Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Σε εγρήγορση για την γρίπη… ευρεία η εξάπλωση της

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων κατά τη διάρκεια της 3ης εβδομάδας του 2011, 15 Ευρωπαϊκές χώρες αναφέρουν ευρεία εξάπλωση της γρίπης.
Βάση τωρινών δεδομένων του τμήματος επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ για την Ελλάδα, αναμένεται η συνέχιση της δραστηριότητας της γρίπης για τις επόμενες 6-8 εβδομάδες.
Για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης συστήνονται τα εξής μέτρα :
I. Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών.
II. Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, ο οποίος θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματικός και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα.
Σημειώνεται ότι στην πλειοψηφία τους οι ασθενείς με γρίπη που νοσηλεύτηκαν έως τώρα σε μονάδα εντατικής θεραπείας δεν είχαν εμβολιαστεί.
III. Η σωστή χρήση των αντιικών φαρμάκων κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών.
Το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας, της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και σε συνεχή επαγρύπνηση πρωτίστως για την πρόληψη και δευτερευόντως για τη λήψη απαραίτητων μέτρων στην αντιμετώπιση της νόσου.
Αναφορικά με τα σχολεία επισημαίνουν ότι δεν αναστέλλεται η λειτουργία τους λόγω εμφάνισης κρουσμάτων εποχικής γρίπης.
Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας συστήνει στους πολίτες την εγρήγορση και την άμεση αντιμετώπιση στην περίπτωση ύποπτου κρούσματος από το οικείο τους περιβάλλον.