Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Στα «λευκά» και στο σκοτάδι η ορεινή Κορινθία


Η χιονόπτωση που επικρατεί από χθες το απόγευμα στα ορεινά χωριά της Κορινθίας έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στους κατοίκους. Πολλά χωριά για αρκετές ώρες έμειναν χωρίς ρεύμα, ενώ αργά χθες το απόγευμα εγκλωβίστηκαν και οχήματα στη περιοχή του Σουλίου.
Ο προϊστάμενος της πολιτικής προστασίας, κ. Κώστας Αλεξόπουλος ανέφερε ότι: «Τα μηχανήματα δουλεύουν επι ποδός από χθες το απόγευμα και καθόλη τη διάρκεια της νύχτας. Προσπαθούμε σε συνεργασία και με τους δήμους να κρατάμε τους δρόμους ανοιχτούς. Οι δήμοι έχουν προμηθευτεί εγκαίρως αλάτι. Προβλήματα ιδιαίτερα δεν έχουν δημιουργηθεί. Μόνο αργά χθες το απόγευμα κάποια αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν για λίγη ώρα στη περιοχή του Σουλίου (ξεκίνησαν όταν έπεφτε το χιόνι). Τα μηχανήματα έφτασαν εγκαίρως στο σημείο και άνοιξαν τους δρόμους με αποτέλεσμα οι οδηγοί να συνεχίσουν κανονικά την διαδρομή τους. Διακοπή ρεύματος υπάρχει σε αρκετά χωριά της Κορινθίας όπως Καλλιάνι, Ψάρι κτλ. Οι οδηγοί πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιοληστθητικές αλυσίδες». Εκτός των άλλων από την χιονόπτωση κλείνουν σχολεία για σήμερα και αύριο στα ορεινά του Ξυλοκάστρου, του Λουτρακίου κτλ.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κ. Γιώργος Δέδες σήμερα, συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιώργο Ρουμελιώτη και κ. Κώστα Αλεξόπουλο, επισκέφτηκε τον ορεινό όγκο του Δήμου Σικυωνίων προκειμένου να επιβλέψει, αλλά και να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει από τις μεγάλες χιονοπτώσεις που πλήττουν την Κορινθία το τελευταίο 24ωρο.
Ο κ. Δέδες είναι σε συνεχή επαφή με τους Δημάρχους των Δήμων που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία προκειμένου να συντονιστεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έργο αντιμετώπισης των συνεπειών από την κακοκαιρία. Οι βασικές οδικές αρτηρίες παραμένουν ανοικτές και όλες οι δυνάμεις που διαθέτει η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας και οι Δήμοι βρίσκονται σε μεγάλη κινητικότητα και επαγρύπνηση.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κάλεσε τους πολίτες να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις και όσοι έχουν σοβαρούς λόγους να μετακινηθούν να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες. Έχοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο Νομό Κορινθίας – αν και συνεχώς μεταβάλλεται λόγω της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης – επεσήμανε τα εξής:
«Το καλό είναι ότι μέχρι και χθες το βράδυ απεγκλωβίστηκαν όλοι οι εκδρομείς του τριημέρου από την Κορινθία. Η συντριπτική πλειοψηφία τουλάχιστον έχει ήδη επιστρέψει στα σπίτια της, καθώς με την προσπάθεια και της πολιτικής προστασίας και των δήμων καταφέραμε να κρατήσουμε ανοικτούς τους δρόμους της επιστροφής. Σήμερα όπως και εσείς διαπιστώνετε η χιονόπτωση εξακολουθεί να παραμένει έντονη. Η εκτίμηση μας είναι ότι μέχρι το βράδυ θα συνεχιστούν έντονα αυτά τα φαινόμενα και προσπαθούμε να κρατήσουμε τους κεντρικούς άξονες του επαρχιακού και εθνικού δικτύου ανοικτούς.
Το εθνικό δίκτυο είναι ανοικτό, στους επαρχιακούς δρόμους δουλεύει το σύνολο των διαθέσιμων μηχανημάτων, όπως και εσείς είδατε και πιστεύουμε ότι και με την βοήθεια των πολιτών δεν θα έχουμε μεγάλα προβλήματα. Η βοήθεια των πολιτών έγκειται στο να αποφεύγουν στην ορεινή Κορινθία τις άσκοπες μετακινήσεις ή αν είναι επιβεβλημένες οι μετακινήσεις, να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες . Τους παρακαλούμε πάρα πολύ για αυτό. Όσον αφορά τα σχολεία, οι Δήμοι με απόφασή τους έκλεισαν τις σχολικές εκείνες μονάδες στις περιοχές που πλήττονται από την κακοκαιρία. Εμείς θα συνεχίσουμε κάθε προσπάθεια σε συνεργασία με τους δήμους ώστε τουλάχιστον οι κεντρικοί άξονες του δικτύου μας να παραμείνουν ανοικτοί».