Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Γιώργος Δέδες :"θα υπάρχει μια αδιάλειπτη, συνεχής, συστηματική επαφή με όλους τους πολίτες, και τους φορείς"


 Ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κ. Γιώργος Δέδες συνεχίζοντας τις μετεκλογικές του επαφές με τους πολίτες της Κορινθίας, πραγματοποίησε την προγραμματισμένη επίσκεψή του, την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, στη πόλη του Ξυλοκάστρου.

Τον κ. Δέδε συνόδευσαν  οι περιφερειακοί σύμβουλοι κα.Αδάμ–Σπανογιάννη Ευαγγελία, κ. Παπαγγελόπουλος Άγγελος, κ. Παπαφωτίου Απόστολος και κ. Πετρόπουλος Νίκος....
Τον Δήμαρχο κ. Κλαδούχο Αντώνη, εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος κ. Ψαράκης Παναγιώτης.
Τα ζητήματα που αναδείχθηκαν μέσα από την ομιλία του κ. Δέδε, όσον αφορά τα γενικότερα προβλήματα αλλά και τα επιμέρους, ήταν πάρα πολλά και σημαντικά.
Ο κ. Δέδες αφού ευχαρίστησε τους πολίτες του Ξυλοκάστρου για την στήριξη αλλά και την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο συνδυασμό «Νέα Πελοπόννησος», επισήμανε πόσο σημαντική ήταν αυτή η εκλογική αναμέτρηση για τον θεσμό του «Καλλικράτη» αλλά και την πορεία του α’ αλλά και β’ βαθμού αυτοδιοίκησης. 
Ο κ. Δέδες τόνισε χαρακτηριστικά: 
    «Υπήρξε μια μεγάλη και ουσιαστική πολιτική μάχη. Υπήρξε μια μάχη και σύγκρουση αντιλήψεων και για το κράτος και για την διαχείριση των θεσμών της αυτοδιοίκησης. Το πρόκριμα που δώσατε σε εμάς, το πρόκριμα που έδωσαν οι πολίτες της Κορινθίας και οι πολίτες της Πελοποννήσου, είναι μια σαφής εντολή για μία δραστική μεταρρύθμιση και ταυτόχρονα για ένα καινούργιο ξεκίνημα που θα φροντίζει να θεραπεύει όλες αυτές τις παλιές πληγές που υπήρχαν στο χώρο της αυτοδιοίκησης, αλλά κυρίως της υπανάπτυξης του νομού μας, και ταυτόχρονα που μας οδηγεί σε μια καινούργια πορεία, με νέους ανθρώπους, με νέες ιδέες, και με μια νέα αντίληψη και νοοτροπία για τα πράγματα. Για αυτό σας ευχαριστούμε θερμά».
    Ο κ. Δέδες στη συνέχεια τόνισε ότι δεν δόθηκαν προεκλογικές υποσχέσεις αλλά παρουσιάστηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της Κορινθίας και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κορίνθιοι πολίτες. Τόνισε συγκεκριμένα:
«Η παρουσία μας σήμερα εδώ, εγκαινιάζει μια νέα μετεκλογική σχέση με τους πολίτες, και θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα προς την Κορινθιακή κοινωνία ότι θα υπάρχει μια αδιάλειπτη, συνεχής, συστηματική επαφή με όλους τους πολίτες, και τους φορείς του α΄βαθμού αυτοδιοίκησης, με όλους τους θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς, γιατί στη δύσκολη εθνική προσπάθεια που γίνεται σήμερα, οφείλουμε να στηρίξουμε τις επιλογές μας σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με όλη την κοινωνία και με όλους τους πολίτες. Αυτή είναι η πρώτη και βασική αρχή της νέας περιφερειακής αυτοδιοίκησης, της νέας περιφερειακής ηγεσίας. Είναι η δικιά μας αρχή και θέση. Δεν θα πάμε σε λογικές «αποφασίσομεν και διατάσσομεν», δεν θα πάμε σε λογικές εγκατάλειψης του νομού και των ανθρώπων του, δεν θα πάμε σε πρακτικές αποφυγής της πραγματικότητας και των προβλημάτων. Θα είμαστε εδώ για να δίνουμε απαντήσεις μαζί. Θα είμαστε εδώ για να συζητάμε μαζί σας, όπως κάνουμε απόψε, θα είμαστε εδώ γιατί μόνο μέσα από την ενημέρωση και από το διάλογο, μέσα από τη διαβούλευση αλλά και από τη συμμετοχή των πολιτών, μπορούν να υπάρξουν στα σημερινά πολύπλοκα, πολυσύνθετα και πολύ διαφορετικά από τα χθεσινά προβλήματα, απαντήσεις και λύσεις

    Συνεχίζοντας ο κ. Δέδες τόνισε:
 «Δεν έχουμε κρύψει ούτε τώρα ούτε πριν, ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Είναι εξαιρετικά δύσκολη για την χώρα, στο οικονομικό επίπεδο και είναι ακόμα πιο δύσκολη στο νομό μας, γιατί δυστυχώς υπήρξε εγκατάλειψη. Δυστυχώς υπήρξαν πολλές χαμένες ευκαιρίες, πολύς χαμένος χρόνος, υπήρξε τεράστια υστέρηση και ολιγωρία σε αποφάσεις κα επιλογές. Για αυτό σήμερα τα προβλήματα είναι συσσωρευμένα., δυσβάσταχτα, ορθώνονται σαν βράχος μπροστά μας αλλά εμείς είμαστε διατεθειμένοι αυτό το βράχο να τον σηκώσουμε στην πλάτη μας. Όχι σαν τον Σίσυφο, για να κατρακυλήσει πάλι κάτω, αλλά σε μια νέα προσπάθεια να δώσουμε μια νέα αναπτυξιακή προοπτική στο νομό. Η Κορινθία να ξεφύγει από το τέλμα της, η Κορινθία και η Πελοπόννησος να ξεφύγουν από τη στασιμότητα και να μπορέσουμε παρόλες τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες τις οποίες βιώνουμε, να αρχίσουμε να κάνουμε βήματα προς τα μπροστά.
Είμαστε αισιόδοξοι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Έχουμε διάθεση και μεράκι για δουλειά. Ξεκινήσαμε αμέσως μετά τις εκλογές χωρίς να υπάρξει ανάπαυλα, για να ενημερωθούμε και σε διοικητικό επίπεδο, για να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε. Για μια πλήρη αναδιάταξη των υπηρεσιών, η οποία θα γίνει από την 01/01/2011, αλλά και να περιοδεύσουμε και πάλι όλο το νομό για να μπούμε πια στα εξειδικευμένα, στα ειδικά προβλήματα που εσείς θα μας τα μεταφέρετε στις τελευταίες λεπτομέρειες και πάνω από όλα να συνεργαστούμε με τις νέες εκλεγμένες δημοτικές αρχές του α’ βαθμού των Καλλικρατικών δήμων, γιατί αυτή η εποχή, αυτή η δυσκολία, αυτή η κρίση που υπάρχει, ξεπερνιέται μόνο με κοινές δράσεις, με κοινές πρωτοβουλίες. Χρειάζεται μια στέρεη συμμαχία, της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και του Καλλικρατικού δήμου, με την περιφέρεια και με το κράτος και όλοι μαζί με τους πολίτες, για να μπορέσουμε σε ένα κοινό μέτωπο και ενωμένοι, σε μια συλλογική προσπάθεια να δώσουμε τη μάχη της ανάπτυξης και της ευημερίας. 
    Αυτά που υποσχεθήκαμε προεκλογικά δεν τα είπαμε για προεκλογικούς λόγους. Δεν τα είπαμε για να ωραιοποιήσουμε την πραγματικότητα ή να πείσουμε κάποιους πολίτες παραπλανητικά να μας ψηφίσουν. Τα εννοούσαμε, τα εννοούμε, τα υποστηρίζουμε και σήμερα και θα τα υποστηρίζουμε και από την 01/01/2011 που θα αναλάβουμε την θητεία μας

Κλείνοντας θέλω να επιστήσω την προσοχή ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι ανταγωνιστική με τις υπόλοιπες δώδεκα περιφέρειες της χώρας. Υπάρχουν κοινά προϊόντα, κοινές διεκδικήσεις, όλοι θέλουμε κατά προτεραιότητα να μπουν τα έργα, που εμείς μελετάμε στο Ε.Σ.Π.Α. ή στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Όπως και οι νομοί μέσα στην ίδια περιφέρεια θα είναι, με την καλή έννοια, ανταγωνιστικοί. Σαφώς ο στόχος είναι η δημιουργία μιας κοινής περιφερειακής Πελοποννησιακής συνείδησης. Αλλά πρέπει σαν Κορινθία ανταγωνιστικά, με την καλή έννοια όπως είπα, να δώσουμε την μάχη και της ταχύτητας για να μπορέσουμε να προλειάνουμε το έδαφος. Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες, πολύ σημαντικά αναπτυξιακά έργα για το νομό μας να ενταχθούν σε ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις ή τομεακές χρηματοδοτήσεις των υπουργείων. Αυτό σημαίνει ότι, αν και ξεκινάμε με ένα μειονέκτημα σαν και αυτό που σας ανέφερα πριν, το γεγονός της έλλειψης μελετών και ακατάλληλης προετοιμασίας για να μπούμε πρωταγωνιστικά στη διεκδίκηση του μεγαλύτερου κομματιού από την πίτα, ότι θα πρέπει με μεγάλες ταχύτητες να προχωρήσουμε και στις συνεργασίες αλλά και στις μελέτες και στις υποδομές


Μεταξύ των πολλών θεμάτων που επισήμανε ο κ. Δέδες  ήταν και το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, για το οποίο τόνισε  ότι  αντιμετωπίζεται με επενδύσεις και προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσει η αλλαγή του αναπτυξιακού πλαισίου και η διαμόρφωση του κατάλληλου περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα είπε :
«Αν αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού Κορινθίας, που άλλοι νομοί δεν τα διαθέτουν, που άλλες περιοχές μοχθούν να αποκτήσουν αυτά που μας έχει δώσει εμάς η φύση ή τα έργα των τελευταίων ετών και δεκαετιών, μπορούμε να δημιουργήσουμε σύγχρονα κίνητρα για την εγκατάσταση ιδιωτικών κεφαλαίων, επενδυτών και επενδύσεων, τέτοιες που θα απαντούν και στο πρόβλημα της ανεργίας. Ενδεικτικά σας λέω το εξής. Αναμένονται κάποιες εκατοντάδες θέσεις εργασίας από του χρόνου στο νομό Κορινθίας με βάση τον αγωγό του φυσικού αερίου, που πιθανότατα θα είναι οι μόνες μαζικές θέσεις εργασίας που θα υπάρχουν στο νομό. Αγωγός φυσικού αερίου σημαίνει αγωγός ανάπτυξης. Όπου περνάει το φυσικό αέριο, δραστηριοποιούνται γύρω του μονάδες και επιχειρήσεις που επενδύουν στην ενέργεια ή στην πράσινη ανάπτυξη και στα περιβαλλοντολογικά. Αυτές οι δυνατότητες πρέπει να αξιοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό
Επίσης αναφέρθηκε στις υδάτινες δυνατότητες και ανάγκες του νομού που θα αντιμετωπιστούν με την κατασκευή και τη λειτουργία του φράγματος του Ασωπού.
Κλείνοντας ο κ. Δέδες τόνισε:
«Λίγες σκέψεις σας είπα, μεγάλα τα προβλήματα, θα συνεχίσουμε το διάλογο μαζί σας.  Εμείς θα είμαστε τακτικά εδώ να τα λέμε. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που μας τιμήσατε και μας δώσατε την δυνατότητα να δοκιμαστούμε ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες. Σας θέλουμε συμπαραστάτες, μαζί μας και θέλουμε οι αποφάσεις που θα πάρουμε και οι δρόμοι που θα ανοίξουμε να είναι μέσα από την συμμετοχή όλων σας.»        
                   
                            Γραφείο Τύπου
                             Γιώργος Δέδες