Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Μισθό κοντά στις 4.500 ευρώ θα λαμβάνει μηνιαίως ο Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης


Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου συνεδρίασε για δεύτερη φορά –μέσα σε λίγες ημέρες- και πάλι δεν κατάφερε να εκλέξει το πρόσωπο το οποίο θα αναλάβει τη θέση του «Περιφερειακού Συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης». Πρόκειται για μία θέση ....
η οποία δεν υπήρχε μέχρι τώρα και ουσιαστικά δημιουργήθηκε από το σχέδιο «Καλλικράτης».
Το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν μπορεί να εκλέξει «Συμπαραστάτη», διότι ...απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών του, να ψηφίσουν δηλαδή το ίδιο πρόσωπο 34 σύμβουλοι. Με απλά λόγια, για να εκλεγεί κάποιος στη θέση αυτή, εκτός από τις 31 ψήφους της πλειοψηφούσας παράταξης (του Πέτρου Τατούλη), πρέπει να λάβει ακόμα τρεις ψήφους. Κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα και δεν πρόκειται να γίνει, αν δεν συμφωνήσουν να στηρίξουν το ίδιο πρόσωπο οι παρατάξεις Τατούλη και Δράκου. Απλά, τα πράγματα.
Πάμε, σε κάτι άλλο. Διακρίνουμε στις τελευταίες δέκα ημέρες μία μεγάλη … πρεμούρα από κάποιους (δεν αναφέρομαι στους υποψήφιους Συμπαραστάτες ...) να πείσουν ότι αυτή η θέση είναι πολύ σημαντική και ότι αυτό το θέμα είναι … άκρως σημαντικό για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Υπερβάλλουν και το ξέρουν…
Ποια είναι η αλήθεια; Το πρώτο και σημαντικότερο είναι ότι κανείς Πελοποννήσιος δεν ασχολείται και φυσικά δεν … αγχώνεται με το πότε θα εκλεγεί «Συμπαραστάτης» και ποιος θα είναι αυτός.. Υπάρχουν πολύ σημαντικότερα πράγματα για να αγχωθούν και να ασχοληθούν οι πολίτες της περιφέρειας.
Το δεύτερο είναι ότι πρόκειται για μία νέα θέση που κανείς δεν ξέρει κατά πόσο αποτελεσματική και παραγωγική θα είναι. Αυτό είναι ένα ερωτηματικό.
Τι ρόλο όμως και ποιες αρμοδιότητες θα έχει ο «Συμπαραστάτης»; Ο περιφερειακός συμπαραστάτης θα υποστηρίζεται διοικητικά από τις υπηρεσίες της περιφέρειας, θα δέχεται καταγγελίες άμεσα θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών της περιφέρειας, των νομικών της προσώπων και επιχειρήσεων και θα διαμεσολαβεί προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα, ενώ θα είναι υποχρεωμένος να απαντά εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός τριάντα (30) ημερών στους διοικούμενους.
Να σημειωθεί ότι η υποβολή καταγγελίας ή αναφοράς στον περιφερειακό συμπαραστάτη δεν αναιρεί τη σχετική αρμοδιότητα του Συνηγόρου του Πολίτη ως ανεξάρτητης αρχής ούτε τις αρμοδιότητες άλλων ελεγκτικών οργάνων και αρχών, καθώς και του Ελεγκτή Νομιμότητας.
Επίσης, ο περιφερειακός συμπαραστάτης θα συντάσσει ετήσια έκθεση. Η ετήσια έκθεση παρουσιάζεται από τον ίδιο και συζητείται στην ειδική δημόσια συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για τον απολογισμό πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής. Ο περιφερειακός συμπαραστάτης μπορεί επίσης να προβαίνει στη διατύπωση προτάσεων βελτίωσης της περιφερειακής διοίκησης και των σχέσεών της με το κοινό, τόσο στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής του όσο και επ’ ευκαιρία σημαντικών προβλημάτων κακοδιοίκησης που ο ίδιος εντοπίζει. Στην τελευταία αυτή περίπτωση οι ειδικές προτάσεις του περιφερειακού συμπαραστάτη υποβάλλονται στον περιφερειάρχη και κοινοποιούνται στο περιφερειακό συμβούλιο και στον εκτελεστικό γραμματέα της περιφέρειας. Τόσο η ετήσια έκθεση όσο και οι ειδικές προτάσεις του περιφερειακού συμπαραστάτη αναρτώνται στην ιστοσελίδα της περιφέρειας με φροντίδα των περιφερειακών υπηρεσιών.
Με απλά λόγια, ο «Συμπαραστάτης» θα δέχεται καταγγελίες από πολίτες και επιχειρήσεις, που θα έχουν παράπονα ή διαφορές με υπηρεσίες της Περιφέρειας και θα παίζει το ρόλο του διαμεσολαβητή, για να βρεθεί μία (εξωδικαστική) λύση.
Κατά πόσο οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα απευθύνονται στον «Συμπαραστάτη» για τα παράπονά τους και κατά πόσο θα τον εμπιστεύονται, αυτό είναι μία άλλη ιστορία. Θα φανεί στην πράξη.
Αλλά, ακόμα και αν ο κόσμος εμπιστευθεί τον «Συμπαραστάτη» και κάνει τις καταγγελίες του, άραγε για ποιο λόγο αυτή η θέση πρέπει να είναι έμμισθη;
Ο κόσμος δεν ασχολείται και δεν γνωρίζει ότι το πρόσωπο (όποιο κι αν είναι αυτό) που εκλεγεί Περιφερειακός Συμπαραστάτης του πολίτη και της επιχείρησης, θα έχει μισθό και μάλιστα παχυλό! Όχι, ο μισθός δεν καθορίζεται ούτε από τον Τατούλη, ούτε από κανέναν άλλο. Προβλέπεται στον «Καλλικράτη» και ισχύει για όλες τις περιφέρειες.
Δεν παύει όμως να είναι μία έμμισθη θέση. Ο «Καλλικράτης» λοιπόν προβλέπει ότι ο «Συμπαραστάτης» λαμβάνει ίδια αντιμισθία με εκείνη του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου. Όπως, είχαμε γράψει και σε παλαιότερο άρθρο, η αντιμισθία του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου προβλέπεται να είναι 4.392,06 € το μήνα!
Εσείς, άραγε, τι λέτε; Είναι πολλά χρήματα για μία τέτοια θέση ή όχι; Ας απαντήσει ο καθένας μόνος του..


Πηγή: Καλημέρα Αρκαδία