Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

"Ανεπιθύμητοι" Στρος Καν- Όλι Ρεν δηλώνουν εργαζόμενοι και κόμματα


Ανεπιθύμητοι ο Στρος Κάν και ο Όλι Ρεν στην Ελλάδα, για την πολιτική που απαιτούν από την κυβέρνηση να εφαρμόσει σε βάρος των εργαζομένων, δηλώνουν με κινητοποιήσεις το απόγευμα της Τρίτης η ΑΔΕΔΥ, πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, το ΠΑΜΕ και το δίκτυο συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ. Τα κόμματα, πλην της Δημοκρατικής Συμμαχίας της κ. Μπακογιάννη, τάσσονται υπέρ της υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων και των αμοιβών των εργαζομένων.

Η ΝΔ
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε:
«Οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να κόβουν τις σπατάλες του κράτους και όχι να αφαιρούν εισόδημα από τους πολίτες, που πληρώνουν, ήδη, βαρύτατο τίμημα από την υπερφορολόγηση, την ακρίβεια και τις περικοπές».
Επίσης, ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ., Μάξιμος Χαρακόπουλος, δήλωσε για τις επισκέψεις Στρος Καν και Όλι Ρεν:
«Αυτές τις ημέρες αναδεικνύονται δύο πράγματα: πρώτον, η δικαίωση της κριτικής που άσκησε η Νέα Δημοκρατία ότι ουσιαστικά η αυτή η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε το Μνημόνιο. Οδηγηθήκαμε, με εσφαλμένες πολιτικές, με λάθη, αστοχίες, παραλείψεις, αβελτηρίες της κυβέρνησης στο Μνημόνιο, το οποίο τελικά ούτε καν διαπραγματεύτηκε. Βλέπετε τώρα την κ. Κατσέλη να επιχειρεί να ανατρέψει προηγούμενες αποφάσεις της κυβέρνησης στο πλαίσιο του Μνημονίου, από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου που προΐσταται και να σπεύδει να διαπραγματευτεί στις Βρυξέλες. Αυτό δείχνει ότι δεν υπήρξε προηγούμενη διαπραγμάτευση. Και το δεύτερο ζήτημα που αναδεικνύεται είναι η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, διότι διαψεύδονται όλες οι προβλέψεις της για τα έσοδα, τον πληθωρισμό, την ανεργία...»

Το ΚΚΕ
Η κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι δεν θα παραστεί στην συζήτηση με τον Ντ. Στρος Καν και τον Όλι Ρεν στη Βουλή, διότι «δεν έχει κανένα νόημα, τη στιγμή που η κυβέρνηση κατά παράβαση ακόμα και των διατάξεων του συντάγματος αρνείται να φέρει για συζήτηση και ψήφιση του επικαιροποιημένου μνημονίου στην Βουλή, όπως έχει ζητήσει επανειλημμένα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ».

Προσθέτει ότι «η επίσκεψη του Γενικού Διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν και του Επιτρόπου της ΕΕ Όλι Ρεν στην χώρα μας γίνεται σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η επίθεση των μεγαλοεπιχειρηματιών και της κυβέρνησης με την στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ απέναντι στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, με τα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα που προβλέπονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο. Είναι τα μέτρα που προωθούνται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση για να μετακυλήσει το κεφάλαιο την κρίση στις πλάτες των εργαζομένων με πρόσχημα τα ελλείμματα και τα χρέη και να στηρίξει την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων. Όλα αυτά τα μέτρα οδηγούν τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες στην χρεοκοπία. Θα κάνουν την ζωή των εργαζομένων κόλαση».
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία στις 15 του Δεκέμβρη και τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ την Τρίτη στις 5 μ.μ. με πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Ο ΛΑΟΣ    Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε:

«Πρέπει να σας θυμίσω, σε όλους, ότι δεν ήρθαν αυτοί σ' εμάς, εμείς προστρέξαμε σε αυτούς. Καλό θα ήταν και να τους ακούσουμε, αλλά βασικότερο όλων, να μας ακούσουν».   

Από το Γραφείο Τύπου του ΛΑΟΣ ανακοινώθηκαν τα εξής για τις επισκέψεις των κ.κ. Όλι Ρεν και Στρός Καν στην Ελλάδα:
«Δεν χρειάζονται κατά την επίσκεψη των δανειστών μας ούτε επιδαψιλεύσεις αλλά ούτε και αναθέματα. Επιβάλλεται να κατανοήσουν ότι εκτός από την εξυπηρέτηση των δανειακών μας υποχρεώσεων πρέπει να μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης».

Ο ΣΥΝ
Σε ανακοίνωσή του το Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Η επίσκεψη του Στρος Καν στην Ελλάδα γίνεται σε μια περίοδο, όπου είναι πιο ξεκάθαροι από ποτέ τόσο οι στόχοι, όσο και οι επιπτώσεις του μηχανισμού ΔΝΤ-ΕΚΤ-ΕΕ: ολοσχερής απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ξεπούλημα του δημόσιου τομέα και κατάργηση του κοινωνικού κράτους, δηλαδή εμπέδωση της πιο σκληρής νεοφιλελεύθερης ταξικής πολιτικής που βάζει στο στόχαστρο τις δυνάμεις της εργασίας και τη νεολαία.
Η χώρα βυθίζεται στην κοινωνική και οικονομική χρεοκοπία, οι εργαζόμενοι παραδίδονται έρμαια στην επίθεση του κεφαλαίου, οι αγορές κερδίζουν εις βάρος της κοινωνίας. Η οικονομική, όμως, κρίση δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ελληνική ιδιαιτερότητα, δεν είναι αποτέλεσμα ενός «υπερτροφικού δημοσίου» ή των υπαρκτών προβλημάτων διαφθοράς, αλλά μια δομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, άμεσα συνδεδεμένη με το περιεχόμενο και τους στόχους της ευρωπαϊκής οικοδόμησης. Δεν είναι αποτέλεσμα κακής διαχείρισης, αλλά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που έχει βάλει στο στόχαστρο εδώ και δεκαετίες το κοινωνικό κράτος και τους εργαζόμενους. Γι' αυτό το λόγο και η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου από μόνη της και το νέο Μνημόνιο δεν θα κάνουν τίποτα άλλο παρά να βαθύνουν την κρίση και να οξύνουν ακόμα περισσότερο την επίθεση του κεφαλαίου. Ακόμα περισσότερο, τίθεται σε αμφισβήτηση η ίδια η λειτουργία της δημοκρατίας, με την πρακτική των υπουργών της κυβέρνησης να διαπραγματεύονται τους νόμους του κράτους απευθείας με την Τρόικα
».

Η Δημοκρατική Αριστερά
Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο τύπου της ΔΗΜ.ΑΡ μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «κορυφώνονται οι πιέσεις για την αντιμετώπιση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης της χώρας. Η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής, την ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, την περαιτέρω υποβάθμιση της μισθωτής εργασίας. Ούτε η αναγκαία επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους των 110 δις ευρώ πρέπει να οδηγήσει στην υπογραφή ενός νέου τύπου μνημονίου. Οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές δεν πρέπει να σημαίνουν τη βίαιη συμπίεση των εργαζομένων. Αντίθετα, σήμερα απαιτείται η στήριξη της αμοιβής της μισθωτής εργασίας, η προάσπιση του κοινωνικού κράτους, η δραστική πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαπαλλαγής, η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με άμεσα μέτρα ανάπτυξης. Οι πολίτες αξιώνουν από την κυβέρνηση να υπερασπιστεί το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας».

eklogika.gr