Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Στο έλεος του χιονιά η Χώρα. Σταδιακή βελτίωση από το μεσημέρι, στους 15°C σκαρφαλώνει η θερμοκρασία



Μια τεράστια άσπρη κουβέρτα σκέπασε τα χωριά του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. Δύσκολη αλλά επιτυχημένη η προσπάθεια του εκχιονισμού από την υπηρεσία του Δήμου. Κανένα χωριό δεν έμεινε αποκλεισμένο. Ευχαριστούμε θερμά τους εργαζόμενους και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Γκιόκα για τις υπεράνθρωπες και φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλαν ώστε να μην έχουμε σοβαρά προβλήματα
Κλειστά θα παραμείνουν και σημερα, λόγο των δυσμενών καιρικών συνθηκών, τα σχολεία στα χωριά, Μάνα, Παναρίτι και Πύργο, του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, μετά από απόφαση του αρμοδίου αντιδημάρχου, ενώ στα λευκά παραμένει η ορεινή Κορινθία με χιονοπτώσεις, χαμηλές θερμοκρασίες και απαραίτητες αλυσίδες στο ορεινό δίκτυο.
Ήδη στο Δερβένι επικρατεί "ήλιος με δόντια" και με τη θερμοκρασία αυτή την στιγμή να μή ξεπερνά τους 4 oC βαθμούς και στη Λυκοποριά τους 2 oC , ενώ στο μηδέν έχει "κολήσει" το θερμόμετρο στο Ξυλόκαστρο, στο Κιάτο και την Κόρινθο. Στο Σαραντάπηχο το θερμόμετρο ειναι στους -9 oC βαθμούς , επίσης πολικές θερμοκρασίες καταγράφονται στο Άνω Πιτσά-6 oC , στη Μάννα -7 oC , στο Παναρίτι -1 oC , στο Μάτι-3 oC ,στη Καστανιά -8 oC, στο Φενεό -4 oC, στο Σούλι -2 oC, στη Νεμέα -2 oC και στο Αγγελόκαστρο -6 oC.
Στο μεταξύ χωρίς ρεύμα έχουν μείνει δεκαπέντε χωριά του Δήμου Τρίπολης στην Αρκαδία και συγκεκριμένα σε όλη την περιοχή του Φαλάνθου, στην Άνω και Κάτω Ασέα, Αρτεμίσιο, Αγιωργίτικα, Νεστάνη και στο Μαρί του δήμου νότιας Κυνουρίας.
Συνεχίζεται η χιονόπτωση στην Πελοπόννησο, ακόμα και σε περιοχές με σχετικά χαμηλό υψόμετρο.
Κλειστή θα παραμένει μέχρι και αύριο η παλαιά Εθνική Οδός Πατρών - Κορίνθου, στο 72,2ο χλμ. στο ύψος του Πλατάνου, εξαιτίας κατολίσθησης που σημειώθηκε στο σημείο.Η κίνηση των οχημάτων γίνεται μέσω εκτροπής των οχημάτων στη Νέα Εθνική Οδό στο ρεύμα προς Αθήνα, στον κόμβο της Πούντας και στο ρεύμα προς Πάτρα, στο ύψος της Ακράτας, μέχρι να ανοίξει ο δρόμος.
Κλειστά είναι σήμερα τα σχολεία των Δήμων Τρίπολης και Γορτυνίας και στην ορεινή βόρεια Κυνουρία. Κλειστοί είναι επίσης οι δρόμοι προς τα χωριά Κοσμά – Πελετά – Άγιο Βασίλειο – Παλαιοχώρι στην Κυνουρία, Επ. Ο. Μπόντια – Μικρό Μπόντια (περιοχές Λομπόκα – Κέρκυρα - Λαγκάδι).* Επ. Ο. Μοιραλίου – Ρακίτας.* Επ.Ο. Αιγείρας – Συνέβρου, δ/ση Κοινοτικής οδού Χρυσανθίου με Αιγείρα Δήμου Αιγιαλείας.* Διαδημοτική οδός Δ.Δ. Περιστέρας προς Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων. Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα.
Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στους εθνικούς δρόμους Τρίπολης – Σπάρτης και Σπάρτης Καλαμάτας. Απαραίτητη είναι η χρήση αλυσίδων στο μεγαλύτερο τμήμα του επαρχιακού οδικού δικτύου της Αρκαδίας, στην ορεινή Κορινθία,στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο Καλαβρύτων , στην Ε.Ο. Ακράτας – Ζαρούχλας, από το 8ο χλμ και στην περιοχή του Ζάρακα στη Λακωνία.Κλειστά θα είναι τα σχολεία και στα ορεινά της Αιγιαλείας.

ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Από -4 ως -1 το θερμόμετρο στην Αττική νωρίς το πρωί. Από τις επτά και μετά το θερμόμετρο ανέβηκε πάνω από το μηδέν και η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται κάπως. Τα ξημερώματα η θερμοκρασία στη βόρεια Ελλάδα έπεσε ως και στους -10 ενώ το μεσημέρι δεν θα ξεπεράσει τους +9.
Οι δρόμοι δεν είναι κλειστοί, είναι βατοί οι κεντρικοί άξονες όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς υπάρχουν σημεία που γλιστράνε.
Σε ορισμένα σημεία των βορείων προαστίων της Αθήνας τα λεωφορεία δεν μπορούν να κινηθούν με ευκολία.
Με απόφαση των δημάρχων δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε Παλιά και Νέα Πεντέλη, την Εκάλη, την Πολιτεία, το Χαλάνδρι, το Μαρούσι, τα Μελίσσια, τους Θρακομακεδόνες, την Κηφισιά, τη Νέα Ερυθραία, τον Διόνυσο, τον Άγιο Στέφανο, τη Ροδόπολη, το Κρυονέρι, τη Σταμάτα, τη Λυκόβρυση, του Παπάγου, το Χολαργό, την Αγία Παρασκευή, το Βύρωνα, το Γαλάτσι, την Παλήνη, το Μαραθώνα, τη Νέα Μάκρη, το Λάυριο, τη Χασιά, τη Φυλή, το 4ο και 2ο Δημοτικό αλλά και το 2ο γυμνάσιο Αρτέμιδας, και όλα τα σχολεία στον Ωρωπό
Μικροπροβλήματα στην κυκλοφορία υπάρχουν στην Καπανδριτίου - Καλάμου , στην Ανώνυμη οδό από την Καισαριανή προς τον Υμηττό, ενώ κλειστή είναι η λεωφόρος Φυλής από τη μονή Κλειστών προς τα Δερβενοχώρια.
Κλειστή είναι λεωφόρος Πάρνηθος προς το τελεφερίκ και η Διονύσου από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο προς Νέα Μάκρη, ενώ πρόβλημα υπάρχει και στην οδό κίνηση
Η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας - Θήβας από το 4ο χιλιόμετρο.
* Στην οδό Κύμης από το ύψος της οδού Καλυφτάκη προς το Ολυμπιακό χωριό στις δεξιές λωρίδες κυκλοφορίας
Μερική άρση του απαγορευτικού του απόπλου μετά την εξασθένηση των ανέμων σε πολλές θαλάσσιες περιοχές.
Ωστόσο, σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό για τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ από τον Πειραιά φεύγουν μόνο τα πλοία για την Κρήτη. Για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου. Στις υπόλοιπες περιοχές τα δρομολόγια των πλοίων διεξάγονται κανονικά.
Κανονικά οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος
Πολλές περιοχές έχουν μείνει χωρίς ρεύμα λόγω βλαβών στο δίκτυο της ΔΕΗ.
Τα σοβαρότερα προβλήματα ηλεκτροδότησης προκλήθηκαν στις Σποράδες, λόγω κατάρρευσης πυλώνα υψηλής τάσης στο Πήλιο. Η Σκιάθος, η Σκόπελος και η Αλόννησος ήταν χωρίς ρεύμα από το πρωί της Καθαράς Δευτέρας και μέχρι χθες το απόγευμα η ΔΕΗ αναζητούσε τρόπους για να επαναφέρει την ηλεκτροδότηση.
Εκτός λειτουργίας τέθηκε, επίσης, η γραμμή υψηλής τάσης Καρύστου - Ανδρου και χρειάστηκε να τεθούν σε λειτουργία εφεδρικά ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη για να καλυφθούν οι ανάγκες τόσο της Ανδρου όσο και της Τήνου. Διακοπές είχαμε, επίσης, στη Νέα Πεντέλη, στους Θρακομακεδόνες, στον Αγιο Στέφανο, στο Κρυονέρι, στο Κατσιμήδι, στα Βριλήσσια, στην Κάτω Κηφισιά, στα Σπάτα, στα Λιόσια καθώς και σε μεγάλες περιοχές των νομών Εύβοιας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Αχαΐας και Αργολίδας.
Η ΔΕΗ έθεσε σε λειτουργία ειδική τηλεφωνική γραμμή (210-9298100), στην οποία μπορούν να καλούν οι πολίτες για να ενημερώνονται για τις βλάβες του δικτύου.
Πρόγνωση καιρού για σήμερα
Ο καιρός στη δυτική Ελλάδα, τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία προβλέπεται λίγες νεφώσεις. Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων. Στην υπόλοιπη χώρα, χιονιά στα ορεινά, τα ημιορεινά και τα πεδινά των βορειότερων περιοχών και χιονόνερο στα νότια πεδινά. Από το απόγευμα πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων σε Θεσσαλία, ανατολική στέρεα, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο. Ειδικά στην περιοχή της Αττικής, θα σημειωθούν χιονοπτώσεις, που βαθμιαία θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά και μέχρι αργά το απόγευμα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 8 και στο αιγαίο 9 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ισχυρός παγετός κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας θα σημειωθεί ολικός παγετός
Αύριο Πέμπτη, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι θα επικρατούν το πρωί στη Θράκη, τις Σποράδες, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τη νησιωτική χώρα, ενώ από το μεσημέρι ο καιρός θα ακολουθήσει σταδιακή βελτίωση. Οι βοριάδες θα πνέουν με ένταση στα δυτικά έως 5 μποφόρ, στα ανατολικά έως 6 και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο έως 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενίσουν. Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει άνοδο, όμως τοπικά στην ηπειρωτική Ελλάδα θα σχηματιστεί ισχυρός παγετός κυρίως τις πρωινές ώρες.
Γενικά αίθριος προβλέπεται να είναι ο καιρός την Παρασκευή και το Σάββατο, με τους ανέμους να πνέουν στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο με ένταση έως 7 μποφόρ την Παρασκευή και έως 5 μποφόρ το Σάββατο, ενώ ο υδράργυρος θα εξακολουθήσει την ανοδική πορεία του. Η θερμοκρασία εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή ?με τις μέγιστες τιμές να διαμορφώνονται στην ηπειρωτική χώρα στους 14-15°C? την Κυριακή, οπότε αναμένονται ηλιοφάνεια και μέτριοι άνεμοι νοτίων διευθύνσεων.