Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Το τελευταίο Νομαρχιακό συμβούλιο ..Έκλεισε ο ιστορικός κύκλος 16 ετών

 
 
Χθες, Δευτέρα, συνεδρίασε για τελευταία φορά το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κορινθίας, μέσα σε ένα συναισθηματικά φορτισμένο περιβάλλον....
Έκλεισε λοιπόν ένας κύκλος που ξεκίνησε πριν από δεκαέξι χρόνια, την 1η του Γενάρη του 1995, με τον πρώτο αιρετό νομάρχη, κ. Άγγελο Μανωλάκη και έκλεισε τη σύντομη ιστορική του πορεία με το νομάρχη Κορινθίας κ. Νίκο Ταγαρά. Σε αυτά τα δεκαέξι χρόνια, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας σηματοδότησε έναν άλλο τρόπο διοίκησης,  αλλά και προσέγγισης των μικρών αλλά και μεγάλων προβλημάτων καθώς και των σχέσεων μεταξύ της διοίκησης σε Νομαρχιακό επίπεδο και των πολιτών.

Κοινή ήταν η διαπίστωση σε επίπεδο Νομαρχιακού Συμβουλίου ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κορινθίας το χαρακτήρισε ένας πολιτικός πολιτισμός μεταξύ των μελών του, η συναίνεση και μία αντιπαράθεση χαμηλών τόνων προκειμένου να αναδειχτούν και να επιλυθούν τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Κορινθίας.

Τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου άνοιξε ο πρόεδρός του, κ. Αλέκος Κέζας, ο οποίος ευχαρίστησε τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου για το πνεύμα συνεργασίας που επέδειξαν όλα αυτά τα χρόνια. Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο κ. Ν. Παπαϊωάννου, επικεφαλής της μειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου και μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

 «Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους εκλεγμένους, στον α΄ αλλά και στο β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης. Στη σημερινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου όπου είναι και η τελευταία,  ολοκληρώνοντας τον κύκλο της η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση,  ξεκινάει ένας νέος θεσμός. Το 2010 θα μείνει στην ιστορία, θα μείνει και στη μνήμη μας σαν μία περίοδος δοκιμασιών όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και γενικότερα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία και πολίτες. Μία περίοδος που όλα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα αναθεωρούνται και  παράλληλα η καθημερινότητα της ζωής μας αλλάζει διαρκώς. Σε αυτές τις κρίσιμες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, καλούμαστε όλοι να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που είναι ακόμα μπροστά μας, για να πετύχουμε και να συνεχίσει την πορεία η χώρα μας. Καλούνται τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών, να αφομοιώσουν αφενός τις νέες θετικές μεταβολές όπως διαμορφώθηκαν στη χώρα μας με το πρόγραμμα «Καλλικράτης»  και κυρίως να παράγουν έργο για την αναβάθμιση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των πολιτών. Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, θέλω να ευχηθώ σε όσους συνεχίζουν να υπηρετούν το θεσμό της Αυτοδιοίκησης να έχουν δύναμη , αντοχή, υπομονή, επιμονή και κυρίως να μην υποκύψουν και να μην υποστείλουν τη σημαία της αγωνιστικότητας και της διεκδίκησης απέναντι σε οποιαδήποτε εξουσία, προς όφελος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών. Σε αυτό το τελευταίο Νομαρχιακό Συμβούλιο, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Νομάρχη και όλους τους Νομαρχιακούς Συμβούλους. Σε πολλά θέματα συμπλεύσαμε και είχαμε κοινές κατευθύνσεις, σε άλλα είχαμε διαφωνίες, αλλά υπήρχε σεβασμός στην άλλη άποψη και επιχειρήματα.» 


Στη συνέχεια, παίρνοντας το λόγο ο κ. Δέδες, επισήμανε τα εξής:

«Το σημερινό τελευταίο Νομαρχιακό Συμβούλιο και συμβολικά αλλά και ουσιαστικά αποτυπώνει δύο πράγματα. Το κλείσιμο μιας εποχής που σφραγίστηκε από τη πορεία της τοπικής αυτοσυνείδησης, της Νομαρχιακή Αυτοδιοίκησης στη συνείδηση της ίδιας της κοινωνίας, και ταυτόχρονα το άνοιγμα του καινούργιου θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης παρά το βραχύ βίο της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Το 1994, δεκαέξι χρόνια πριν, ο νέος θεσμός είχε δημιουργήσει πολλά ερωτήματα και προβληματισμούς στους πολίτες για το πώς μπορεί να συγκροτηθεί στη χώρα μας ο β΄βαθμός αυτοδιοίκησης. Ήταν κάτι καινούργιο, κάτι πρωτόγνωρο, όταν το 1994 για πρώτη φορά άνοιγε μέσα στη κοινωνία αυτός ο καινούργιος θεσμός. Παρά το σύντομο χρόνο που διήρκησε, νομίζω ότι δημιούργησε δύο μεγάλα κεκτημένα. Το πρώτο είναι ότι στην ίδια τη συνείδηση των πολιτών και της κοινωνίας, εμπεδώθηκε η ανάγκη της ύπαρξης του β΄βαθμού της αυτοδιοίκησης, η ανάγκη ενός θεσμού που θα παίζει τον ενδιάμεσο ρόλο μεταξύ της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης και του κεντρικού κράτους. Θα αποτελεί ένα μηχανισμό που θα σχεδιάζει και θα προγραμματίζει, για ανάπτυξη και υποδομές με άμεση αντανάκλαση στη καθημερινή ζωή του πολίτη. Το δεύτερο που εμπεδώθηκε, είναι ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο για στελέχη που υπηρέτησαν το θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό αυτοδιοικητικό σχολείο. Πραγματικά, από την ίδρυσή της, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας,  υπήρξε ένα σχολείο και διαλόγου και δημοκρατικής ευαισθησίας και ανοιχτών διαδικασιών που πιστεύω ότι κυριάρχησε σε αυτοδιοικητικό επίπεδο σε ολόκληρο το νομό για την ποιότητά του και τον πολιτικό λόγο ο οποίος παρηχεί εδώ μέσα. Παρά τις όποιες διαφωνίες,  παρά τις όποιες διαφορετικές αντιλήψεις, παρά τις όποιες αντιθέσεις, νομίζω αυτό που κυριάρχησε, που χαρακτήρισε το Νομαρχιακό Συμβούλιο, είναι ένα υψηλό επίπεδο λειτουργίας, στοιχείο ενός πολιτικού πολιτισμού. Επίσης,  το επίπεδο των θέσεων, των διαφορετικών απόψεων του πολιτικού λόγου αποτελούν πολύτιμο εφόδιο για το νέο θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση προλείανε το έδαφος στην κορινθιακή κοινωνία αλλά και στα ίδια αυτοδιοικητικά στελέχη για το νέο θεσμό της περιφέρειας, τον οποίο με ιδιαίτερη χαρά, θέλω να επισημάνω, ότι αρκετοί από τους συναδέλφους μας που βρίσκονται σήμερα σε αυτήν την αίθουσα θα υπηρετήσουμε με διαφορετικό τρόπο και από διαφορετικούς ρόλους από αυτούς που μέχρι εχθές είχαμε.   
Δεσμευόμαστε ως Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ότι θα λειτουργήσουμε με τον ίδιο ανοιχτό τρόπο. Θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα αλλά και το επίπεδο λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου.  Θα συνεχίσουμε και στο θεσμό της αιρετής περιφέρειας και μέσα από την σημερινή διαδικασία ζητάω όλων την συνδρομή στη καινούργια προσπάθεια που ξεκινάει, μέσα σε συνθήκες δύσκολης οικονομικής κατάστασης. Θα χρειαστεί συλλογική ενότητα και συλλογικές πρωτοβουλίες για να μπορέσουμε να στήσουμε τον καινούργιο θεσμό στα πόδια του, αλλά και να τον βάλουμε να δουλέψει αποτελεσματικά προς όφελος των Κορίνθιων και Πελοποννήσιων  πολιτών.
Σας καλώ σε μία κοινή διαδρομή ενότητας και υπεράσπισης των κορινθιακών και Πελοποννησιακών συμφερόντων διεκδίκησης. Όπως είναι γνωστό σε όλους μας η κεντρική εξουσία δύσκολα εκχωρεί αρμοδιότητες και πόρους, γι’ αυτό πρέπει να τα διεκδικήσουμε σε συνθήκες δύσκολες όπου θα κληθούμε να υπερασπιστούμε βασικές αξίες, αρχές και επιλογές που έχουν να κάνουν με την Κορινθία και την Πελοπόννησο.»


Τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου έκλεισε με την παρέμβασή του ο κ. Ταγαράς, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σήμερα στη συνεδρίαση του, το τελευταίο Νομαρχιακό Συμβούλιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, η οποία τελειώνει και αυτή μαζί με μας, ενός ιστορικού θεσμού και που στα τελευταία δεκαέξι χρόνια με την αιρετή Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και στις δύο τελευταίες τετραετίες είχαμε την τιμή, με την εμπιστοσύνη του κόσμου που μας στήριξε, να προσπαθήσουμε από την πλευρά μας, από τον θεσμό αυτό, να τον εκπροσωπήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Ευχαριστίες σε όλο τον κόσμο για αυτήν την τιμή, να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους του Νομαρχιακού Συμβουλίου για την άριστη συνεργασία που είχαμε. Μια συνεργασία ειλικρινή, ουσιαστική και δημιουργική που ξεπερνούσε όρια, που εστίαζε στην ουσία αλλά και στην δημιουργία. Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον επικεφαλής της μειοψηφίας τον κ. Παπαϊωάννου, αλλά και όλα τα μέλη του Συμβουλίου ονομαστικά, γιατί νομίζω ότι λειτουργήσαμε χωρίς στενές ή μικρόψυχες αντιλήψεις και ξεπερνώντας λοιπόν τις όποιες διαφωνίες και αντιπαραθέσεις.
Με ανοιχτό ορίζοντα και ανοιχτή σκέψη, λειτουργήσαμε όλα αυτά τα χρόνια και πράγματι υπήρξε πολιτικός πολιτισμός και ένα σημαντικό επίπεδο ποιότητας, σεβασμού, εκτίμησης της διαφορετικής άποψης το οποίο ήταν ένα σημαντικό στοιχείο αυτού του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Όλα τα πράγματα στη ζωή, καθώς και η κοινωνία αλλάζουν και ευτυχώς που αλλάζουν. Βέβαια υπάρχουν και στιγμές που οι αλλαγές αυτές δεν είναι ευχάριστες αλλά και επιθυμητές. Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο σαν χώρα, αλλά και αντιμετωπίζουμε αρκετές δυσκολίες ως πολίτες και κοινωνία. Βλέποντας ψύχραιμα τα πράγματα , εύχομαι να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να σταθούμε και να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίσιμη περίοδο ιδιαίτερα για τη νεολαία μας.  Όλοι έχουμε το μερίδιο της ευθύνης μας συμμετέχοντας, όχι με συμπεριφορές πέρα από τα επιβαλλόμενα για την δημοκρατία μας. Μπορούμε  και πρέπει να αλλάξουν πολλά, να διορθώσουμε πράγματα που έχουν δυσκολέψει τη ζωή μας για να μην οδηγηθούμε ξανά εκεί όπου έχουμε φτάσει σήμερα.

Στη συνέχεια, ο κ. Ταγαράς αφού ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, τους διευθυντές των υπηρεσιών και τους εργαζομένους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κορινθίας.


Αναρτήθηκε από Τζένη Σουκαρά
Jenny's World 2010