Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Καναδάς: Πολιτικός μιλά για τον παππού του που σφαγιάστηκε στα Καλάβρυτα

Ο Δημήτρης Σούδας, παρότι κατέχει την υψηλότερη κυβερνητική θέση σε επίπεδο διοικητικού προσωπικού στον Καναδά, ουδέποτε λησμόνησε την ιστορία του μικρού του τόπου.

Όπως έγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών του Μουσείου Καλαβρύτων «παίρνει ένα λεπτό για να καταστρέψεις μία ζωή και μία ζωή για να την ξανακτίσεις. Οι γυναίκες στα Καλάβρυτα έπραξαν αυτό ακριβώς. Το ξέρω γιατί η γιαγιά μου, Ευθυμία Βάγια, υπήρξε ο βράχος, που κράτησε την οικογένειά μας δυνατή και ενωμένη».
Ο Δημήτρης γεννήθηκε στο Μοντρεάλ στις 10 Ιουλίου 1979. Έμαθε ελληνικά στο ελληνόφωνο σχολείο «Σωκράτης» και γρήγορα ασχολήθηκε με τα κοινά, μέσα από τη συμμετοχή του στο Ελληνικό Κογκρέσο του Κεμπέκ.
Εργάσθηκε για διάφορα δημοτικά και επαρχιακά κόμματα, αλλά από το 2002 μετακόμισε στην Οττάβα, αφότου ο Στίβεν Χάρπερ έγινε αρχηγός του κόμματος Canadian Alliance, ως ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μετά την άνοδο του Χάρπερ το 2006 στον πρωθυπουργικό θώκο, ο Δημήτρης Σούδας προσελήφθη στην κυβέρνηση. Έκτοτε έχει περάσει από διάφορες θέσεις για να καταλήξει στην κορυφαία, εκείνη του εκπροσώπου Τύπου του πρωθυπουργού και του επικεφαλής Επικοινωνιών της κυβέρνησης. Είναι ο μακροβιότερος συνεργάτης του Καναδού πρωθυπουργού.
Παρά την υψηλή του θέση και τις πολλαπλές υποχρεώσεις του, κρατάει «νωπή» την ελληνικότητά του. Η ιστορία της εν ψυχρώ δολοφονίας του παππού του και των συγχωριανών του από τους Ναζί έχει μπολιάσει τη μνήμη του με ηρωισμό και αυταπάρνηση.
Η προσωπική του εμπειρία, η μαρτυρία ενός ολόκληρου χωριού για την ελευθερία, έχει χαλυβδώσει τη θέλησή του να μη ξεχνάει και να θυμίζει στους γύρω του την ιστορία του τόπου του. Λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ο πρωθυπουργός συνηθίζει να τιμάει σε διάφορες χώρες τους πεσόντες του β΄παγκοσμίου πολέμου, καθώς ο Καναδάς έπαιξε σημαντικό ρόλο με την παρουσία των στρατιωτικών του δυνάμεων στην απόβαση της Νορμανδίας, αλλά και στην Ολλανδία και το Βέλγιο.
Στο Καλάβρυτα, ο κ. Χάρπερ θα τιμήσει τους 1.000 άντρες, που εκτελέσθηκαν εν ψυχρώ με τα γυναικόπαιδια κλεισμένα στο σχολείο του χωριού.
Για μένα, είναι συγκινητικό να τιμήσει τους πεσόντες ήρωες στα Καλάβρυτα ο πρωθυπουργός του Καναδά μαζί με τον πρωθυπουργό των Ελλήνων. Απο τριών χρονών επισκεπτόμουν το χωριό της μητέρας μου, όπου έμαθα την τραγική ιστορία του παππού μου. Η μητέρα μου γεννήθηκε δύο μέρες πριν εκτελέσουν τον πατέρα της
...».
Ο Στίβεν Χάρπερ επισκέπτεται τη χώρα μας στις 28 και 29 Μαΐου.

.newsit.gr