Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Σταύρος Δήμας: «Οι κραυγές δεν οδηγούν πουθενά»




«Η χώρα έχει την ανάγκη σοβαρής αντιπολίτευσης. Αυτό είναι το χρέος της ΝΔ. Αυτό οφείλει να κάνει και αυτό κάνει» λέει σε όλους τους τόνους ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Στ. Δήμας, στον οποίο οφείλεται εν πολλοίς η αλλαγή στάσης του προέδρου του κόμματος κ. Αντ. Σαμαρά. Η μετριοπαθής τακτική που ακολουθεί τις τελευταίες ημέρες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το γεγονός ότι έχει χαμηλώσει τους αντιμνημονιακούς τόνους, σε συνδυασμό με τη συναίνεση α λα καρτ έναντι των κυβερνητικών μέτρων, έχουν άμεση σχέση με τον κ. Δήμα και τις εισηγήσεις του. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο το τελευταίο διάστημα και οι απόψεις του γίνονται δεκτές σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον κ. Σαμαρά, ο οποίος επιχειρεί ταυτόχρονα να βελτιώσει και την ευρωπαϊκή του εικόνα.

O κ. Δήμας, εκτός από τη συμμετοχή του στην κεντρική σύσκεψη που γίνεται κάθε Τρίτη στη Ρηγίλλης υπό τον πρόεδρο της ΝΔ, έδωσε το «παρών» σε όλες τις συναντήσεις του κ. Σαμαρά, τόσο με τους κκ. Ντομινίκ Στρος-Καν (επικεφαλής του ΔΝΤ) και Ολι Ρεν (κοινοτικό επίτροπο υπεύθυνο για τη νομισματική και οικονομική πολιτική) όσο και στο πρόσφατο γεύμα με τους πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ στην Αθήνα και είχε κεντρική θέση.


Ειδικά στη συνάντηση με τον κ. Ρεν ο κ. Δήμας υποστήριξε ότι η ΝΔ είναι το κόμμα με τον πιο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να εμφανίσει την αξιωματική αντιπολίτευση ως ένα καθαρά αστικό κόμμα που δεν έχει σχέση με την ακραία και επιθετική ρητορική και στάση άλλων πολιτικών σχημάτων, όπως π.χ. το ΚΚΕ.


Ο κ. Δήμας υποστηρίζει ότι αν η ΝΔ είχε αποφασίσει να είναι ανεύθυνη για να κερδίσει πολιτικούς πόντους και να μειώσει τη διαφορά της από το ΠαΣοΚ θα το είχε κάνει, αλλά προέταξε το εθνικό συμφέρον. Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι φορές που στις συζητήσεις του προτιμά να τονίζει ότι η ΝΔ είναι μια σταθερά του πολιτικού συστήματος που οφείλει να τηρεί υπεύθυνη στάση και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εν δυνάμει κυβέρνηση.


Διαφωνεί με την ακραία ρητορική
Αρκετές φορές, παρά τις ενστάσεις που έχει για τους υψηλούς τόνους και το ύφος της αντιπολιτευτικής τακτικής που χρησιμοποιεί η ΝΔ, θεωρεί ότι ήταν σωστή η στάση του κ. Σαμαρά να καταψηφίσει το μνημόνιο. Διαφωνεί με τις ακραίες τοποθετήσεις ορισμένων, εκτιμώντας ότι αυτές το μόνο που κάνουν είναι ζημιά στο κόμμα. «Πρέπει να επικρατεί η σύνεση, η μετριοπάθεια και η ψυχραιμία. Οι κραυγές δεν οδηγούν πουθενά» λέει συχνά.


Μάλιστα εκτιμά ότι η επιλογή αυτή σταδιακά δικαιώνεται και προσπαθώντας να εξηγήσει την άρνηση της ΝΔ διευκρινίζει ότι ήταν κομβικής σημασίας να πει «όχι» ο κ. Σαμαράς, αφού είχε σοβαρές διαφωνίες για το επιτόκιο, για το γεγονός ότι δεν έγινε ουσιαστική διαπραγμάτευση, για τους όρους και τον χρόνο του δανείου.


Από το περασμένο καλοκαίρι που ορίστηκε αντιπρόεδρος απέφυγε τις δημόσιες δηλώσεις και δεν θέλει να εμπλακεί στη μίζερη εσωκομματική συζήτηση.


Σε όσες συσκέψεις συμμετέχει εμφανίζεται αρκετά μετριοπαθής σε σχέση με ορισμένους στενούς συνεργάτες τού κ. Σαμαρά οι οποίοι επιλέγουν να εισηγούνται τη σκληρή γραμμή. Λόγω και της ευρωπαϊκής του εμπειρίας και του γεγονότος ότι συνομιλεί με αρκετά στελέχη και παράγοντες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, σε επίπεδο ΕΛΚ, έχει επισημάνει αρκετές φορές τις ενστάσεις και τις παρατηρήσεις του για την αντιμνημονιακή γραμμή που ακολουθεί η ΝΔ.


Παρά το γεγονός ότι δεν είναι από τους υπέρμαχους της άποψης ότι η ΝΔ πρέπει να έχει σημαία της το «αντιμνημόνιο», φροντίζει να είναι εντός της κομματικής γραμμής, λέγοντας πολύ συχνά ότι είναι λανθασμένη η πολιτική που ακολουθεί το ΠαΣοΚ.


Υπέρμαχος της συναίνεσης
Κεντρικό σημείο στις αναλύσεις του είναι το τεράστιο πρόβλημα του δημοσίου χρέους και παραπέμπει στην ιστορική δήλωση του Ανδρέα Παπανδρέου ότι «ή το έθνος θα εξαφανίσει το χρέος ή το χρέος θα εξαφανίσει το έθνος », ενώ στέκεται ιδιαίτερα στην ανάγκη σύνθεσης και τάσσεται υπέρ των συναινετικών λύσεων.


Ουσιαστικά εμφανίζεται υπέρμαχος των συναινέσεων και επιμένει ότι «θέλω να κοιτάζω μπροστά και όχι πίσω». Δεν διστάζει όμως να διερωτάται για το αν πραγματικά ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου επιθυμεί τη συναίνεση. «Εάν επιθυμεί τη συναίνεσηοφείλει να μεταχειρίζεται τον αντίπαλό τουστην προκειμένη περίπτωση τον Σαμαρά- με σεβασμό και δεν μπορεί να ζητεί συναίνεση εκεί που δεν απαιτείταιμόνο για επικοινωνιακούς λόγους» είπε πρόσφατα σε συνομιλητή του.


Ο κ. Δήμας θεωρεί ότι χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά στη ΝΔ, αλλά όταν του τίθεται το ερώτημα εάν είναι έτοιμη να κυβερνήσει και πάλι λέει ξεκάθαρα: «Βεβαίως και είναι. Η ΝΔείναι πιο έτοιμη από την κυβέρνηση». Προβλέπει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, δεν αποκλείει να σημειωθεί κοινωνική έκρηξη, αλλά εκτιμά ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές, αφού θεωρεί ότι η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη έναντι της τρόικας να προχωρήσει μέχρι τέλους όσα προβλέπει το μνημόνιο.


«Δεν θα πτωχεύσουμε, γιατί αυτό δεν συμφέρει κανέναν»
Ο κ.Δήμας λόγω της εμπειρίας του και των γνώσεων τού ευρωπαϊκού παρασκηνίου,αφού συμμετείχε στο Κολέγιο των Επιτρόπων,αναφέρεται εκτενώς στην εικόνα που έχει διαμορφωθεί στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα,ενώ εκτιμά ότι θα προχωρήσει το ευρωομόλογο. «Μη βιαζόμαστε.Δεν υπάρχει άλλη λύση,θα γίνει.Οι ρυθμοί όμως είναι διαφορετικοί στο εξωτερικό»,αναφέρει. Παρά τα αρνητικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία εμφανίζεται αισιόδοξος για τη μελλοντική της πορεία,ενώ είναι από τους πολιτικούς που εκτιμά ότι η χώρα δεν θα πτωχεύσει,διότι αυτό δεν συμφέρει κανέναν και θα αποτελέσει ένα καίριο πλήγμα για την ΕΕ και την ευρωζώνη,όπως θεωρεί.Συμφωνεί απόλυτα με τον κ. Σαμαρά λέγοντας ότι μπορούμε ως χώρα να τα καταφέρουμε και μόνοι μας.Σταθερή είναι η άποψή του ότι έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί η προσφυγή στο ΔΝΤ,λέγοντας ότι ήταν η έσχατη επιλογή και ότι έπρεπε να προκριθεί μια λύση στο πλαίσιο της ευρωζώνης. «Φθάνει όμως να φανούμε ως χώρα συνεπής με αυτά που πρέπει να γίνουν και κυρίως να προωθηθούν αναπτυξιακά μέτρα»διευκρινίζει και αναλύει το πρόβλημα που υπάρχει. Παράλληλα,αναφέρεται με έμφαση σε συγκεκριμένες δράσεις,όπως π.χ.για τους μικρομεσαίους,οι οποίες θα ενισχύσουν και την ανάπτυξη αλλά και θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας.


Ο κ.Δήμας θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχασε μια μοναδική ευκαιρία με την περίπτωση της Ελλάδας να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να κατοχυρώσει μια πιο ισχυρή θέση στην παγκόσμια οικονομία, ανάλογη με το μέγεθός της.Δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην περίπτωση της Γερμανίας και της στάσης της απέναντι στην Ελλάδα,λέγοντας ότι οι Γερμανοί δεν διέγνωσαν την ευκαιρία ότι με το ελληνικό ζήτημα θα μπορούσε να ισχυροποιηθεί όλη η ΕΕ και κατ΄ επέκταση η γερμανική θέση.






ΠΗΓΗ: tovima.gr