ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ «ΤΗΛΕΑΣΤΥ» ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Γ. ΚΟΝΤΟΝΗ
Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε το πρωί της Τρίτης 31/8/2010 στον τηλεοπτικό σταθμό «ΤΗΛΕΑΣΤΥ» και στο δημοσιογράφο Γιώργο Κοντονή, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Δράκος.
ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Πιο αναλυτικά, αναφερόμενος στην κρισιμότητα της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στη
χώρα, αλλά και στο πως αυτή συνδέεται με την προοπτική ανάπτυξης στο επίπεδο μιας Περιφέρειας, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου υποστήριξε ότι «η κρίση έχει δημιουργήσει ένα κλίμα που προβληματίζει το λαό. Πολλές φορές του δημιουργεί αισθήματα απαισιοδοξίας κι έχουμε χρέος αυτή την περίοδο με όλα τα όπλα και όλα τα μέσα να στηρίξουμε την παραγωγική διαδικασία, για να μπορέσει η Περιφέρειά μας, αλλά και ολόκληρη η Πατρίδα μας, να ξεφύγουν από αυτή την οικονομική πίεση». Ο Δημήτρης Δράκος παραδέχτηκε ότι μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα έχει σημειωθεί πρόοδος στην Ελληνική Περιφέρεια, αλλά από την άλλη πλευρά, τόνισε σήμερα οι απαιτήσεις είναι μεγάλες, τα οικονομικά προβλήματα αποκτούν τεράστιες διαστάσεις και η Ελλάδα βιώνει μία κρίση στην ακραία εκδοχή της. Αναφέρθηκε στα προβλήματα που καταγράφονται και στην Περιφέρεια με την πτώση του τζίρου, τη μείωση της φορολογητέας ύλης που δε βοηθά στην κάλυψη των ελλειμμάτων, στα νέα λουκέτα που μπαίνουν συνεχώς στα καταστήματα, στην απώλεια θέσεων εργασίας και κατέληξε υπογραμμίζοντας: «Άρα λοιπόν απέναντι σε αυτά τα οποία η Τρόικα και το Μνημόνιο έχουν επιλέξει να γίνουν, πρέπει να υπάρξει μια άλλη κατάθεση πολιτικής και συγκεκριμένες επιλογές, οι οποίες θα φέρουν την οικονομική άνθηση ξανά στην Ελληνική Περιφέρεια και γενικότερα, στον τόπο».
ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΟΥ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»
Αναπτύσσοντας τις απόψεις του για τον «Καλλικράτη», όπως ψηφίστηκε τελικά στη Βουλή, αλλά και για τις δυνατότητες του νέου μοντέλου διοίκησης ο Δημήτρης Δράκος, στάθηκε κατ’ αρχήν στη διάσταση των οικονομικών των Δήμων και των Αιρετών Περιφερειών. Είπε συγκεκριμένα:
«Η υπόθεση της οικονομικής αυτοδυναμίας των αυτοδιοικήσεων Α & Β΄ βαθμού (που είναι και επιταγή του άρθρου 102 του Συντάγματος, του καταστατικού μας χάρτη), δεν συντελείται με τον Καλλικράτη. Οι πόροι οι οποίοι δίνονται είναι το 2,4% του φόρου Φυσικών Προσώπων και το 4% του ΦΠΑ. Αυτά τα χρήματα αν τα αθροίσει κανείς, φτάνει στο ποσό των 900 εκατ. ευρώ. Ξέρετε πόσο έχουν σήμερα οι αποκεντρωμένες κρατικές Περιφέρειες στη διάθεσή τους για να λειτουργήσουν; Γύρω στο 1,5 δις. Δηλαδή, πολύ περισσότερα χρήματα από εκείνα τα οποία δίνονται στον καινούργιο θεσμό, μέσω του οποίου φιλοδοξούμε να λύσουμε τα προβλήματα της Ελληνικής Περιφέρειας».
Στο επόμενο σημείο που στάθηκε ο Δημήτρης Δράκος, ήταν εκείνο της δυνατότητας σχεδιασμού-προγραμματισμού μελέτης και υλοποίησης έργων μέσα από τις αυτοδιοικητικές δομές. Συγκεκριμένα, προέβη στις ακόλουθες επισημάνσεις:
«Η κ. Κατσέλη, λίγο πριν το Πάσχα, ψήφισε ένα νομοσχέδιο με το οποίο ουσιαστικά η υπόθεση του Δημοκρατικού Προγραμματισμού (σ.σ.: δηλαδή τη συμμετοχή των πολιτών στον προγραμματισμό που θα κάνουν οι Περιφέρειες) μετατίθεται στις ελληνικές καλένδες, ενώ περιέχεται ως ο βασικός πυρήνας των αρμοδιοτήτων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης η οποία συνεστήθη με τον Καλλικράτη. Αυτό έρχεται σε σύγκρουση με τη φιλοσοφία της αποκέντρωσης μέσα από την Αυτοδιοίκηση. Νομίζουμε ότι πρέπει αυτά τα ζητήματα, τα οποία είναι υψίστης σημασίας αναπτυξιακής , αλλά κυρίως λειτουργίας της Δημοκρατίας μας, να προσεγγίζονται με άλλη σοβαρότητα και ευθύνη».
ΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα που λαμβάνει στις επαφές του με τους πολίτες για το τι περιμένουν από την Αυτοδιοίκηση, καθώς και ποιος είναι ο ρόλος των αυτοδιοικητικών φορέων και αξιωματούχων, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανέφερε: «Ο λαός για ένα είναι έτοιμος. Ένα πράγμα απαιτεί. Ισχυρές Περιφερειακές Αυτοδιοικητικές δομές, ισχυρούς Δήμους και ισχυρή Περιφέρεια. Να αντιμετωπίσει η Αυτοδιοίκηση τις τοπικές και περιφερειακές υποθέσεις. Να αντιμετωπίσει την καθημερινότητά του πολίτη. Να βρει ο πολίτης ένα στυλοβάτη και συμπαραστάτη στη διεκδίκηση της επίλυσης των προβλημάτων του. Αυτό απαίτησε ο λαός όλα αυτά τα χρόνια. Κι εμείς οι αυτοδιοικητικοί αγωνιστήκαμε για να δημιουργηθεί ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοικητική Δημοκρατία στην Ελλάδα. Κι αυτό αποτελεί επιταγή και του Συντάγματός μας, αλλά κυρίως απαίτηση των κοινωνιών μας».
ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ ΣΤΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Μιλώντας για θέματα υποδομών της Πελοποννήσου, ο Δημήτρης Δράκος εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα έχει παραδοθεί ο μεγάλος οδικός άξονας Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας – Σπάρτης, ώστε να υποβοηθηθεί από συγκοινωνιακή άποψη η υπόθεση της συνολικής ανάπτυξης της Περιφέρειας. Πρόσθεσε όμως, ότι υπάρχουν άλλα μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό δίκτυο όλων των νομών. Ανέφερε ως παραδείγματα, το δρόμο Καλαμάτας – Πύλου, την περιοχή της Μάνης, την οδική σύνδεση της Σπάρτης με Νεάπολη και Αρεόπολη, το ανατολικό τμήμα από Άργος για Λεωνίδιο που κόβεται και δε συνεχίζει προς Μονεμβασιά, αλλά και το δρόμο Πύργου – Τρίπολης.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το πώς είναι δυνατό να καλυφτεί οικονομικά η βελτίωση των υποδομών, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου παρατήρησε ότι «αν και βρισκόμαστε στο ΕΣΠΑ, το τέταρτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, δυστυχώς δεν έχουν καλυφτεί οι ελλείψεις σε υποδομές». Υπογράμμισε ωστόσο ότι «στην επόμενη περίοδο πρέπει να υπάρξει σωστή διαχείριση των υφισταμένων χρηματοδοτικών μέσων», είτε μιλάμε για ευρωπαϊκά κονδύλια, είτε για τους πόρους δημοσίων επενδύσεων. Πρόσθεσε ακόμη ότι επείγει η σωστή ιεράρχηση στόχων μέσα από τον προγραμματισμό που θα κάνουν οι Περιφέρειες, επισημαίνοντας ότι μέχρι τώρα, η ιεράρχηση δεν ήταν πάντα σωστή, καθώς «επενδύονταν πόροι σε έργα, τα οποία δεν ήταν προτεραιότητας και έμεναν έργα υψηλής αναπτυξιακής αξίας τα οποία δεν γίνονταν». Κατέληξε λέγοντας ότι «πιστεύουμε ότι μέσα από την ανάπτυξη ισχυρών αυτοδιοικητικών θεσμών θα μπορέσουμε να κατακτήσουμε τη δυνατότητα κάλυψης των αναγκών σε μεγάλα έργα υποδομής».
ΝΕΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναφερόμενος στα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες της Πελοποννήσου, όπως και ολόκληρης της Ελλάδας, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου υπογράμμισε τα εξής: «Η Αγροτική Οικονομία αποτελεί τον στυλοβάτη της ανάπτυξης των Περιφερειών και των κοινωνιών σε πολλά μέρη της Ελλάδας, αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει. Υπάρχουν αυξημένα έξοδα στην διαδικασία των καλλιεργειών, τεράστια κόστη εισροών στη Γεωργία και δυστυχώς, μεγάλα προβλήματα στις πωλήσεις των αγροτικών προϊόντων. Πωλήσεις, οι οποίες δυστυχώς δεν καλύπτουν τα κόστη. Τις τελευταίες μέρες, ήρθαμε σε επαφή στην περιοχή της Κυνουρίας με τους κτηνοτρόφους. Βρίσκονται σε απελπισία. Τα κόστη εκτροφής των ζώων με τις ζωοτροφές και μάλιστα σε δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες, είναι τεράστια μπροστά στα έσοδά τους. Να πωλείται γάλα 50 λεπτά και 40 λεπτά και μάλιστα οι πληρωμές να γίνονται εντελώς ετεροχρονισμένα, είναι κάτι που ασκεί μεγάλη πίεση στην άσκηση της Κτηνοτροφίας». Εξίσου σοβαρά χαρακτήρισε ο Δημήτρης Δράκος και τα προβλήματα που σχετίζονται με την Ελαιοκομία και πρότεινε ότι πέρα από τις ευρωπαϊκές πολιτικές για τα Αγροτικά, είναι ανάγκη να υιοθετήσουμε και κεντρικές εθνικές επιλογές, οι οποίες, σε συνδυασμό με τις συνέργειες των ίδιων των τοπικών παραγωγών, θα στρέψουν την αγροτική διαδικασία στην κατεύθυνση της ποιοτικής καλλιέργειας, της βιολογικής γεωργίας, των προϊόντων ονομασίας προέλευσης, προκειμένου να βγούμε από τον κλοιό των προβλημάτων και να σταθούμε στο διεθνή ανταγωνισμό.
ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ
Με αφορμή την παρέμβαση του υποψηφίου των Οικολόγων-Πρασίνων Λάμπρου Μπούκλη στην εκπομπή, ο Δημήτρης Δράκος ανάπτυξε τις βασικές του θέσεις για το Περιβάλλον και την προστασία του. Είπε χαρακτηριστικά: «Αναμφίβολα, το περιβάλλον είναι συνδεδεμένο απόλυτα με την ανθρώπινη ύπαρξη. Δεν έχουμε δικαίωμα σε καμία περίπτωση να το υποβαθμίζουμε. Να μην το προστατεύουμε. Από την άλλη πλευρά δεν έχουμε δικαίωμα να μην το αξιοποιούμε ως «πόρο», ο οποίος θα μας δώσει την δυνατότητα μίας γενικότερης ανάπτυξης, εκείνης δηλαδή που έχει ονομαστεί και Πράσινη Ανάπτυξη, ή με άλλα λόγια, οικολογική προσέγγιση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Άρα λοιπόν πρέπει να βρίσκεται πάντα το Περιβάλλον στην πρωτοπορία των διεκδικήσεών μας». Πρότεινε επίσης την εφαρμογή αυστηρών κανόνων για τους παραβάτες. «Είναι αδιανόητο στην πατρίδα μας να μην έχουμε επιλύσει το μέγα ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Είναι αδιανόητο να παίρνει ο άλλος την μπουλντόζα και να πηγαίνει να αλλοιώνει τη μορφή του περιβάλλοντος, χωρίς αυστηρές ποινές. Είναι αδιανόητο να γίνεται κατασπατάληση των υδατίνων πόρων έτσι όπως κάνει κέφι του καθενός, ή έτσι όπως τον βολεύει. Εδώ, σε αυτή τη χώρα πρέπει να υπάρξουν αυστηρές προδιαγραφές εφαρμογής των κανόνων».
Η συζήτηση στράφηκε και στο θέμα της κατάργησης του Σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο, ενός μέσου μεταφοράς φιλικού προς το περιβάλλον. Ο Δημήτρης Δράκος τόνισε: «Είναι αδιανόητο ένα τρένο το οποίο έγινε στην Πελοπόννησο στο Μοριά την εποχή του Τρικούπη να είναι σταματημένο. Να μην μπορεί να λειτουργήσει. Έχουμε προβεί σε κινήσεις και διεκδικήσεις απέναντι στους υπουργούς και στην κυβέρνηση προκειμένου να ανατραπεί αυτή η φιλοσοφία που έβαλε το τρένο στην Πελοπόννησο στη γωνία. Όταν ξεκίνησε μέσα από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης η κίνηση για τον εκσυγχρονισμό της υπάρχουσας γραμμής, όλοι οι τότε νομάρχες της Πελοποννήσου αντιδράσαμε. Διότι σκεφτήκαμε ότι οι πόροι αυτοί θα αναλωθούν χωρίς να αναβαθμιστεί ο σιδηρόδρομος. Δυστυχώς επαληθευθήκαμε κι αυτή τη στιγμή έχουμε τη μη λειτουργία του. Πρέπει ο σιδηρόδρομος και να συνεχίσει να λειτουργεί και παράλληλα να βρεθούν τα κονδύλια προκειμένου να γίνει η αναβάθμισή του».
ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΥΜΩΣΗ
Ερωτώμενος για τον τρόπο αντιμετώπισης της υποψηφιότητας Τατούλη, ο Δημήτρης Δράκος απάντησε ότι «εμείς την τακτική μας, αλλά και την παρουσία μας στην Αυτοδιοίκηση, δεν την συναρτάμε με τις υποψηφιότητες» και συμπλήρωσε ότι «εμείς έχουμε συγκεκριμένη προγραμματική πρόταση την οποία καταθέτουμε στο λαό». Επιπρόσθετα, εξέφρασε την ευχή στην προεκλογική περίοδο «να δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους υποψηφίους να καταθέσουν την πρότασή τους» και να γίνει «μια υψηλού επιπέδου πολιτισμένη συζήτηση, ή ακόμη και πολιτική ζύμωση».
Τέλος, κάνοντας αναφορά στο κλίμα που συναντά ανάμεσα στους κατοίκους της Πελοποννήσου τους οποίους συναντά, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ανέφερε: «Αντιμετωπίζουμε χαμόγελα, ζεστές χειραψίες και αγκαλιές, οι οποίες μας παροτρύνουν να κινηθούμε στην κατεύθυνση που επιλέξαμε και να αναλάβουμε τις τύχες της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Πιστεύω πολύ ότι στο τέλος θα έχουμε το αποτέλεσμα εκείνο που προσδοκούμε όλοι».