Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Η Γερμανία κατέκτησε την 3η θέση στο Mundial

Ουρουγουάη-Γερμανία 2-3




Σε έναν χορταστικό μικρό τελικό που είχε γκολ, θέαμα και ανατροπές, η Γερμανία επιβλήθηκε 3-2 της Ουρουγουάης και πήρε το χάλκινο μετάλλιο στο 19ο Παγκόσμιο Κύπελλο, όπως και πριν από
τέσσερα χρόνια στο δικό της έδαφος. Το νικητήριο γκολ ο Κεντίρα στο 82', δοκάρι ο Φορλάν στην τελευταία φάση του αγώνα.
Με το αποτέλεσμα αυτό τα "πάντσερ" διατήρησαν το αήττητό τους κόντρα στην Ουρουγουάη στα τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου καθώς μετρούν 3 νίκες και 1 ισοπαλία, ενώ η μοναδική τους αποτυχία στα 10 συνολικά ματς κόντρα στη "σελέστε" σημειώθηκε το μακρινό 1928.
Στον αντίποδα, η Ουρουγουάη είδε την ιστορία να επαναλαμβάνεται αφού είχε ηττηθεί από τη Δυτική Γερμανία και στον μικρό τελικό του 1970 (0-1), με την τελευταία της νίκη επί ευρωπαϊκής ομάδας σε Μουντιάλ να είναι 40 χρόνια πριν, το 1-0 επί της Σοβιετικής Ένωσης στα γήπεδα του Μεξικού.
Να σημειωθεί ότι οι Μίλερ και Φορλάν έφτασαν τα πέντε γκολ στο τουρνουά, πιάνοντας στην πρώτη θέση τους Βίγια και Σνάιντερ (που έχουν όμως να παίξουν και στον τελικό της Κυριακής), σε αντίθεση με τον Κλόζε που έμεινε στον πάγκο και κατ'επέκταση και στα 14 τέρματα, ένα λιγότερο από τον κορυφαίο σκόρερ στην ιστορία των Μουντιάλ, τον Ρονάλντο με 15 τέρματα.
Ο μικρός τελικός του 19ου Παγκοσμίου Κυπέλλου ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να έχουν επιθετικές βλέψεις και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργούν αμφότερες από μία καλή ευκαιρία στο πρώτο δεκάλεπτο.
Ο Ντιέγκο Φορλάν έστειλε τη μπάλα έξω από το δεξί δοκάρι του Μπουτ στο 7' με απευθείας εκτέλεση φάουλ κοντά στη μεγάλη περιοχή, ενώ οι Γερμανοί άγγιξαν το γκολ στο 10'. Ο Οζίλ εκτέλεσε φαλτσαριστά κόρνερ από τα δεξιά και ο Φρίντριχ πήρε την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι από το ύψος της μικρής περιοχής, με τη μπάλα να σταματάει στο οριζόντιο δοκάρι του Μουσλέρα.
Η φάση αυτή ήταν ουσιαστικά "προειδοποιητική" για τη "σελέστε", με την ομάδα του Γιόακιμ Λεβ να φτάνει στο γκολ στο 19', στην δεύτερη καλή της ευκαιρία στον αγώνα. Ο αρχηγός των "πάντσερ" για τη βραδιά, Σβάινσταϊγκερ, επιχείρησε δυνατό ευθύβολο σουτ με το δεξί από 30 μέτρα και ο Μουσλέρα δεν κατάφερε να συγκρατήσει τη μπάλα, με τον επερχόμένο Μίλερ να τη στέλνει στα σχεδόν ανυπεράσπιστα δίχτυα με σουτ μέσα από την περιοχή φτάνοντας τα 5 τέρματα στη διοργάνωση.
Έξι λεπτά αργότερα (25') ο Μέρτεσακερ έδιωξε σωτήρια σε κόρνερ με το πόδι του μετά από κεφαλιά του Φορλάν από πλεονεκτική θέση, για να έρθει όμως στο 28' η ισοφάριση για την Ουρουγουάη μέσα από πανέμορφη συνεργασία τριών παικτών της.
Ο Πέρες έκλεψε υποδειγματικά τη μπάλα από τον Σβάινσταϊγκερ στο χώρο του κέντρου και την προώθησε κάθετα για τον Σουάρες, αυτός τροφοδότησε τον Καβάνι και ο φορ της Παλέρμο νίκησε με δεξί διαγώνιο πλασέ μέσα από τη μεγάλη περιοχή τον Μπουτ (1-1).
Στα επόμενα λεπτά κυριάρχησαν οι δυνατές προσωπικές μονομαχίες, που γίνονταν ακόμα πιο εντυπωσιακές ελέω της συνεχούς βροχόπτωσης, με την Ουρουγουάη να χάνει κλασική ευκαιρία για να γυρίσει τούμπα το παιχνίδι στο 42'.
Ο Φορλάν έβγαλε εξαιρετική μπαλιά-τρύπα για τον παρτενέρ του στη γραμμή κρούσης, Σουάρες, με τον βραχύσωμο επιθετικό του Άγιαξ να μπαίνει ταχύτατα στη μεγάλη περιοχή των Γερμανών από τα δεξιά αλλά το διαγώνιο πλασέ του από ιδανική θέση να φεύγει έξω από το δεξί δοκάρι.
Στο 44' ο Σβάινσταϊγκερ δημιούργησε την τελευταία αξιόλογη φάση του πρώτου μέρους, καθώς έστειλε τη μπάλα πάνω από το δοκάρι με απευθείας εκτέλεση φάουλ, με το 1-1 να είναι πάντως απόλυτα δίκαιο βάσει της εικόνας των δύο ομάδων (σχεδόν απόλυτη ισορροπία σε κατοχή, σουτ προς την εστία αλλά και χιλιόμετρα που διανύθηκαν).
Η επανάληψη βρήκε τους Λατινοαμερικανούς να μπαίνουν πιο ορμητικά και να κυριαρχούν απόλυτα στο πρώτο δεκάλεπτο: στο 49' ο Σουάρες έστειλε τη μπάλα πάνω στο σώμα του Μπουτ με κοντινό πλασέ και δύο λεπτά αργότερα (51') πέτυχαν την ανατροπή στο ματς.
Ο Ρίος έβγαλε ωραία σέντρα από τα δεξιά και ο Φορλάν έπιασε ιδανικό σουτ με το δεξί πάνω στην κίνηση, με τη μπάλα να αναπηδά στο έδαφος και να καταλήγει στα δίχτυα του εμβρόντητου Μπουτ (2-1).
Η "σελέστε" έδειχνε να παίρνει τα ηνία όμως η Γερμανία κατάφερε -κόντρα στη ροή του αγώνα- να φτάσει στην ισοφάριση από μία ανύποπτη φάση στο 56': ο Μπόατενγκ έκανε σέντρα από τα δεξιά μεταξύ κέντρου και μεγάλης περιοχής, ο Μουσλέρα έκανε άστοχη έξοδο και ο Γιάνσεν με κοντινή κεφαλιά το εκμεταλλεύτηκε για να γράψει το 2-2.
Με το τέρμα μάλιστα αυτό τα "πάντσερ" έφτασαν τα 15 γκολ στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ισοφαρίζοντας την επίδοση που είχαν το 1990 στο Μουντιάλ της Ιταλίας, όταν και είχαν πάρει για τελευταία φορά το τρόπαιο.
Από εκεί και πέρα, το παιχνίδι "άνοιξε" ακόμα περισσότερο καθώς και οι δύο ομάδες έψαχναν με πάθος το τρίτο γκολ, με την Ουρουγουάη να γίνεται ωστόσο πιο απειλητική.
Στο 63' ο Σουάρες ανάγκασε τον Μπουτ να αποκρούσει με γροθιές το δυνατό σουτ του με το δεξί εκτός περιοχής ενώ στο 65' ο Γερμανός γκολκίπερ νίκησε τον Φορλάν όταν ο άσος της Ατλέτικο Μαδρίτης βγήκε μόνος απέναντί του από θέση πλάγια αριστερά στη μεγάλη περιοχή.
Από την πλευρά της η Γερμανία "απάντησε" με το επικίνδυνα σουτ του Κακάου (71') που έφυγε άουτ και του Κίσλινγκ (76') που ανάγκασε τον Μουσλέρα να διώξει με γροθιές, ενώ στο 82' ήταν η δική της σειρά να κάνει ανατροπή στο σκορ...
Ο Οζίλ εκτέλεσε κόρνερ από τα δεξιά και η άμυνα της Ουρουγουάης ολιγώρησε σημαντικά, με τον Λουγκάνο να μην καταφέρνει να απομακρύνει και τον Κεντίρα να παίρνει την ψηλοκρεμαστή κοντινή κεφαλιά, για να κάνει το 3-2 για την ομάδα του Γιόακιμ Λεβ και να πανηγυρίσει το πρώτο τέρμα του σε Μουντιάλ.
Στο 89' ο Κίσλινγκ έχασε κλασική ευκαιρία για να "κλειδώσει" το ματς με το πλασέ του από το ύψος του πέναλτι να φεύγει άουτ, με το 3-2 ωστόσο υπέρ της Γερμανίας να μένει μέχρι το τέλος καθώς ο Ντιέγκο Φορλάν "σημάδεψε" το οριζόντιο δοκάρι του Μπουτ με απευθείας εκτέλεση φάουλ έξω από την περιοχή στην τελευταία φάση του αγώνα.
Με τη νίκη της αυτή, η Γερμανία έφτασε στην κατάκτηση του τέταρτου χάλκινου μεταλλίου της στο Παγκόσμιο Κύπελλο μετά από αυτά των 1934, 1970 και 2006 (καμία άλλη χώρα δεν έχει πάνω από δύο), ενώ στον αντίποδα η Ουρουγουάη ηττήθηκε για 3η φορά στην ιστορία της σε μικρό τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά το 1954 και το 1970.

Ουρουγουάη (Όσκαρ Ταμπάρες): Μουσλέρα, Λουγκάνο, Γκοντίν, Φουτσίλε, Καβάνι (88' Αμπρέου) Σουάρες, Φορλάν, Πέρες (77' Γκαργκάνο), Περέιρα, Ρίος, Κάσερες
Γερμανία (Γιόακιμ Λεβ): Μπουτ, Γιάνσεν (81' Κρόος), Φρίντριχ, Αόγκο, Κεντίρα, Σβάινσταϊγκερ, Οζίλ (91' Τάσκι) Μίλερ, Μέρτεσακερ, Κακάου (73' Κίσλινγκ), Μπόατενγκ