Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Ψήφισμα για ανάκληση του Β.Δ 563/12.087.70 με το οποίο ο Πευκιάς Ξυλοκάστρου χαρακτηρίστηκε ως «Τουριστικό Δημόσιο Κτήμα»

Από το Δημοτικό Συμβούλιο, στις 30.3.2011, ομόφωνα εκδόθηκε, το ακόλουθο ψήφισμα, που ζητά την  ανάκληση του Β.Δ 563/12.08.70 με το οποίο ο «Πευκιάς Ξυλοκάστρου χαρακτηρίστηκε ως «Τουριστικό Δημόσιο Κτήμα , για τους παρακάτω λόγους:
Ο Πευκιάς  είναι ένας φυσικός πόρος ανεκτίμητης περιβαλλοντικής, κοινωνικής και αισθητικής αξίας. Είναι το μοναδικό «Αισθητικό Δάσος» σε ολόκληρη τη βόρεια ακτή της Πελ/σου και έχει  ενταχθεί στις ειδικά προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας, μια εκ των εννέα περιοχών της «Σύμβασης της Βαρκελώνης».
Σύμφωνα με το αριθμ. 198/1974 ΠΔ (κήρυξη Πευκιά ως αισθητικού δάσους) ως βόρειο όριο του δάσους αναφέρεται η θάλασσα θεωρώντας πολύ σωστά ότι η συνολική έκταση συμπεριλαμβανομένης και της παραλιακής ζώνης, αποτελεί ενιαίο οικοσύστημα. Αυτό προκύπτει και από το συνολικό εμβαδόν του Πευκιά που συμπεριλαμβάνει  τη  παραλιακή ζώνη.
Εντός του δάσους  υπάρχουν δύο αναψυκτήρια και το Τουριστικό Περίπτερο που προσφέρουν πολύ καλή εξυπηρέτηση στο κόσμο και  θεωρούμε ότι οποιαδήποτε επιπλέον εκμετάλλευση  θα προκαλέσει υποβάθμιση της περιοχής ενώ θα αυξηθεί και το κόστος των διακοπών για τους παραθεριστές  και τους τουρίστες σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία για το τόπο μας.
Ο Πευκιάς Ξυλοκάστρου είναι ιδιοκτησία του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης.
Η Δ/νση Δασών Νομού Κορινθίας με το  αριθμ.3302/10.11.2010 έγγραφό της προς το ΥΠΕΚΑ έχει ζητήσει τη  ανάκληση του ανωτέρω Β.Δ.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ  ΚΛΑΔΟΥΧΟΣ