Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Νεκρός ο γιος του Καντάφι και τα τρια εγγόνια του από επιδρομή του ΝΑΤΟ

Τη ζωή τους έχασαν χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής του ΝΑΤΟ στην Τρίπολη ο νεώτερος από τους γιους του Μουαμάρ Καντάφι, ο Σαΐφ αλ-Άραμπ, και τρία από τα εγγόνια του σύμφωνα με δηλώσεις Λίβυων αξιωματούχων. Το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε το βομβαρδισμό λέγοντας πως στόχος της επιδρομής ήταν ένα κέντρο διοίκησης και στρατηγικού σχεδιασμού του καθεστώτος. «Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι ο νόμος της ζούγκλας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Λιβύης Μούσα Ιμπραΐμ.
Ο ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι επέζησε τελικά από την επιδρομή των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε επίσημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραΐμ και πρόσθεσε ότι ο 29χρονος Σαΐφ αλ- Αράμπ, ήταν πολίτης, φοιτητής στη Γερμανία και όχι μέλος των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο,ο Καντάφι ήταν στο χώρο την ώρα του βομβαρδισμού .
"Νομίζουμε ότι τώρα ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πως αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη δεν έχει καμία σχέση με ανθρωπιστική επιχείρηση και προστασία πολιτών...Θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους, μέχρις ενός, αν είναι αυτό που μας απομένει", δήλωσε ο ίδιος μιλώντας σε δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι χθες ο Λίβυος ηγέτης προσέφερε ειρήνη στο ΝΑΤΟ και "το ΝΑΤΟ σήμερα μας απάντησε".
Από την πλευρά του το ΝΑΤΟ αρνείται ότι η επιδρομή είχε στόχο τον Καντάφι η την οικογένειά του.
Ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της Συμμαχίας στη Λιβύη, Καναδός υποστράτηγος Τσαρλς Μπουσάρντ, επιβεβαίωσε τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Κυριακής, ότι ένας από τους στόχους της πυραυλικής επιδρομής των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ το βράδυ του Σαββάτου, ήταν ένα στρατηγείο των δυνάμεων του καθεστώτος στο κέντρο της Τρίπολης, αλλά διέψευσε ότι στοχοποιήθηκαν μέλη της οικογενείας του Λίβυου ηγέτη.
"Το ΝΑΤΟ συνεχίζοντας την τακτική των χτυπημάτων ακριβείας κατά των στρατιωτικών εγκαταστάσεων του καθεστώτος στην Τρίπολη, κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου, έπληξε με πυραύλους κέντρο διοίκησης και στρατηγικού σχεδιασμού στη συνοικία Μπαμπ αλ-Αζίζιγια ", ανέφερε ο ίδιος και υποστήριξε ότι: "Όλοι οι στόχοι των επιδρομών είναι διαπιστωμένα στρατιωτικοί, δεν χτυπάμε πολίτες". Επίσης ο Μπουσάρντ παραδέχθηκε ότι έχει ενημερωθεί για το ενδεχόμενο να έχασαν τη ζωή τους από το βομβαρδισμό μέλη της οικογένειας του Μουαμάρ Καντάφι.
"Λυπούμαστε ειλικρινά για κάθε θύμα αυτής της σύγκρουσης ", δήλωσε ο Τσαρλς Μπουσάρντ.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι δεν προτίθεται να σχολιάσει την "ανεπιβεβαίωτη" πληροφορία για το θάνατο ενός εκ των γιων του Καντάφι και των τριών εγγονών του, ωστόσο τόνισε ότι το ΝΑΤΟ δεν στοχεύει "συγκεκριμένα άτομα" κατά τις επιχειρήσεις που διεξάγει στη Λιβύη.
"Η πολιτική του ΝΑΤΟ και της συμμαχίας είναι απολύτως σαφής. Είναι σύμφωνη με την απόφαση 1973 του ΟΗΕ και αφορά την αποφυγή απωλειών μεταξύ των αμάχων στοχεύοντας την πολεμική μηχανή του Καντάφι, δηλαδή άρματα και πολυβόλα, εκτοξευτές πυραύλων αλλά επίσης και τα κέντρα διοίκησης και ελέγχου", είπε ο Κάμερον σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

ΠΗΓΗ: enet.gr