Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΝΔ κ Γ ΜΙΧΕΛΑΚΗ ΓΙΑ ΑΠΕ, ΑΝΕΡΓΙΑ, Γ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑ​ΝΤΙΝΟΥ, ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩ​Ν ΜΕΤΡΟ


Όπως ξέρετε έχουμε καταγγείλει εδώ και καιρό τις μεθοδεύσεις που εφαρμόζονται στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο. Έχουμε τονίσει ότι, με ευθύνη της κυβέρνησης και της διοίκησής του πλήττεται η πολυφωνία του Πρακτορείου, απαξιώνεται και συρρικνώνεται το κύρος του, αναπτύσσονται απίστευτες μεθοδεύσεις σε βάρος των εργαζόμενων.
Το ζήτημα δεν είναι κομματικό. Είναι εθνικό.
Οι καταγγελίες μας δικαιώνονται.

Πρώτον: Από την παραίτηση του Διευθυντή Σύνταξης του Πρακτορείου, του κ. Νικόλα Βουλέλη.
Σημειώνω ότι στη θέση αυτή βρίσκεται από το 1982. Και αυτό σημαίνει πολλά! Πέρασε πολλές διοικήσεις και πολλές κυβερνήσεις.
Αυτή την κυβέρνηση, όμως, και αυτή τη διοίκηση δεν μπόρεσε να την ανεχτεί. Και δεν μπόρεσε διότι -όπως ο ίδιος λέει στην επιστολή της παραίτησής του- βρέθηκε μπροστά σε μια προσπάθεια απαξίωσης και περιθωριοποίησης, μια προσπάθεια συρρίκνωσης του κύρους και της αξιοπιστίας του Πρακτορείου. Σημειώνει, μάλιστα, όχι μόνον αήθεις και απαράδεκτους ισχυρισμούς του γενικού διευθυντή σε βάρος του, αλλά τις προσπάθειες κατασυκοφάντησης, εκφοβισμού και εκβιασμού των εργαζομένων.

Δεύτερον: Από την καταγγελία της ΕΣΗΕΑ, που επισημαίνει, επίσης, την απόπειρα απαξίωσης του ρόλου και της λειτουργίας Πρακτορείου. Απόπειρα που εκφράστηκε με τα όσα είπε ο κ. Πεταλωτής στη Βουλή, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης, που κατέθεσε ο αρμόδιος Τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας κ. Σ. Κεδίκογλου. Αλλά και όσα είπε στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Τρίτον: Από την ανακοίνωση των εργαζόμενων στο Πρακτορείο. Καταγγέλλουν ότι έγιναν στόχος άδικης επίθεσης από τον Εκπρόσωπο της κυβέρνησης και βεβαιώνουν ότι ανέπτυξε στη Βουλή ανακριβείς ισχυρισμούς, που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, που θίγουν τους έντιμα εργαζόμενους και πλήττουν το κύρος του Εθνικού μας Πρακτορείου.

Τέταρτον: Από την ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων. Που, πέραν των άλλων, επισημαίνει ότι είναι «ανεπίτρεπτο να ποινικοποιείται η εργασία και να περιφέρονται λίστες ονομάτων με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων».

Πέμπτον: Το γεγονός ότι η λίστα που έδωσε ο κ. Πεταλωτής είναι παραποιημένη σε βαθμό ιλαροτραγικό, καθώς περιλαμβάνονται σ’ αυτή: Στελέχη που εντάχθηκαν στο ΑΠΕ μετά τη συνένωσή του με το Μακεδονικό Πρακτορείο. Ανταποκριτές που είχαν προσληφθεί πριν το 2004. Συντάκτες που έχουν φύγει, καθώς έληξαν οι συμβάσεις τους. Συντάκτες των οποίων οι συμβάσεις ανανεώθηκαν από τον ίδιο. Ακόμη και συνάδελφοι που έχουν πεθάνει.

Πραγματικά η εμφάνιση του κυβερνητικού Εκπροσώπου στη Βουλή ήταν ανεκδιήγητη.
Οι ψευδολογίες, οι ανακριβείς πληροφορίες, τα παραποιημένα στοιχεία που έδωσε τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα. Και βέβαια προσλαμβάνουν διαστάσεις εθνικής σημασίας. Διότι το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο δεν είναι αμπελοχώραφο κανενός. Είναι Υπηρεσία εθνικής σημασίας. Και διότι τα όσα συμβαίνουν θα καταλήξουν σε διεθνές ρεζίλι.
Η Νέα Δημοκρατία θα εξετάζει εξονυχιστικά τις αποφάσεις του διευθυντού και του Δ.Σ. του Πρακτορείου.
Οι πιέσεις σε βάρος των εργαζομένων, οι αήθειες μεθοδεύσεις, οι πρακτικές που οδηγούν στην απαξίωση του Πρακτορείου δεν μπορεί να περάσουν και δεν θα περάσουν.





Στον Προκρούστη του Μνημονίου ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση Παπανδρέου και τα επιδόματα ανεργίας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης είπε χθες στον «Βήμα 99,5»: «ακόμη και στα επιδόματα ανεργίας, χρειάζεται ένα νοικοκύρεμα».
Στις 4 Μαρτίου η κα Λ. Κατσέλη έλεγε: «Ένα πράγμα είναι σίγουρο, ότι δεν θα βρεθεί κάποιος άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας».
Υπενθυμίζουμε στις 3 Μαρτίου ο Κοινοτικός Επίτροπος Όλι Ρεν,  αναφερόμενος στη δέσμευση που έχει η χώρα μας στο πλαίσιο του Μνημονίου για εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ το 2012 από «επιδόματα ανεργίας με κριτήριο τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης» είπε ότι το ποσό αυτό θα προκύψει: «από τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων και των εισοδημάτων βάσει των οποίων χορηγούνται επιδόματα ανεργίας και άλλα κοινωνικού χαρακτήρα επιδόματα».
Την ώρα που η ανεργία, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, βρίσκονταν επίσημα, τον Ιανουάριο, στο 15,1%, μαθαίνουμε από σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», ότι το υπουργείο Εργασίας  σχεδιάζει να συνδέσει τα επιδόματα ανεργίας με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το επίδομα ανεργίας δεν είναι κοινωνικό επίδομα. Είναι ανταποδοτικό. Έχει πληρώσει, δηλαδή, γι’ αυτό ειδική εισφορά στον ΟΑΕΔ. Γι’ αυτό και η προϋπόθεση για να το λάβει ένας νέος άνεργος είναι να έχει δουλέψει κάποιο διάστημα. Δεν μπορεί να τεθούν εισοδηματικά ή περιουσιακά στοιχεία για τη λήψη του.
Ρωτάμε και ζητάμε άμεση απάντηση:
Θα συνδεθούν ναι ή όχι τα επιδόματα ανεργίας με βάση τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά  κριτήρια;

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου πυροδοτεί την ανασφάλεια στην οικονομία και συστηματικά τινάζει στον αέρα την ψυχολογία της αγοράς.
Για του λόγου το αληθές επισημαίνω:

Σε παρουσίαση, σχετικά με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές Μαρτίου, αναφέρεται ότι τα μέτρα της περιόδου 2012-2015 θα ανέρχονταν σε 22 δισ. ευρώ.

Στην πρόσφατη ενημέρωση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι το πρόγραμμα της περιόδου 2012-2015 θα είναι ύψους 23 δισ. ευρώ. Τα 14 δισ. θα αφορούν σε εξοικονόμηση από περιορισμούς δαπανών, ενώ τα 9 δισ. θα προέλθουν από αύξηση εσόδων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου βαδίζει στα τυφλά. Δεν ξέρει ούτε το βασικό! Δηλαδή, δεν γνωρίζει ποιος είναι ο στόχος του προγράμματος. Άλλα λέει τη μια ημέρα και άλλα την άλλη. Βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση.

Όμως, οι παλινωδίες δεν έχουν σταματημό.

Σε σημερινή του συνέντευξη του στην εφημερίδα «Financial Times», ο κ. Παπακωνσταντίνου ομολογεί ότι η χώρα ίσως να μην κατορθώσει να επιστρέψει στις αγορές τον επόμενο χρόνο. Λέει χαρακτηριστικά ότι: «Δεν μπορούμε να καταλήξουμε πουθενά πριν από το καλοκαίρι και πριν κλείσει η Πορτογαλία τη συμφωνία…Ναι, χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο. Δεν υπάρχει αμφιβολία περί αυτού ... Αλλά περισσότερο χρόνο, όχι υπό την έννοια ενός νέου προγράμματος αλλά χρόνο για να πείσουμε».

Στις 16 Μαρτίου ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωνε: «Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι η αγορά θα έχει ανοίξει και πριν από το 2012 για την Ελλάδα». Δηλαδή, επιστροφή στις αγορές, ακόμη και στα τέλη του χρόνου.

Στην ουσία ο κ. Παπακωνσταντίνου ομολογεί την αποτυχία του. Δεν πιστεύει την πολιτική του.

Εγκλωβισμένος μεταξύ της αλήθειας και του ψεύδους το μόνο που μπορεί να «εγγυηθεί» είναι θυσίες χωρίς αντίκρισμα.  
Το Βατερλό της κυβερνητικής πολιτικής αποκαλύπτεται καθημερινά…

~ ΑΜΕΛ ~
ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ = ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ
(Β. ΤΖΟΤΖΟΛΑ)

Πρώτα απ’ όλα, να σας θυμίσω ότι η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το θέμα: με α) κοινή δήλωση των συναρμόδιων Τομεαρχών, (Καλαφάτης και Βρούτσης), β) ερώτηση στη Βουλή και γ) δηλώσεις εκπροσώπου, καταγγείλαμε ως παράνομες τις απολύσεις 271 εργαζομένων της ΑΜΕΛ, επισημαίνοντας πρώτον, ότι πρόκειται για «πολιτικές διώξεις» και, δεύτερον ότι, πίσω από τη Διοίκηση της ΑΜΕΛ, κρύβεται και κρύβει την ενοχή της η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Είμαστε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των απολυθέντων. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε το θέμα. Τόσο για την αδικία που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι, όσο και για τις επιπτώσεις της απόλυσής τους σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Εξηγούμαι:

ΣΗΜΕΙΟ 1ο:
Η ΑΜΕΛ λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία από το 2001 με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, εξαιρείται ρητώς της νομοθεσίας των ΔΕΚΟ, δεν έχει κανονισμό, προσλαμβάνει ανάλογα με ανάγκες της, ανάλογα με την επέκταση του δικτύου.

ΣΗΜΕΙΟ 2ο:
Φθινόπωρο 2008: ενόψει ανοίγματος 10 σταθμών, προσλαμβάνονται οδηγοί, σταθμάρχες, τεχνικοί, πωλητές εισιτηρίων, ελεγκτές.
Οι απολυθέντες προσλαμβάνονται το καλοκαίρι του 2009.
Εκπαιδεύονται και υπογράφουν ετήσια σύμβαση δοκιμίας. Η σύμβαση μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου, εκτός αν ο δόκιμος αποχωρήσει ή επιδείξει σοβαρή πλημμελή συμπεριφορά. Οι 271 απολυθέντες δεν εμπίπτουν σε καμία από τις δύο κατηγορίες.

ΣΗΜΕΙΟ 3ο:
Τον Ιούνιο 2010, η ΑΜΕΛ ανακοινώνει την απόλυση των 271 και τον Αύγουστο δημοσιεύει προκήρυξη για προσλήψεις δίμηνης σύμβασης εργασίας.

ΡΩΤΑΜΕ:
ΠΟΙΑ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ?
Η ΑΜΕΛ ΕΙΧΕ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΕΛΥΕ, Ή ΕΙΧΕ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕ?
ΣΗΜΕΙΟ 4ο:
Οι απολύσεις των 271 είχαν επιπτώσεις στους συρμούς του Μετρό:
☞ Μπήκαν σε βάρδιες «εργαζόμενοι ασφαλείας» (όσοι είναι σε ετοιμότητα για απρόβλεπτα περιστατικά και έκτακτη ανάγκη: απεργίες, ασθένειες, βλάβες, άδειες, ατυχήματα). Έγγραφο του Διευθυντή Λειτουργίας προς το ΔΣ, ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ 271, αναφέρει ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ τεχνικών, οδηγών, κ.α.

☞ Από τον Ιούλιο 2010, η εταιρεία δεν απαντά στο Σωματείο Εργαζομένων αν έχει γίνει η απαιτούμενη συντήρηση των συρμών, ενώ το ανώτατο όριο κίνησης σε αυτούς έχει ήδη προ πολλού ξεπεραστεί.

☞ Τον τελευταίο χρόνο έχει αυξηθεί η αναμονή των επιβατών, διότι δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό για να τηρηθεί ο κανονισμός των χρονοαποστάσεων.

ΡΩΤΑΜΕ:
ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΛ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΡΜΩΝ? 
ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΛ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ?
ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΛ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ?   

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΗ:
·   Γιατί η ΑΜΕΛ ανέθεσε σε δικηγορική εταιρεία (outsourcing) να την εκπροσωπήσει στην υπόθεση των απολυθέντων? Και μάλιστα με υψηλότατο τίμημα 80.850 Ευρώ, ΟΤΑΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΗΣ ΔΕ ΘΑ ΚΟΣΤΙΖΑΝ ΤΙΠΟΤΑ?

·   Γιατί απέλυσε 4 τεχνικούς συντήρησης των μηχανημάτων συλλογής κομίστρου, η μισθοδοσία των οποίων κόστιζε λιγότερο από 85.000 Ευρώ ετησίως και προσέλαβε εξωτερική εταιρεία με 250.000 Ευρώ ετησίως?

·   Πώς δικαιολογεί το κόστος ύψους 50.000 ευρώ για την εκπαίδευση κάθε απολυμένου και πως τα επιπλέον 50.000 ευρώ για την εκπαίδευση κάθε νέας πρόσληψης?

·   Τι απαντά στην απώλεια εσόδων από πρόστιμα, μετά την απόλυση των 271? Σημειώνουμε: Το δίμηνο Δεκ 2009 – Ιαν 2010 οι περιπτώσεις επιβολής προστίμων ήταν 21.280. Το δίμηνο Δεκ 2010 – Ιαν 2011 (μετά τις απολύσεις) οι περιπτώσεις επιβολής προστίμων ήταν 2.800. 10 φορές λιγότερα πρόστιμα, άρα και έσοδα!


ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΑΜΕΣΑ.