελλώδεις και πιθανόν πρόσκαιρα θυελλώδεις.
Μέτριοι και τοπικά ισχυροί άνεμοι νοτίων διευθύνσεων θα πνέουν στο Ιόνιο, στρεφόμενοι το βράδυ στα βόρεια σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Την Κυριακή προβλέπεται κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Χιόνια θα πέσουν στα βουνά της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας.
Από τις βραδινές ώρες αναμένεται σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ και στα πελάγη πιθανώς 9 μποφόρ και στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις περίπου με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κυρίως στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές.
Την επόμενη εβδομάδα
Τη Δευτέρα οι βροχές και οι καταιγίδες θα περιοριστούν στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα και έως αργά το βράδυ θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι σταδιακά θα γίνουν παντού βόρειοι βορειοδυτικοί 7 με 9 με βαθμιαία εξασθένηση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα.
Την Τρίτη ο καιρός θα είναι γενικά βελτιωμένος.
Κάποιες βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν νωρίς το πρωί στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ με περαιτέρω εξασθένηση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της.
Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι στα ηπειρωτικά και κυρίως στα κεντρικά και βόρεια οι ελάχιστες τιμές της θα είναι χαμηλές.
Την Τετάρτη, τέλος, η μέρα θα είναι αρχικά καλή σε όλη τη χώρα, αλλά αργότερα στη δυτική Ελλάδα θα συννεφιάσει και θα βρέξει κυρίως στα βορειοδυτικά.
Τη νύχτα προς την Πέμπτη είναι πιθανό να βρέξει τοπικά και στις υπόλοιπες περιοχές.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο
ΤΑ ΝΕΑ