Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Πρωινή λαχτάρα από το σεισμό των 4,9 ρίχτερ νότια της Πάτρας


Aναστάτωση προκάλεσε στους κατοίκους της Αχαϊας και της Ηλείας, η ισχυρή σεισμική δόνηση των 5 ριχτερ που ταρακούνησε τις περιοχές της Πάτρας, της Δυτικής Αχαΐας και της Ανατολικής Ηλείας. Ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμα στην Κορινθία και στην Αθήνα. Η ανησυχία των πολιτών ωστόσο είναι έκδηλη, ύστερα απο τις αλλεπάλληλες επισκέψεις του εγκέλαδου το τελευταίο διάστημα στην περιοχή.
Ο σεισμός εκδηλώθηκε ακριβώς στις 5 το πρωί και το επίκεντρο του ήταν 30 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Πάτρας, 31 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αμαλιάδας και 17 χιλιόμετρα νότια της κοινότητας Κάτω Μαζαράκι. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 10 χιλιόμετρα σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς.
Αρχικώς το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε τη δόνηση στα 4,6 Ρίχτερ ενώ νεώτεροι υπολογισμοί, λίγα λεπτά αργότερα, την προσδιόρισαν στα 5 Ρίχτερ. Στα 4,8 Ρίχτερ κατέγραψε τη δόνηση το Ευρωμεσογειακό Κέντρο Σεισμών και στα 4,1 το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, όπου μαρτυρίες κατοίκων αναφέρουν ότι ήταν πολύ δυνατός, είχε διάρκεια και συνοδευόταν από δυνατό ήχο. Ιδιαίτερα αισθητός έγινε και στην Πάτρα, αλλά δεν προκλήθηκε πανικός, παρότι το τελευταίο δίμηνο έχουν εκδηλωθεί πολλοί σεισμοί και η ανησυχία του κόσμου είναι αυξημένη. Άλλωστε, αυτή τη φορά, ο Εγκέλαδος βρήκε τον κόσμο στο κρεβάτι και μάλιστα στον πιο γλυκό ύπνο και ως εκ τούτου έως ότου ξυπνήσει και συνειδητοποιήσει τι συνέβαινε, το ταρακούνημα σταμάτησε.
Μεμονωμένο συμβάν χαρακτήρισε μιλώντας στη ΝΕΤ ο σεισμολόγος καθηγητής γεωλογίας του πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας τη σεισμική δόνηση των 4,9 ρίχτερ που όπως σημείωσε κατεγράφη σε ένα τελείως διαφορετικό χώρο από τις δονήσεις που είχαν σημειωθεί πριν από 15 ημέρες στον Πατραϊκό. «Ο νέος σεισμός δεν συνδέεται με τους προηγούμενους. Η περιοχή είναι γνωστή για τη σεισμική της δραστηριότητα και είναι εύλογη η ανησυχία των κατοίκων. η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή επειδή είχε μικρό εστιακό βάθος, αλλά δεν προκαλεί ανησυχία Πρόκειται ωστόσο για μεμονωμένο γεγονός το οποίο θα εξελιχθεί πιστεύω ομαλά και να εκτονωθεί η ένταση με μερικούς μετασεισμούς που θα ακολουθήσουν» τόνισε ο καθηγητής, και καθησύχασε τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που ξύπνησαν απότομα εξαιτίας του Εγκέλαδου.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.