Του Παναγιώτη Ψωμιάδη, περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας
Μελετούμε τη διοικητική μεταρρύθμιση εδώ και χρόνια και από την πρώτη στιγμή είχαμε επισημάνει τα κενά του Καλλικράτη. Η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), αποτελούμενη από ανθρώπους της αυτοδιοίκησης από όλους τους πολιτικούς χώρους, είχε κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά η οποία δυστυχώς αγνοήθηκε παντελώς από τον κ. Ραγκούση. Είχαμε μιλήσει για δεκάδες προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις που εκκρεμούσαν και κατηγορηθήκαμε γι' αυτό. Όμως ήταν αλήθεια και τώρα τα βρίσκουμε μπροστά μας. Δώσαμε μάχη, διεκδικήσαμε. Κάποιες αλλαγές πέρασαν, κάποιες όχι. Βάλαμε μια τελεία. Για το καλό του τόπου, για το καλό της διοικητικής μεταρρύθμισης. Όμως τα κενά που προκύπτουν στην πράξη είναι πάρα πολλά και η ταλαιπωρία για τη διοίκηση και τους πολίτες πολύ μεγάλη.
Είναι σαφές πλέον ότι η μετάβαση από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή δεν είναι ομαλή. Χωρίς κονδύλια και προσωπικό, με το στεγαστικό πρόβλημα οξυμένο, χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει οι αρμοδιότητες, ο Καλλικράτης δεν προχωράει εύκολα και γρήγορα.
Πάρτε για παράδειγμα τα οικονομικά: πλήρη εικόνα των οικονομικών αναμένεται να έχουμε την 1η Ιουλίου, όχι νωρίτερα. Μέχρι τέλος Μαρτίου δεν έχουμε προϋπολογισμό και προσπαθούμε να λειτουργήσουμε με αναλογίες επιχορηγήσεων νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.
Δεν υπάρχουν κατευθύνσεις από το υπουργείο για τα οικονομικά, με αποτέλεσμα η αιρετή Περιφέρεια να λειτουργεί με βάση τον προϋπολογισμό του 2010. Υπάρχουν λειτουργικά έξοδα από τη νέα δομή για τα οποία δεν έχει δώσει κατεύθυνση το υπουργείο πως θα αντιμετωπιστούν. Αποτέλεσμα οι πιστώσεις δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των υποχρεώσεων και απαιτήσεων των περιφερειακών ενοτήτων, εάν δεν εκδοθούν σχετικές εγκύκλιοι. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει σαφής προσδιορισμός οικονομικής κατάστασης των περιφερειακών ενοτήτων. Επίσης, εκκρεμούν οι ενοποιήσεις των συστημάτων των επτά περιφερειακών ενοτήτων, κάτι που θα γίνει το Μάρτιο κεντρικά. Άρα ούτε προϋπολογισμό δεν μπορούμε να συντάξουμε...
Γενικά, οι πόροι είναι πλέον θεσμοθετημένοι όμως πάλι εξαρτώνται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Είναι πόροι που αποδίδονται από το κράτος στην αυτοδιοίκηση, δεν είναι πόροι που εισπράττονται απευθείας από την Περιφέρεια.
Το θετικό είναι ότι τόσο οι 13 περιφερειάρχες όσο και το Υπουργείο Εσωτερικών με συνεχείς συσκέψεις εργασίας προσπαθούμε να βάλουμε μια σειρά.
Είναι πολύ δύσκολο να παραχθεί έργο, όμως εμείς είμαστε μαθημένοι στα δύσκολα. Το έχουμε αποδείξει με το έργο μας στη νομαρχία Θεσσαλονίκης. Εξάλλου, μην ξεχνάτε ότι όπως είπαμε και προεκλογικά, θα χρειαστούν 2-3 χρόνια για να λειτουργήσει κανονικά ο Καλλικράτης.
Είμαστε αποφασισμένοι και έτοιμοι να διεκδικήσουμε κονδύλια τόσο από την Πολιτεία όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δίνοντας βάρος στην τουριστική ανάπτυξη, στο επιχειρείν και στην αγροτική οικονομία, μπορούμε να δημιουργήσουμε το κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον. Αυτός είναι πλέον ο βασικός ρόλος της Περιφέρειας. Να δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανάπτυξης.