Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Μέτρα - ασπιρίνες



ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΙΧΑΛΟΥ

Για άλλη μια φορά απογοήτευσαν οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες. Αγνοώντας τα τεράστια προβλήματα, αλλά και τις προτάσεις για την ανάκαμψη, που έχει καταθέσει ο επιχειρηματικός κόσμος, ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, περιορίστηκε σε γενικόλογες αναφορές και αποσπασματικά μέτρα, που -δεδομένων των συνθηκών- μόνο ως «ασπιρίνες» θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.
Επί της ουσίας, τα μόνα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για την ενδυνάμωση των επιχειρήσεων είναι η μείωση κατά 4% (από 24% σε 20%) της φορολογίας των μη διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων που επανεπενδύονται και μια νεφελώδης ρύθμιση για περαίωση των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων των προηγούμενων ετών. Οσον αφορά στην πρώτη ρύθμιση, αυτή κρίνεται ως ανεπαρκής. Για να έχει αποτελέσματα θα πρέπει να συμπληρωθεί με τη μείωση και των λοιπών υψηλών φορολογικών συντελεστών, με την κατάργηση των έκτακτων εισφορών, με την επαναφορά του ΦΠΑ σε χαμηλότερα επίπεδα και με την καλλιέργεια μιας υγιούς αντίληψης -και όχι δαιμονοποίησης- του επιχειρηματικού κέρδους.
Απέναντι στη δεύτερη ρύθμιση -για την περαίωση των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων προηγούμενων ετών- διατηρούμε επιφυλακτική στάση, αναμένοντας να δούμε τις λεπτομέρειες, αλλά και να επιβεβαιώσουμε ότι οι επιχειρήσεις δεν θα κληθούν, για άλλη μια φορά, να πληρώσουν την υστέρηση στη συγκέντρωση των δημοσίων εσόδων.
Δυστυχώς, η αναπτυξιακή πολιτική συνεχίζει να γίνεται με επικοινωνιακούς όρους, όταν η οικονομία μας βρίσκεται σε ύφεση για τρίτο συνεχές τρίμηνο. Το πάγιο αίτημα για μια εμπεριστατωμένη αναπτυξιακή πολιτική, που θα διακρίνεται από σοβαρά επενδυτικά κίνητρα, μειωμένη φορολογία, διευκολύνσεις και άμεσες διαδικασίες για το σύνολο των επενδύσεων, παραμένει μετέωρο. Η μείωση της φορολογίας, η εφαρμογή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και η προώθηση έργων υποδομής, οι αποκρατικοποιήσεις, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και αγορών και η ενίσχυση της ρευστότητας αποτελούν τις βασικές παραμέτρους για να εξέλθει η οικονομία μας από την ύφεση, αλλά και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία στα μάτια των ξένων αλλά και των Ελλήνων επενδυτών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ