Οι «φυγάδες»...
Σωματείο «Αγιος Παντελεήμων». Συνεδριάζουμε με τους ιδιοκτήτες μικρών φορτηγών που κάνουν μεταφορές - μετακομίσεις κυρίως οικοσκευών. Ανοίγουν τις ατζέντες και τα ημερολόγιά τους. Μας δίνουν τις καταστάσεις και τα τηλέφωνα με όσους μετακόμισαν το τελευταίο διάστημα. Τις τελευταίες δυο εβδομάδες μιλήσαμε με περισσότερους από 30 ανθρώπους που «την έκαναν» ήδη για επαρχία.
Η Ιωάννα δούλευε σε σουπερμάρκετ. Ο Αντώνης είχε μαγαζί με υλικά συσκευασίας στην Αργυρούπολη. Δεν πήγαινε καλά και το 'κλείσε. Τριανταπεντάρηδες, με δύο μικρά παιδάκια τεσσάρων και εφτά ετών. Επισκευάσανε το πατρικό στη Λευκίμμη στην Κέρκυρα και φύγανε. Οπως και τα δύο αδέλφια, ο Παναγιώτης και η Γιάννα. Γέννημα θρέμμα Κολωνιώτες. Αργυροχρυσοχόος αυτός, καθηγήτρια Αγγλικών εκείνη. Πήρανε των ομματιών τους και πήγαν να μείνουν στο σπίτι της γιαγιάς στον Πύργο. Το ίδιο έκανε και ο κυρ Γιάννης ο μπογιατζής που έφυγε για Ζαχάρω. Και οι Κοντομηνάδες, πατέρας και γιος, που είναι κηπουροί και πήγαν στο πατρικό στο Λιτόχωρο. Αλλά και η Ιωάννα, 45, με τον άντρα της που φύγανε από τη Ν. Σμύρνη και πήγαν στο πατρικό στην Αλόννησο και δουλεύουν σερβιτόροι. Και η κυρία Αλίκη, συνταξιούχος δασκάλα εξ Αιγύπτου, με τον άντρα της, συνταξιούχο οδοντίατρο, ζουν πλέον στα Γιάννινα.
Ο Πάνος και η Νίκη, Καρδίτσα
«Τρώγαμε από τα έτοιμα, τώρα μένει και κάτι»
«Το 1967 οι γονείς μου έφυγαν μετανάστες στην Αυστραλία. Το ίδιο θα 'κανα κι εγώ, αν δεν ήταν τα πεθερικά μου στην Καρδίτσα». Δέκα χρόνια είχε δικό του γραφείο ο αρχιτέκτονας Πάνος, 37 χρόνων.
Η σύζυγός του Νίκη, 32 χρόνων, δούλευε μαία σε ιδιωτικά μαιευτήρια. «Η κρίση έκανε την κατάσταση στο χώρο μου εφιαλτική. Πολλά τα έξοδα, ελάχιστα έσοδα. Νοίκιαζα σπίτι 110 τ.μ. στο Ν. Ηράκλειο 650 ευρώ και γραφείο 50 τ.μ. άλλα 670 ευρώ... Το τελευταίο 8μηνο η κατάσταση έγινε απελπιστική. Είχα τέσσερις υπαλλήλους και στο τέλος έμεινα μόνος μου. Τρώγαμε από τα έτοιμα περιμένοντας μπας και γίνει κάτι. Αλλά δεν έγινε... Ετσι πήραμε τα δύο μικρά παιδάκια μας και ήρθαμε Καρδίτσα. Τώρα νοικιάζουμε σπίτι 100 τ.μ. και γραφείο 50 τ.μ. με 600 ευρώ. Το κόστος της ζωής μας έχει μειωθεί στο 1/3.
Οταν μέναμε στο Ν. Ηράκλειο, δεν δέχονταν το παιδί στον δημοτικό παιδικό σταθμό γιατί με βάση τη φορολογική μας δήλωση μας θεωρούσαν πλούσιους... Ενώ εδώ το δέχτηκαν αμέσως»...
Ο Πάνος δεν θεωρεί την προσωπική επιλογή του φυγή από τους κοινωνικούς αγώνες. «Δεν τα φάγαμε μαζί και δεν κλέψαμε λεφτά να τα βγάλουμε έξω, όπως εκείνοι. Η οργανωμένη πάλη είναι η μόνη λύση».
Η Φωτεινή και ο Πέτρος, Λαμία
«Δίνουμε 280 ― ενοίκιο και ζούμε ανθρώπινα»
Εμενε με τον άντρα της τον Πέτρο, 56 χρόνων, και τον γιο τους Δημήτρη, 13, στην Κοκκινιά, η Φωτεινή, 39 χρόνων. Εκείνη επαγγελματίας οδηγός φορτηγού δημοσίας χρήσης, ο Πέτρος ηλεκτρονικός στην Bic.
«Δεν αντέχαμε άλλο την τρέλα της Αθήνας. Θέλαμε να φύγουμε. Για το σπίτι δίναμε ενοίκιο 800 ευρώ μαζί με τα κοινόχρηστα. Πολλά έξοδα»! Μια μέρα η Φωτεινή έκανε δρομολόγιο στη Λαμία. «Τέρμα, δεν έχει δεύτερη», είπε στον άντρα της με το που γύρισε Αθήνα. «Μόλις πάρεις σύνταξη, φύγαμε»! Αυτό ήταν.
Οταν ο Πέτρος συνταξιοδοτήθηκε, μετακόμισαν στη Σπερχειάδα. «Για ένα σπίτι στα ίδια τετραγωγικά με εκείνο της Νίκαιας δίνουμε 280 ευρώ και από το παράθυρό μας βλέπουμε τον Μπράλο. Οι άνθρωποι είναι φιλικοί εδώ και το περιβάλλον για το παιδί πολύ καλύτερο. Σήμερα δουλεύω ως εποχική υπάλληλος στο Δήμο Λαμίας».
Ο Ισίδωρος, Αλεξανδρούπολη
«Η ζωή είναι πιο καλή και πιο φτηνή»
Οι συνάδελφοί του τον κοίταξαν λοξά όταν τους είπε ότι ζήτησε... δυσμενή μετάθεση. Ο Ισίδωρος, 41 χρόνων, υπάλληλος στον Δήμο Ασπροπύργου, χωρισμένος με τρία παιδιά, ανήκει σε εκείνους που εγκατέλειψαν συνειδητά την Αθήνα. Εκανε τα χαρτιά του για να μετατεθεί στο Δήμο Αλεξανδρούπολης και τα κατάφερε! Πούλησε το σπίτι του στον Ασπρόπυργο και πήγε στον Εβρο.
«Δεν έχω καταγωγή από την Αλεξανδρούπολη. Φαντάρος έκανα εδώ. Πούλησα το σπίτι στον Ασπρόπυργο, αγόρασα εδώ ένα ωραίο διαμέρισμα πέντε λεπτά από τη θάλασσα και μου περίσσεψαν και χρήματα».
«Δεν νιώθεις μοναξιά;». «Αν είσαι καλός άνθρωπος, βρίσκεις παντού παρέες. Η ζωή εδώ είναι πιο καλή και πιο φτηνή. Είμαι καλύτερα οικονομικά. Με επισκέπτονται συχνά και τα παιδιά μου».