Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Τραγωδία σε μουσικό φεστιβάλ στη Γερμανία

19 οι νεκροί και 340 τραυματίες στο Love Parade στο Ντούισμπουργκ


ΠΗΓΗ : euronews - AΠE

Δεκαεννέα νεκροί και τουλάχιστον 340 τραυματίες είναι ο νεώτερος απολογισμός από τη χθεσινή τραγωδία στο μουσικό φεστιβάλ Love Parade στο Ντούισμπουργκ ,κοντά στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας. Οι αρχές δεν έχουν διευκρινίσει ακόμη εάν στα θύματα συγκαταλέγονται και μη Γερμανοί πολίτες, καθώς το φεστιβάλ αυτό προσελκύει νέους από όλη την Ευρώπη.
Η τραγωδία συνέβη το απόγευμα του Σαββάτου, κατά τις 17:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας), μέσα στη σήραγγα που οδηγεί στις εγκαταστάσεις ενός πρώην εμπορευματικού σταθμού όπου διεξαγόταν το φεστιβάλ, στο οποίο σύμφωνα με τους διοργανωτές συμμετείχαν περίπου 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι.
Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, αιτία της τραγωδίας ήταν ο πανικός που προκλήθηκε όταν χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν συγχρόνως μέσα στη σήραγγα, μήκους 200 μέτρων και πλάτους 30 μ., η οποία αποτελούσε τη βασική οδό πρόσβασης στους χώρους της συναυλίας.
Αργά το απόγευμα, χιλιάδες παρευρισκόμενοι νέοι αγνοούσαν την τραγωδία της σήραγγας.
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι η αστυνομία είχε προειδοποιήσει αρκετό καιρό πριν από τη συντριβή για τραγωδία σε περίπτωση συσσώρευσης ενός τεράστιου πλήθους ανθρώπων. Οι αρχές αποφάσισαν να μην απομακρυνθούν από την άμεση περιοχή, φοβούμενοι περαιτέρω πανικό.
Υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είχαν πρόβλημα φθάνοντας τα θύματα. Ένας αυτοκινητόδρομος έκλεισε για να μπορέσουν ελικόπτερα να παραλάβουν τους τραυματίες και να τους μεταφέρουν σε νοσοκομείο.
Το Love Parade ξεκίνησε στο Βερολίνο, πριν από 20 χρόνια ως απόδειξη της ειρήνης και εξελίχθηκε σε μια τεράστια ετήσια γιορτή του πολιτισμού. Οι οικονομικοί περιορισμοί και οι εντάσεις με τις αρχές ανάγκασαν τους διοργανωτές να μεταφέρουν το φεστιβάλ σε άλλες πόλεις της Γερμανίας πριν από τρία χρόνια.