Τρίτη 17 Μαΐου 2011

H εκδήλωση με θέμα: ‘’Μάθε τα εργασιακά σου δικαιώματα’’, στην Αχαΐα

Η Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας και η Γραμματέας, κα Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, διοργάνωσαν, χθες, εκδήλωση, με θέμα: ‘’Μάθε τα εργασιακά σου δικαιώματα’’, στην Αχαΐα, (Ξενοδοχείο ‘’Αστήρ’’).
επικεντρώθηκε στα θέματα: α) της ανισότητας στις αμοιβές ανδρών – γυναικών για ίσης αξίας παρεχόμενη εργασία (απαγόρευση διακρίσεων ως προς τις αμοιβές, ν. 3896.8.12.2010, άρθρο 4), β) των αθρόων απολύσεων, λόγω εγκυμοσύνης και μητρότητας, που δεν καταχωρούνται σε καμία στατιστική, διότι ‘’βαφτίζονται’’ ως ‘’οικειοθελείς αποχωρήσεις’’, ενώ, στην πραγματικότητα, είναι απολύσεις, γ) της ανεργίας.
Η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων
Η Κ. Παπακώστα, ειδικότερα, τόνισε:
« Ξεκινώ με μια απόφαση σταθμό, με μια απόφαση, την οποία απαιτούσαμε ως Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων κι εγώ, προσωπικά, ως Γραμματέας· την απόφαση του Αρείου Πάγου πως για ένα χρόνο μετά τον τοκετό οι γυναίκες δεν μπορούν να χάνουν τη δουλειά τους, ακόμα και αν μειώθηκε η απόδοση στην εργασία τους. Ετσι, το Ανώτατο Δικαστήριο υψώνει ασπίδα προστασίας, αυτό το δίχτυ προστασίας που ζητούσαμε εδώ και καιρό και κρίνει άκυρη την απόλυση εγκύου, ακόμη και όταν ο εργοδότης έχει άγνοια της εγκυμοσύνης. Είναι ένα απ’ τα πρώτα βήματα καταπολέμησης τόσων αδικιών, για τις οποίες έχουμε να δώσουμε τις μάχες μας.
Όσον αφορά στις γονικές άδειες, δυστυχώς, παρά το υπάρχον νομικό καθεστώς, αυτές διέπονται από τη στερεότυπη αντίληψη ότι μόνο η μητέρα φέρει τα οικογενειακά βάρη, ιδιαίτερα δε σε ό,τι αφορά την ανατροφή των παιδιών, με αποτέλεσμα να σημειώνονται σημαντικές διακρίσεις κατά των ανδρών, που διεκδικούν γονικούς ρόλους.
Πέρα από το δικαίωμα της εργασίας, όμως, υφίσταται και το δικαίωμα στη σύνταξη, εφόσον και όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις, που ορίζει ο νόμος από πλευράς ορίου ηλικίας και ετών ασφάλισης. Οι γυναίκες, μέχρι το 2009, από πλευράς θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, βρίσκονταν σε πλεονεκτικότερη μοίρα από τους άνδρες συναδέλφους, κυρίως, στον δημόσιο τομέα, γιατί οι γυναίκες εντάσσονται στην αγορά εργασίας, μέσα από τον διπλό ρόλο, τον οποίο έχουν να διαδραματίσουν ως εργαζόμενες και ως σύζυγοι – μητέρες.
Αλλά, λόγω της απόφασης του ΔΕΚ 26/03/09, ότι οι ευνοϊκές συνταξιοδοτικές διατάξεις υπέρ των γυναικών αντίκεινται στην αρχή της ισότητας αμοιβών για όμοια εργασία μεταξύ εργαζομένων ανδρών και γυναικών, το πρόβλημα αυτό ‘’λύθηκε’’ σε βάρος των γυναικών με τον ν.3865/21.7.10. Το 2010, ζήσαμε όλοι μία βίαιη αναπροσαρμογή, όχι μόνο των εργασιακών συνθηκών, αλλά και των οικονομικών δεδομένων, είτε με τη μορφή μισθού, είτε με τη μορφή σύνταξης.
Επίσης, πρέπει να εστιάσουμε στο άρθρο 3 του ν. 3896.8.12.2010, (Αρχή ίσης μεταχείρισης – απαγόρευση διακρίσεων), σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται κάθε μορφής άμεση ή έμμεση διάκριση, λόγω φύλου, σε συσχετισμό ιδίως με την οικογενειακή κατάσταση σε όλους τους τομείς, που περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής του νόμου.
Εχουμε κατ’ επανάληψη, δημόσια τονίσει το τελευταίο διάστημα, πως, για την απαλοιφή των εφιαλτικών σεναρίων για την πορεία της ανεργίας, οφείλει η Κυβέρνηση να βγει από το τέλμα της απραξίας. Ότι έπρεπε, από χθες(!) να έχει λάβει μέτρα στήριξης της οικογένειας. Να δώσει ευκαιρίες συμμετοχής των γυναικών στην παραγωγική διαδικασία, να εφαρμοστούν το Σύνταγμα και οι νόμοι, που προστατεύουν την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα. Να σταματήσουν οι διαφοροποιήσεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά, κυρίως, να ασχοληθεί με τις γυναίκες, που δεν απολαμβάνουν επαρκές δίχτυ κοινωνικής προστασίας.
Γι’ αυτό, λοιπόν, προτείνουμε αυτόνομη και αποτελεσματική οικογενειακή πολιτική, που στοχεύει ακριβώς στην αξιοποίηση του συνόλου των ανθρωπίνων πόρων της χώρας στην παραγωγική διαδικασία.
Η ‘’Κοινωνική Ατζέντα’’, την οποία βάζουμε στη δημόσια συζήτηση, λοιπόν, εστιάζεται στους εξής άξονες:
v  ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
v  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ».
Παρευρέθηκαν οι βουλευτές της Ν.Δ. Αχαΐας Μιχάλης Μπεκίρης, ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση· ο  βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ως Τομεάρχης Εργασίας, ο οποίος στην εισήγησή του ταυτίσθηκε με τις προτάσεις της Γραμματέως Κατερίνας Παπακώστα· ο Βουλευτής Αιτ/νίας Δημήτρης Σταμάτης, οι τ. Βουλευτές Φ. Πατριανάκου και Α. Κόρκα, καθώς και οι υποψήφιοι Βουλευτές των Νομών Αχαΐας και Ηλείας και στελέχη της Αυτοδιοίκησης, αλλά και των παραγωγικών φορέων της πόλης. Τέλος, η αν. Γραμματέας Ν. Ράγιου, αφού διάβασε τον χαιρετισμό του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Α. Λυκουρέντζου, υπογράμμισε:
«Θεωρώ πως, μέσα στη βαθειά ύφεση, την οποία βιώνουμε, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η Κυβέρνηση, με τις επιλογές της, αφήνει στο περιθώριο πολύτιμους ανθρώπινους πόρους, όπως είναι οι γυναίκες, με δυσμενείς συνέπειες για την οικονομία μας. Η ανεργία και η φτώχεια καλπάζουν. Θραύση κάνει η ανεργία στις γυναίκες, επιβεβαιώνοντας πως είναι ‘’γένους θηλυκού’’».