Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Καληνύχτα ελληνικό ποδόσφαιρο! Ο τελικός του ξύλου και της ντροπής!

Τελικά, η ΑΕΚ κατάφερε να πανηγυρίσει την κατάκτηση ενός τίτλου από το 2002. Ήταν το πρώτο κύπελλο για Λυμπερόπουλο, Χιμένεθ και Μπάχα, αλλά στο φόντο του τελικού της 30ης Απριλίου, δεν έβλεπες τίποτε άλλο από οπαδούς να σουλατσάρουν στον αγωνιστικό χώρο, καπνογόνα, επεισόδια, νεύρα, αμφισβητούμενες (και μη) διαιτητικές αποφάσεις και άλλα “ωραία”. Ακόμα και επίθεση οπαδών σε παίκτες...
Αγώνας ντροπής στο ΟΑΚΑ. Ο τελικός του Κυπέλλου ανάμεσα στον (τυπικά γηπεδούχο) Ατρόμητο και την ΑΕΚ στιγματίστηκε από απίστευτα-ανεπανάληπτα επεισόδια, που τον ξεφτίλισαν.
Οι στιγμές ντροπής άρχισαν 3,5 ώρες πριν τη σέντρα… στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, συνεχίστηκαν στου Ζωγράφου και κατέληξαν στο ΟΑΚΑ, με ξύλο μεταξύ των οπαδών ακόμα στη διάρκεια ανάκρουσης του Εθνικού Υμνου!
Κωμικοτραγικές σκηνές στον τελικό του κυπέλλου. Η ΑΕΚ πήρε την κούπα με 3-0 τον Ατρόμητο, αλλά όσα έγιναν στο "βομβαρδισμένο" ΟΑΚΑ ήταν απερίγραπτα. Οπαδοί του δικέφαλου μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο πριν καν τελειώσει ο αγώνας (είχε 9 λεπτά καθυστερήσεις και διακόπηκε στο 92΄ ), επιτέθηκαν βίαια σε παίκτες του Ατρόμητου και έπεσε τρελό ξύλο που μεταφέρθηκε και στις εξέδρες!Σαρμιέντο, Σφακιανάκης, Νεμπεγλέρας, Καραλής, Νάστος, καθώς και άλλοι ποδοσφαιριστές του Ατρόμητου στριμωγμένοι σε μια γωνία δέχθηκαν κλωτσιές, μπουνιές από οργισμένους ΑΕΚτζήδες που αντί να χαρούν την κούπα το γύρισαν στο μποξ. Παίκτες του Ατρόμητου απάντησαν στα χτυπήματα, τα ΜΑΤ έκαναν ντου τόσο στους οπαδούς των Περιστεριωτών (άλλοι αποχώρησαν, άλλοι έπαιξαν ξύλο με την αστυνομία) όσο και στους ανεγκέφαλους της ΑΕΚ που πρόσθεσαν μια ακόμα μαύρη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ποιος να μιλήσει για μπάλα πλέον. Για την ιστορία και μόνο ακολουθεί η περιγραφή του αγώνα που διακόπηκε στο 92΄ και ενώ απέμεναν ακόμα 7 λεπτά...
Φοβόταν το θεριό τον Γιάννη και ο Γιάννης το θεριό στην εκκίνηση του αγώνα. Ο Ατρόμητος με ενισχυμένο κέντρο έφερε προβλήματα στην επιθετική τακτική της ΑΕΚ και ήταν κάτι παραπάνω από οφθαλμοφανές ότι κυνηγούσε την «κόντρα» με τον Καμαρά. Η τριάδα Σαρμιέντο, Σφακιανάκης και Νεμπεγλέρας έκλεισαν χώρους στη μεσαία γραμμή, ο δικέφαλος αναζήτησε εμπνεύσεις με τον Σκόκο, αλλά καμία από τις δύο ομάδες δεν πάτησε με αξιώσεις την αντίπαλη περιοχή μέχρι το 25΄.

Γκολ-οφσάιντ ο Λύμπε
Πέντε λεπτά αργότερα ο Λυμπερόπουλος ήταν σε καθαρή θέση οφσάιντ όταν δέχθηκε την σέντρα από τον Σκόκο. Ο Λύμπε σκόραρε με κεφαλιά, ο ρέφερι Κάκος κακώς μέτρησε το γκολ, οι Περιστεριώτες διαμαρτυρήθηκαν έντονα, την ώρα που στις κερκίδες των οπαδών της ΑΕΚ είχε στηθεί γλέντι. Ακολούθησε όμως ο τραυματισμός του Σκόκο που αποχώρησε κλαίγοντας στο φορείο από τον αγωνιστικό χώρο και τον αντικατέστησε ο Μπαχά. Μοιραία το παιχνίδι πήγε στο ημίχρονο με σκληρά μαρκαρίσματα, ενώ δεν έλειψαν και οι διαπληκτισμοί ανάμεσα στους παίκτες. Δυναμικά μπήκε στο δεύτερο μέρος ο Ατρόμητος προκειμένου να ισοφαρίσει. Ο Αναστασάκος έχασε μεγάλη ευκαιρία με κεφαλιά, καθώς η μπάλα κατέληξε άουτ, την που στο γήπεδο η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική λόγω καπνογόνων. Οι Περιστεριώτες πήραν πρωτοβουλίες, κινήθηκαν στον χώρο και πίεσαν την ΑΕΚ που έμοιαζε να έχει αμυντικό ρόλο. Ο Μπαζίνσκι στο 53΄ βρέθηκε επίσης σε θέση βολής, αλλά αστόχησε με κεφαλιά και χτύπησε νέο καμπανάκι στους Κιτρινόμαυρους που είχαν διπλή εξαιρετική φάση και δοκάρι με τον Δέλλα τρία λεπτά μετά.
Η ομάδα του Δώνη ρίσκαρε, έπαιξε επιθετικά και ουσιαστικά στρίμωξε την ΑΕΚ στα καρέ της. Χώροι για την αντεπίθεση υπήρχαν πάντως για τον δικέφαλο που όμως δεν μπορούσε να αναπτυχθεί σωστά καθώς ήταν κλεισμένος καλά στο κέντρο. Η είσοδος του Μπρίτο αντί του Σαγκανόφσκι έδωσε περισσότερη ώθηση στα άκρα την στιγμή που ο Χιμένεθ έβαζε παίκτη κέντρου, τον Καφέ, στην θέση του Μπλάνκο. Εντέλει ο Μπαχά σε μια κόντρα επίθεση εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια της άμυνας και με πλασέ πέτυχε το 2-0, ενώ τέσσερα λεπτά πριν το τέλος ο Καφές έβαλε σφραγίδα στην κούπα με έξυπνο σουτ, γράφοντας το τελικό 3-0.
Ατρόμητος: Ιτάνζ, Νάστος, Μπαζίνσκι, Νεμπεγλέρας, Καμαρά (89΄ Σαμπού), Αναστασάκος, Σφακιανάκης, Σαγκανόφσκι (66΄ Μπρίτο), Τάτος, Ολιβέιρα (79΄ Σαρμιέντο), Σκόνδρας
ΑΕΚ: Σάχα, Μανωλάς, Δέλλας, Μάκος, Καράμπελας, Μπλάνκο (70΄ Μπλάνκο), Λαγός, Ντιόπ, Γεωργέας, Σκόκο (32΄ Μπαχά), Λυμπερόπουλος