Τρίτη 17 Μαΐου 2011

17/5/11 - Ας μιλήσουμε ανοιχτά για το ΑΤΕΙ Κορινθίας


Ήταν Σεπτέμβριος του 2009, στα πλαίσια της πανελλήνιας γενικής έκθεσης "Κορινθία 2009", όταν με την ιδιότητα του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ Κορινθίας, κατέθεσα τον σκελετό μιας πρότασης για τη διεκδίκηση δημιουργίας ενός Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στο νομό Κορινθίας.

Η κεντρική φιλοσοφία ήταν ότι "Ο νέος νόμος για τα ΤΕΙ, ο οποίος προβλέπει τη δημιουργία ερευνητικών εργαστηρίων, δίνει την ευκαιρία στα τμήματα να δημιουργήσουν και σε συνεργασία με ιδιώτες σύγχρονα ερευνητικά εργαστήρια τα οποία θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τοπικών απαιτήσεων αλλά και σε αντικείμενα που προσφέρονται προς έρευνα σε κάθε περιοχή όπου υπάρχει ένα ΤΕΙ.".

Τα δεδομένα εκείνης της εποχής ήταν ότι η Κορινθία, για ακόμη μια χρονιά, έβλεπε να απομακρύνεται όλο και περισσότερο η διατυπωμένη δέσμευση από πλευράς Υπουργείου για δημιουργία του ΑΤΕΙ Οινολογίας στη Νεμέα, κάτι που αποτελούσε καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου της Κορινθίας γενικότερα.

Η συγκεκριμένη όμως πρόθεση, ήταν ελλιπής και αποσπασματική, αφού δεν μπορούσε να είναι βιώσιμο ένα τμήμα που οργανικά θα ανήκε σε εκπαιδευτικό οργανισμό άλλου νομού, αποκομμένο από την κεντρική του διοίκηση, μακριά από τη βάση της Σχολής, χωρίς άρτιες υποδομές που θα εντάσσονταν σε ένα ολοκληρωμένο πλάνο.


Σήμερα τα δεδομένα έχουν αρχίσει να ωριμάζουν για να διεκδικήσει η Κορινθία τη δημιουργία και τη φιλοξενία ενός ακτινωτού ΑΤΕΙ που θα καλύπτει σχεδόν όλο το νομό και θα προσδώσει νέα δυναμική ανάπτυξης σε όλη την Κορινθία, μέσω του εκπαιδευτικού και του ερευνητικού έργου.


Η έννοια του ακτινωτού έγκειται στη δημιουργία ενός ανώτατου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος που θα εκτείνεται σε όλη την Κορινθία και θα διαθέτει σχολές ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες των περιοχών.

Είναι γνωστό ότι για να δημιουργηθεί μια Σχολή ΑΤΕΙ πρέπει να διαθέτει 2 τουλάχιστον τμήματα.

Θα μπορούσε να προταθεί ένα ΑΤΕΙ που να περιλαμβάνει ενδεικτικά σχολές ΣΔΟ, ΣΤΤΔ και ΣΤΕΦ.

ΣΔΟ : Σχολή Διοίκησης Οικονομίας

•    Τμήμα Διοίκησης και Διαχείρισης Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων με έδρα την Κόρινθο
•    Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων & Επαγγελμάτων με έδρα το Λουτράκι

ΣΤΤΔ : Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής

•    Τμήμα Οινολογίας & Τεχνολογίας Ποτών με έδρα τη Νεμέα
•    Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας με έδρα το Ξυλόκαστρο

ΣΤΕΦ : Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών

•    Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής με έδρα το Κιάτο
•    Τμήμα Ενεργειακής Τεχνολογίας με έδρα την Κόρινθο

Οι παραπάνω σχολές και τμήματα αποτελούν ενδεικτικές προτάσεις, βασισμένες όμως στην ιδιομορφία των περιοχών στις οποίες αναφέρονται.

Τελευταία, όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι η δημιουργία ενός ΑΤΕΙ στην Κορινθία δεν αποτελεί πλεονασμό, ούτε κάτι το ουτοπικό. Όλο και περισσότεροι προσχωρούν στην ιδέα διεκδίκησης μιας τέτοιας εκπαιδευτικής μονάδας και συμφωνούν ότι μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό όραμα για το νομό.

Δυστυχώς όμως για την ώρα κάτι τέτοιο ψιθυρίζεται και δεν διατυπώνεται ως ένα κεφαλαιώδες αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Κορινθίας.

Είναι καιρός λοιπόν, σε μια εποχή που φαίνεται ότι σχεδιάζεται ο εκπαιδευτικός χάρτης της Ελλάδας σχεδόν από την αρχή, να διεκδικήσουμε με τρόπο ολοκληρωμένο, συνεπή και συγκροτημένο, το επόμενο βήμα για την Κορινθία μας. Έχουμε όλα τα προσόντα, μπορούμε να δημιουργήσουμε και να προσφέρουμε άρτιες υποδομές, μπορούμε να θέσουμε τώρα ένα αίτημα που ίσως βρούμε μπροστά μας τα αμέσως επόμενα χρόνια.


Βασίλειος Μπαλάφας

Πτυχιούχος Τηλεπληροφορικής & Διοίκησης – ΤΕΙ Ηπείρου
MSc in Data Communications – U of Kingston/Τμήμα Αυτοματισμού ΤΕΙ Πειραιά
Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας



Σχετικό βίντεο :




Σχετικό άρθρο από την ιστοσελίδα της ΟΝΝΕΔ Κορινθίας.