Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Ο Δήμος Ξυλοκάστρου απαντά για τις κλαδεύσεις των ευκαλύπτων

Με αφορμή την δημοσίευση καταγγελίας στον Τύπο με θέμα την «κοπή ευκαλύπτων» , ο Δήμος Ξυλοκάστρου σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει τα ακόλουθα:
«Ο Δήμος Ξυλοκάστρου προέβη σε κλαδεύσεις των ευκαλύπτων που αποτελούν δενδροστοιχία στην οδό Σπ. Παπαγεωργίου κατόπιν υποβολής αιτήματος από περίοικους και με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Οι ευκάλυπτοι αυτοί οι οποίοι ήταν μεγάλης ηλικίας και ύψους είχαν προσβληθεί από ξυλοσηπτικούς μύκητες με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος θραύσης τους και πρόκλησης ατυχήματος σε ανύποπτους διερχόμενους πεζούς και οδηγούς οχημάτων.
Ευτυχώς κατά το παρελθόν όταν είχαν συμβεί στο συγκεκριμένο σημείο θραύσεις κλάδων, είχαν ως αποτέλεσμα μόνο πρόκληση υλικών ζημιών, κυρίως σε αυτοκίνητα.
Τα δέντρα κλαδεύτηκαν αυστηρά προκειμένου να απομακρυνθεί το προσβεβλημένο ξύλο και για να μπορούν στο μέλλον να ελέγχονται ως προς το ύψος από την υπηρεσία μας.
Έχουμε στην μνήμη όλοι τις εικόνες του ατυχήματος στην Παναγίτσα του Κιάτου με τα ολέθρια αποτελέσματα για τα άτυχα παιδιά.
Ο Διευθυντής δασών Ν. Κορινθίας κος Καλλίρης Παναγιώτης στο αρ. πρωτ. 2532/7-10-10 έγγραφό του με θέμα «Διαχείριση βλάστησης σε κοινόχρηστους χώρους Δήμων Σικυωνίων και Ξυλοκάστρου» αναφέρει χαρακτηριστικά:
Τα μεγάλα δέντρα αποτελούν κομμάτι της ζωής των κατοίκων οι οποίοι συνδέονται με αυτά με ιστορικά περιστατικά και βιώματα γιατί ακριβώς αποτελούν κομμάτι του περιβάλλοντος της «πόλης» που γεννήθηκαν και διαβιούν.
Έτσι αντιμετωπίζεται αρνητικά και προκαλεί έντονη λαϊκή αντίδραση και αγανάκτηση που εκφράζεται κυρίως από οικολογικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, κάθε προσπάθεια ελέγχου και απομάκρυνσης επικίνδυνων δέντρων, ακόμη και όταν κρίνεται από τους Δήμους Φορείς ή άλλες Αρχές ότι μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα. Το αποτέλεσμα είναι να μη γίνεται τίποτα, όταν όμως κάποιο από αυτά πέσει και προκαλέσει ζημιά ή ατύχημα τότε πάλι προκαλείται η λαϊκή αγανάκτηση και αντίδραση γιατί κανείς δεν πήρε έγκαιρα μέτρα για την απομάκρυνσή τους που θα αποσοβούσε το ατύχημα ή την ζημιά.
Εμείς πιστεύουμε ότι προέχει η ασφάλεια των πολιτών και επισκεπτών του Δήμου μας, άλλωστε οι ευκάλυπτοι εφόσον είναι υγιείς θα αναπτυχθούν εκ νέου.
Στις φωτογραφίες που παραθέτουμε είναι ολοφάνερες οι σήψεις του κορμού των δέντρων


Τέλος οι ευκάλυπτοι είναι ένα ξενικό είδος (εκ Αυστραλίας) με γιγαντιαίο ύψος, που δεν συνάδουν με το μεσογειακό χαρακτήρα της χώρας μας και είναι δέντρα εντελώς ακατάλληλα σύμφωνα με την επιστήμη της δασοκομίας των πόλεων να φυτεύονται σε πεζοδρόμια, λόγω των προβλημάτων που επιπλέον δημιουργούν και με το τεραστίων διαστάσεων ριζικό τους σύστημα.
Η προαναφερόμενη περιοχή ήταν γνωστή σαν Λεύκες γιατί εκεί λόγω της ύπαρξης του ποταμού Σύθα, φύονταν αυτοφυώς λεύκες, οι οποίες δεν υπάρχουν σήμερα, αφού κόπηκαν για την κατασκευή πολυκατοικιών».

Ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου -Ευρωστίνης
Αντώνης Κλαδούχος