Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Διαμαρτυρία του Δήμου Ξυλοκάστρου για τη δημιουργία λατομικού χώρου αδρανών υλικών στο Τ.Δ. Πιτσών


Η Κοινοπραξία «Άπιον Κλέος» ζήτησε στις 14/05/2008 από το Δασαρχείο Ξυλοκάστρου Πράξη Χαρακτηρισμού για συγκεκριμένη έκταση στη θέση «Σπηλιές» του Τ.Δ. Πιτσών, με σκοπό τη δημιουργία λατομείου για να καλυφθούν οι ανάγκες της για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα.
Με μεγάλη έκπληξη και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε ότι ο πρώην Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Αγγελόπουλος, στηριζόμενος σε πρόταση του Δασαρχείου Ξυλοκάστρου και σε θετική γνωμοδότηση της Δ/νσης Δασών Κορίνθου, με την υπ΄ αριθ. 2383/2009 απόφασή του, αποφάσισε τη μερική άρση της υπ΄ αριθ. 1577/21-08-2000 απόφασης κήρυξης αναδασωτέας έκτασης του ιδίου, με την οποία είχε κηρυχθεί αναδασωτέα λόγω πυρκαγιάς, δασική έκταση συνολικού εμβαδού 148.436 στρεμμάτων.
Το τμήμα στο οποίο ήρθη ο ανωτέρω χαρακτηρισμός ώστε να καταστεί δυνατή η δημιουργία λατομείου έχει έκταση 57,79 στρέμματα.
Το τοπικό συμβούλιο του Τ.Δ. Πιτσών με ομόφωνη απόφασή του εκδήλωσε την αντίθεσή του στη δημιουργία λατομείου για τους παρακάτω πολύ σοβαρούς και συγκεκριμένους λόγους:
1. Σε απόσταση περίπου 500 μέτρων βρίσκεται η σπηλιά «Σαφτούλη», η οποία έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος μεγάλης σημασίας
2. Σε απόσταση 300 περίπου μέτρων βρίσκεται η πηγή «Ντρεσουλέικα» από την οποία αρδεύεται το Τ.Δ. Πιτσών και υπάρχει κίνδυνος καταστροφής της.
Η συγκεκριμένη πηγή μεταξύ των άλλων τροφοδοτεί με νερό την λιμνοδεξαμενή που κατασκευάστηκε πρόσφατα.
3. Θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα οι καλλιέργειες ελιάς και σταφίδας που υπάρχουν γύρω και σε κοντινή απόσταση από την εν λόγω περιοχή, από τις οποίες βιοπορίζεται σημαντικός αριθμός αγροτών.
4. Θα υποστεί μεγάλη αλλοίωση το τοπίο σε σχέση με το βόρειο μέτωπο του Δήμου, αφού η θέση και το μέγεθος του λατομείου είναι τέτοια που θα είναι ορατό από όλες τις θαλάσσιες και οδικές διαδρομές.
5. Θα προκληθεί μεγάλη καταστροφή στη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, η οποία θα μεταμορφωθεί σε κρανίου τόπο.
Οι πολίτες του Τ.Δ. Πιτσών αλλά και ολόκληρου του Δήμου είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη δημιουργία λατομείου στον εν λόγω χώρο και θα εμποδίσουμε με κάθε έννομο μέσο την υλοποίηση αυτής της απόφασης η οποία δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής .
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ξυλοκάστρου με την αριθ. 202/2010 απόφαση αποφάσισε και ενέκρινε ομόφωνα την αριθ. 1/2010 απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Πιτσών σύμφωνα με την οποία γνωμοδοτεί αρνητικά για τη μίσθωση και εκμετάλλευση λατομικού χώρου αδρανών υλικών στη θέση «Σπηλιές» του Τ.Δ. Πιτσών.
Θεωρούμε ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές θέσεις, όπου μπορεί να δημιουργηθεί λατομείο με πολύ μικρότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός ότι παρόλο που η περιοχή είναι αναδασωτέα επιλέχθηκε η συγκεκριμένη έκταση για την εξυπηρέτηση κυρίως των οικονομικών συμφερόντων της κατασκευαστικής εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο.
Κλείνοντας, εκφράζουμε για μία ακόμα φορά την εντονότατη δυσαρέσκειά μας για το οικολογικό έγκλημα που κυοφορείται εις βάρος του Δήμου μας και προειδοποιούμε ότι θα εμποδίσουμε με κάθε νόμιμο μέσο τη δημιουργία του.