Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Η Ιαπωνία τίμησε την 65η επέτειο από τον ατομικό βομβαρδισμό της Χιροσίμα, στις 6 Αυγούστου 1945



ΠΗΓΗ : AΠE

Η Ιαπωνία τίμησε την 65η επέτειο του βομβαρδισμού της Χιροσίμα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να εκπροσωπούνται στην τελετή για πρώτη φορά.
Στην ίδια επιμνημόσυνη συγκέντρωση, που έλαβε χώρα στο Αναμνηστικό πάρκο ειρήνης, η καμπάνα της ειρήνης κτύπησε στις 8.15 το πρωί, την ώρα που το βομβαρδιστικό Β-29 Enola Gay έριξε τη βόμβα στις 6 Αυγούστου 1945, και περίπου 55 χιλιάδες επιζώντες, παιδιά και αξιωματούχοι στην Χιροσίμα, ήταν παρόντες και.τήρησαν ενός λεπτού σιγή κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο.
"Αυτό που διαπερνά τη συνείδηση της παγκόσμιας γνώμης είναι η επείγουσα ανάγκη να καταργηθούν τα πυρηνικά όπλα", δήλωσε ο δήμαρχος της Χιροσίμα Ταντατόσι Ακίμπα και χαιρέτησε την απόφαση της Ουάσιγκτον να παραστεί ο Αμερικανός πρέσβης στην Ιαπωνία, στην εν λόγω επιμνημόσυνη συγκέντρωση.
Ο απολογισμός εκείνης της βόμβας ήταν στα τέλη του 1945 140.000 νεκροί, έναντι συνολικού πληθυσμού 350.000 κατοίκων της πόλης. Αρκετές χιλιάδες πέθαναν αργότερα από διάφορες αρρώστιες και τραύματα. Σήμερα, ο επίσημος απολογισμός έχει φτάσει τους 269.446 νεκρούς.
Τρεις ημέρες μετά την επίθεση στη Χιροσίμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν και δεύτερη ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι.
Εξι ημέρες αργότερα, η Ιαπωνία παραδόθηκε.
Στην τελετή παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, ο πρώτος ΓΓ που λαμβάνει μέρος, ο αμερικανός πρεσβευτής στην Ιαπωνία Τζον Ρους, επίσης ο πρώτος αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών όπως οι εκπρόσωποι, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας, που ήταν συμμαχικές δυνάμεις στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, βρέθηκαν, για πρώτη φορά, σε μια τέτοια τελετή, ανάμεσα στους απεσταλμένους 75 κρατών