Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Σαν σήμερα πριν εννιά χρόνια -Μια τραγική σύμπτωση στην Κυπριακή τραγωδία

Ήταν τέσσερις και είκοσι χαράματα της 11ης Ιουλίου του 2002, ένα ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς έκανε πτήση έξω απ' την αεροπορική βάση της Πάφου στη Μεγαλόνησο

Ξαφνικά οι χειριστές χάνουν τον έλεγχο. Το Augusta Bell πέφτει στο έδαφος. Νεκρός ανασύρεται ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης, από τους εμπνευστές και ο πλέον ένθερμος οπαδός του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος της Κύπρου και της Ελλάδας
Ακριβώς εννιά χρόνια μετά, απτά λεπτά μετά την ώρα του τραγικού γεγονότος με τον αντιστράτηγο ξεσπάει η φωτιά έξω απ' τη Ναυτική Βάση που φέρει το όνομά του. Ακολουθεί η τεράστια έκρηξη.
Η Κύπρος βάφεται με αίμα, ζει την πιο μεγάλη καταστροφή από την περίοδο την Εισβολή του Αττίλα.

Τι ήταν το εκρηκτικό φορτίου που “ανατίναξε” την Κύπρο!
Τι έκρυβε το φορτίου που ανατίναξε το νησί. Τι ζήτησαν οι αμερικάνοι από τις κυπριακές αρχές;
Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2009. Πλήρωμα του αμερικανικού ναυτικού λαμβάνει άδεια από τον καπετάνιο Σμιρνόφ να επιβιβαστεί στο «Μόντσιεγκορσκ» για μία επιθεώρηση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το ρωσικών συμφερόντων πλοίο με την κυπριακή σημαία είχε ναυλωθεί από την IRISL, τις κρατικές ναυτιλιακές γραμμές του Ιράν, για τη μεταφορά φορτίου από το ιρανικό λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς στην Ταρτούς της Συρίας. Άμεσα οι επιθεωρητές ενημερώνουν την Ουάσιγκτον για τα ευρήματα των ελέγχων σε μερικά από τα 98 κοντέινερ που μετέφερε το πλοίο.

«Ισχυρά εκρηκτικά 120, 122, 125 και 160 χιλιοστών που έχουν προορισμό τη Συρία. Η επιθεώρηση αποκάλυψε επίσης κελύφη 7,62 χιλιοστών, πεπιεσμένη πυρίτιδα, ασημένιες σφαίρες σε μέγεθος δολαρίου, γομώσεις απλές και γομώσεις μαγνησίου», ανέφερε το απόρρητο τηλεγράφημα 09State5968 που στάλθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία και είχε υπογραφή Κλίντον.
Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ έδινε εντολή να ζητηθεί από αξιωματούχους της κυπριακής κυβέρνησης η εκτροπή του «Μόντσιεγκορσκ» σε λιμάνι της Κύπρου και «να κατακρατηθεί το φορτίο του» - οι Κύπριοι είχαν το δικαίωμα να το κάνουν, επειδή το πλοίο έφερε κυπριακή σημαία.
Μετά από μία ημέρα, η πρεσβεία με απόρρητο τηλεγράφημα (09Nicosia75) γνωστοποιεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την είσοδο του «Μόντσιεγκορσκ» σε κυπριακά ύδατα και την έλευσή του στο λιμάνι της Λεμεσού, όπου και αγκυροβόλησε. Όπως αναφέρεται, ο Παντελίδης παρείχε ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με τις επόμενες ενέργειες της Κύπρου, ενώ οι πρώτες αναφορές των λιμενικών για μεγάλες ποσότητες ισχυρών εκρηκτικών ήγειραν τις ανησυχίες των Κυπρίων.
Το φορτίο κρατήθηκε στο νησί όμως και ένα χρόνο μετά κανείς δεν είχε κάνει κάτι ώστε να μείνει φυλαγμένο σωστά με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σημερινή τραγωδία.

μέταλλου έπεσαν σε σπίτια σε απόσταση μέχρι και πέντε χιλιομέτρων. Επίσης διαλύθηκαν πόρτες και παράθυρα ενώ πολλά σπίτια στην περιοχή έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές. Ευτυχώς όμως παρά το γεγονός ότι εκείνη την ώρα οι περισσότεροι κάτοικοι των σπιτιών κοιμόταν δεν σημειώθηκε κάποιος σοβαρός τραυματισμός.
Την ίδια ώρα προσπάθειες για να ικανοποιήσει την ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας που υπάρχει ανά το παγκύπριο από τους δύο ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς της Κύπρου, Δεκέλειας και Μονής, καταβάλλει ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς (ΔΣΜ).
Σε δηλώσεις του, ο Διευθυντής του ΔΣΜ Χρίστος Χριστοδουλίδης είπε ότι ο ΔΣΜ προχωρεί σε εκ περιτροπή διακοπή ρεύματος ανά περιοχές παγκύπρια για αντιμετώπιση της κατάστασης, προσθέτοντας ότι ''ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός του Βασιλικού είναι εκτός λειτουργίας και προσπαθούμε να δώσουμε φορτίο ανά το παγκύπριο από τη Δεκέλεια και τη Μονή (περίπου 500 MW ΚΑΙ 250MW αντίστοιχα), αλλά δεν μπορεί να καλυφθεί όλο το φορτίο'', καθώς το Βασιλικό παράγει ηλεκτρική ενέργεια γύρω στα 800 MW.
Ανέφερε ότι ο ΔΣΜ δεν έχει ακόμη πληροφόρηση για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο σταθμός στο Βασιλικό γιατί η Αστυνομία δεν επιτρέπει να εισέλθει κόσμος μέσα σε αυτό. ''Η καταστροφή στο Βασιλικό φαίνεται ότι είναι πολύ μεγάλη, λόγω του ωστικού κύματος που δημιουργήθηκε από την έκρηξη, που επηρέασε τις εγκαταστάσεις του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Βασιλικού'', πρόσθεσε. Προσπαθούμε όσο είναι δυνατό να ικανοποιήσουμε τη ζήτηση που υπάρχει από τους δύο άλλους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς, Δεκέλειας και Μονής, αλλά δεν μπορούμε να καλύψουμε την αυξημένη ζήτηση, που υπάρχει λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.

newsit.gr/