Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Aλαλούμ ανάμεσα στους Δήμους και τις Περιφέρειες για το ποιος είναι αρμόδιος γιά την λειτουργία ή μη των σχολείων σε περίπτωση κακοκαιρίας

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών και Δημοσίας Διοίκησης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λάρισας, κ. Χρήστος Ζώης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η προχειρότητα και η επιπολαιότητα, για την οποία εξαρχής καταγγείλαμε τον «Καλλικράτη», δυστυχώς προκύπτει κάθε μέρα και με διαφορετική αφορμή.

Επίσης ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε σύγχυση. Σήμερα, αποδείχθηκε ότι μαζί της βρίσκεται σε σύγχυση και ο κρατικός μηχανισμός. Κυβέρνηση και κράτος φάνηκαν αδύναμοι να διαχειριστούν μια δύσκολη μέρα λόγω κακοκαιρίας. Δεν έφτανε που έκλεισε χθες βράδυ η  εθνική οδός με λίγο χιόνι, εξαιτίας της ανυπαρξίας σχεδίου αντιμετώπισης των καιρικών συνθηκών, αλλά και σήμερα ακολούθησε ένα απίστευτο αλαλούμ για το εάν πρέπει, και ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά λόγω κακοκαιρίας. Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας γνώριζαν από τις προηγούμενες μέρες ότι επίκειται κακοκαιρία. Παρόλα αυτά, κανείς δεν βρέθηκε το πρωί στη θέση του και οι γονείς μάταια προσπαθούσαν να ενημερωθούν μέσα από μια απίστευτη σύγκρουση αρμοδιοτήτων μεταξύ δήμων, περιφέρειας , περιφερειακών διευθυντών και διευθυντών σχολείων. Την ίδια ώρα, σε διάφορες πρωινές εκπομπές, ο ένας έριχνε τις ευθύνες στον άλλο για το απίστευτο μπάχαλο και την έλλειψη ενημέρωσης, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των μαθητών και των οικογενειών τους. Ενώ παράλληλα, η ίδια η Υπουργός Παιδείας έδινε συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό για θέματα παιδείας, χωρίς καν να αναφερθεί στο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με το κλείσιμο των σχολείων». 

 Ένα ακόμη παράδειγμα είναι το σημερινό αλαλούμ ανάμεσα στους  Δήμους και τις Περιφέρειες για το ποιος είναι τελικά αρμόδιος να αποφασίσει ποια σχολεία θα λειτουργήσουν λόγω των καιρικών συνθηκών.  Το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στον πρώτο και το δεύτερο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το οποίο επαίρετο ο κ. Ραγκούσης απεδείχθη ότι υπήρχε μόνο στα «χαρτιά». Τον καλούμε, αντί να αφήνει τα ΜΜΕ να παίζουν το ρόλο του διαιτητή μεταξύ των αιρετών, να δώσει, επιτέλους, σαφείς οδηγίες στα αρμόδια όργανα, θέτοντας τέρμα στην ταλαιπωρία των μαθητών και των οικογενειών τους»