Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Παντού λάθος πολιτική

Του Νίκου Νικολόπουλου

Η δραματική ύφεση που παραμένει και καθηλώνει την οικονομία και η συνακόλουθη πρωτόγνωρη ανεργία (17%) παρασύρουν το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης σε μια τροχιά χαμηλών εισροών και υψηλών ελλειμμάτων. Για μια ακόμη χρονιά φέτος, έχουμε δραματική υστέρηση στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Οι εισροές θα είναι μειωμένες σε ποσοστό πάνω από 15% σε σχέση με το 2010. Καταγράφεται επίσης διόγκωση της εισφοροαποφυγής και πλήρης αδυναμία ελέγχου της μαύρης εργασίας (που ξεπερνά ήδη το 25%). Για να καλύψουν τις υστερήσεις αυτές οι κυβερνώντες:
-Επιβάλλουν νέες μειώσεις των συντάξεων κυρίων και επικουρικών (6%-12%).
-Νέες μειώσεις των εφάπαξ αποζημιώσεων κατά 10%-15%.
-Επιπλέον αυξάνουν το ύψος των εισφορών κατά 1% κάνοντας έτσι ακόμη πιο ελκυστική τη μαύρη εργασία και απωθητική τη νόμιμη και ασφαλισμένη.
Η κυβέρνηση κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση απ’ αυτή που επιβάλλουν οι προκλήσεις της ανάπτυξης και της επανεκκίνησης της οικονομίας. Αντί να μειώνει το μη μισθολογικό κόστος το αυξάνει. Αντί να στηρίζει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, τα περικόπτει και μειώνει έτσι ακόμη περισσότερο τη χαμηλή ζήτηση στην αγορά και ενισχύει την ύφεση. Η λανθασμένη συνταγή συνεχίζεται και το κόστος το πληρώνουν οι πολίτες και η ελληνική οικονομία. Τώρα όμως όλοι γνωρίζουν και δεν συγχωρούν μια πολιτική που απέτυχε και δεν ανέχονται μια κυβέρνηση που επιμένει στο λάθος. Η επανεκκίνηση της οικονομίας, η επαναφορά της ανάπτυξης σε θετικό πρόσημο, η ανάσχεση της ανεργίας είναι προτεραιότητες που μόνο η κυβέρνηση αγνοεί. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα κουραστεί να επαναλαμβάνει τη συγκεκριμένη ολοκληρωμένη και δικαιωμένη πρότασή της. Απευθύνεται στο λαό και συγκροτεί μια πλατιά κοινωνική συμμαχία που δεν θα της δώσει απλά την κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, αλλά κυρίως τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις να κερδίσει το στοίχημα εξόδου της χώρας από την κρίση.

e-typos.com