Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Έκρηξη σε ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο - Πληροφορίες για 15 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες

Παντού μυρίζει καμένο. Σκόνη και καπνός καλύπτει τα πάντα σε μια ακτίνα 5 έως 10 χιλιομέτρων. Νεκροί και τραυματίες. Πτώματα έχουν εκσφενδονιστεί στους λόφους εκατοντάδες μέτρα μακριά. Η Κύπρος θρηνεί για άλλη μια φορά.

Όλα ξεκίνησαν στις 04:27 το πρωί. Μια φωτιά ξεσπάει μεταξύ της Ναυτικής Βάσης "Ευάγγελος Φλωράκης" στο Ζύγι και του Ηλεκτροπαραγωγικού Σταθμού της ΑΗΚ στο Βασιλικό.

Στην περιοχή μεταβαίνουν 14 οχήματα με 60 πυροσβέστες και μαζί με αξιωματικούς και στρατιώτες της Βάσης προσπαθούν να σβήσουν την φωτιά.

Στις 05:30 όμως γίνονται τα χειρότερα. Μια ισχυρή έκρηξη έρχεται να σπείρει τον θάνατο και τον πανικό. Μέσα στην ναυτική βάση υπήρχαν 98 κιβώτια με πυρομαχικά που κατευθύνονταν στη Συρία όμως δεσμεύθηκαν από τις Κυπριακές Αρχές. Αν και οι πληροφορίες δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες από την ζέστη και την φωτιά έγινε η έκρηξη.

Από την έκρηξη σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες 15  άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν ενώ η περιοχή από το Μαρί έως το Γκάβερνορς θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στη γύρω περιοχή ενώ πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει την περιοχή.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους από την Κύπρο οι εικόνες στην περιοχή ειναι τραγικές. Πυροσβέστες και διασώστες λένε πως μαζεύουν χέρια και πόδια από τα δέντρα και πως αυτά που βλέπουν δεν μπορούν να τα περιγράψουν από το σοκ.

H ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης" στο Ζύγι βρίσκεται πολύ κοντά στον μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό του νησιού στο Βασιλικό και γι αυτό σημειώνονται τεράστιες διακοπές ρεύματος σε όλο το νησί. Κίνδυνος για γενικό μπλακ άουτ αν δεν σβήσει η φωτιά που σιγοκαίει ακόμη έξω από τον σταθμό.

Οι καταστροφές είναι τεράστιες. Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ότι το σκηνικό τους θυμίζει βομβαρδισμούς από την εισβολή το 1974.

Στην περιοχή εξακολουθεί να αναδύεται έντονη μυρωδιά καμένου και η ορατότητα είναι ακόμη χαμηλή λόγω του σύννεφου καπνού που υπάρχει.

Από τα νοσοκομεία της Κύπρου κάνουν έκκληση για αίμα όλων των ομάδων. Στο σημείο μεταβαίνει και ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους ενώ τα πτώματα μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει η αναγνώριση τους. Μεταξύ των νεκρών είναι 5 πυροσβέστες, 4 αξιωματικοί του στρατού ενώ τα υπόλοιπα θύματα μάλλον είναι ναύτες που υπηρετούσαν στην βάση. Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Άμυνας ανάμεσα στα θύματα δεν υπάρχουν ελλαδίτες αξιωματικοί.

Ποιοι ευθύνονται για την έκρηξη;

Την Τετάρτη δόθηκαν οδηγίες να ψύχονται τα κιβώτια και να απομακρυνθούν ώστε να καταστραφούν από πυροτεχνουργούς του στρατού. Όμως κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρθηκε να το κάνει. Μάλιστα όπως λένε τα κιβώτια βρίσκονται στη βάση εδώ και ένα χρόνο! Οι θερμοκρασίες στο νησί καθημερινά το καλοκαίρι φτάνουν του 45 μεχρι και 47 βαθμούς κελσίου και υπάρχει και αρκετή υγρασία. Αυτό για τα εκρηκτικά και τα πυρομαχικά είναι κίνδυνος θάνατος!
Σύμφωνα με μαρτυρία ατόμου που εργαζόταν στο στρατόπεδο τα συγκεκριμένα κοντέινερ παρουσίαζαν εικόνα διόγκωσης εδώ και τρεις μήνες και για το γεγονός αυτό ήταν ενήμερο το ΓΕΕΦ.

Αν το ΓΕΕΦ ήταν ενήμερο και το υπουργείο Άμυνας επίσης γιατί κανείς δεν έκανε κάτι. Από την κυβέρνηση κανείς δεν έχει προβεί σε δηλώσεις μέχρι στιγμής.


Βομβαρδισμένο τοπιο ακόμη και 10 χιλιόμετρα μακριά

H Εθνική Οδός Λευκωσίας - Λεμεσού έχει επίσης γεμίσει καπνούς και αντικείμενα που εκτοξεύθηκαν από τη ναυτική βάση αν και δεν βρίσκεται κοντα.

Πολύ χαμηλή ορατότητα και έντονη μυρωδιά καμένου επικρατεί στον παλαιό αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού κοντά στο Βασιλικό και στο Μαρί. Η Αστυνομία έχει μπλοκάρει την έξοδο του παλαιού δρόμου Λευκωσίας-Λεμεσού που οδηγεί στο Μαρί και δεν επιτρέπει την είσοδο ούτε στους εργαζομένους στο Βασιλικό. Τα μόνα οχήματα που περνούν από το συγκεκριμένο σημείο είναι ασθενοφόρα. Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες υπάρχει μεγάλη κινητικότα από ασθενοφόρα ενώ στα Νοσοκομεία Λεμεσού και Λάρνακας έχει κληθεί προσωπικό για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες.

Επίσης σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν στο Ζύγι και τον κατασκηνοτικό χώρο του Governor's όπου έπεσαν θραύσματα.Κάτι παραπάνω από δραματική είναι η περιγραφή στην τηλεόραση του Σκάι του κοινοτάρχη του χωριού Ψεματισμένος που βρίσκεται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τη βάση.




Η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή και ακούστηκε ακόμη και στην πόλη της Λεμεσού και σε χωρία που βρίσκονται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων.

“Νόμισα πως έβαλαν βόμβα στο σπίτι μου” λέει ο κ. Παπαχρήστου. “Βγήκα στο δρόμο και είδα ένα βομβαρδισμένο τοπίο. Πενήντα σπίτια υπέστησαν ζημιές” Σκεφτείτε μόνο ότι το χωριό απέχει πέντε χιλιόμετρα από τη βάση. Στο χωριό Μαρί που είναι μόλις ένα χιλιόμετρο από τη βάση και οι πληροφορίες μιλούν ακόμη και για σπίτια που κατέρρευσαν.

Ωστόσο σαν από θαύμα φαίνεται ότι στα χωριά δεν υπάρχουν νεκροί, αλλά αρκετοί τραυματίες. Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές. Αρκεί για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της έκρηξης το γεγονός ότι κομμάτια σίδερο, ξύλα κ.α. έφτασαν ως την εθνική Λεμεσού-Λευκωσίας τουλάχιστον πέντε χιλιόμετρα μακριά, ενώ ολόκληρη η περιοχή είναι καλυμμένη από πυκνό καπνό.
Η εικόνα θυμίζει πολεμικό τοπίο σε ολόκληρη την περιοχή. Συνεχώς περνούν ασθενοφόρα και ο υπουργός υγείας της Κύπρου έκανε έκκληση στους πολίτες αν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη να μην πάνε σε νοσοκομεία για να βοηθήσουν την κατάσταση.


Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μεταβαίνει στο χώρο της τραγωδίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το προεδρικό μέγαρο, ο πρόεδρος Χριστόφιας έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 12.30 μ.μ. Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου καθώς και η σύσκεψη για την οικονομία αναβάλλονται.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης, βρίσκεται ήδη στη ναυτική βάση και συντονίζει τη διαχείριση της κρίσης. Στο χώρο της βάσης, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα από ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα, ενώ στην περιοχή υπερίπτανται ελικόπτερα.

''Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κρίση'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης. ''Μεγάλο το κακό, μεγάλη καταστροφή. Υπήρξε έκρηξη σε εμπορευματοκιβώτια πυρομαχικών τα οποία είχαν κατασχεθεί από ένα πλοίο πριν τρία χρόνια και προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κρίση'', ανέφερε στη δήλωσή του.

newsit.gr