Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Χρώμα, τραγούδι και χορός στην τελετή έναρξης

Νότιος Αφρική  - Μεξικό 1-1

Πηγή: Α.Π.Ε.

Με τραγούδι και χορό, όχι μόνο της χώρας, αλλά ολόκληρης της αφρικανικής ηπείρου, άνοιξε η αυλαία του 19ου Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου. Το εντυπωσιακό Soccer City του Γιοχάνεσμπουργκ γέμισε χρώμα και ρυθμό, ενώ αεροπλάνα που υπερίπταντο σχημάτιζαν τα χρώματα της σημαίας της Νότιας Αφρικής και οι... πολυσυζητημένες βουβουζέλες δημιουργούσαν εκκωφαντική ατμόσφαιρα. Στο χορτάρι απλώθηκαν πανιά που σχημάτιζαν το περίγραμμα της Μαύρης Ηπείρου και πάνω σε αυτά παρέλασαν οι σημαίες των 32 χωρών που συμμετέχουν στη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου.
Το μουσικό πρόγραμμα της τελετής έναρξης περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, τον διάσημο Νοτιοαφρικανό τρομπετίστα Χιου Μασεκέλα, τον Αμερικανό σταρ της R&B Αρ Κέλι, αλλά και καλλιτέχνες από την Αλγερία και τη Νιγηρία. Ο Τίμοθι Μολόι τραγούδησε το βρετανικό «Hope», ικανοποιώντας μία προσωπική επιθυμία του μεγάλου απόντα της τελετής Νέλσον Μαντέλα. Ο γηραιός ηγέτης είχε επιλέξει για ερμηνευτή τον νεαρό τενόρο Σιφίουο Ντσέμπε, ο οποίος όμως στις 25 Μαΐου έφυγε από τη ζωή, χτυπημένος από μηνιγγίτιδα. Οι κάμερες συνέλαβαν στις εξέδρες μία άλλη εμβληματική μορφή της χώρας, τον 78χρονο αρχιεπίσκοπο Ντέσμοντ Τούτου, να χορεύει ντυμένος με τη φανέλα της εθνικής ομάδας της Νότιας Αφρικής.
Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της FIFA Σεπ Μπλάτερ έκανε λόγο για ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα, αναφερόμενος στο πρώτο Μουντιάλ που διοργανώνεται στην Αφρική. «Εδώ είμαστε φίλοι μου, το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι στην Αφρική, είναι στη Νότια Αφρική. Κι ακόμη κι αν δεν είναι εδώ, το πνεύμα του Μαντέλα βρίσκεται στο Soccer City», είπε ο Ελβετός παράγοντας, πριν το λόγο πάρει ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, για να κηρύξει την έναρξη των αγώνων. Το Μουντιάλ 2010 άρχισε και για τον επόμενο μήνα θα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ποδοσφαιρόφιλων (και όχι μόνο) όλου του πλανήτη.
Μεγάλος απών από την τελετή ο Νέλσον Μαντέλα, καθώς ο ηγέτης της Νότιας Αφρικής δεν παρέστη, λόγω της τραγωδίας που έπληξε την οικογένειά, λίγες ώρες πριν την αυλαία του Μουντιάλ, του θανάτου της 13χρονης δισέγγονής του, η οποία σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα, επιστρέφοντας από συναυλία αφιερωμένη στο Μουντιάλ.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ – ΜΕΞΙΚΟ 1 – 1

Χωρίς νικητή έληξε το εναρκτήριο ματς του 19ου Μουντιάλ, με Ν.Αφρική και Μεξικό να μένουν στο 1-1 και η παράδοση που θέλει την διοργανώτρια να μη χάνει στην πρεμιέρα διατηρήθηκε!. Προηγήθηκαν οι γηπεδούχοι με "κεραυνό" του Τσαμπαλάλα (55'), και μάλιστα με εκπληκτική προσπάθεια! Ο οποίος σε κόντρα επίθεση νικάει τους πάντες στο σπριντ και με οβίδα κάνει το 1-0, μετά από μαγική πάσα του Μοντίσε! Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τύχη της Νοτίου Αφρικής, αλλά ισοφάρισαν από λάθος της άμυνας οι "σομπρέρος" με τον Ράφα Μάρκες (79').
Τώρα η νίκη είναι επιτακτική ανάγκη για αμφότερες την 2η αγωνιστική αν θέλουν να πάρουν το εισιτήριο για τη νοκ-άουτ φάση του Μουντιάλ.
Νότια Αφρική: Κουν , Γκάξα, Μοκοένα, Κουμάλο, Τουάλα (46΄ Μασιλέλα) – Ντικαγκόι, Λετσολονιάνε , Τσαμπαλάλα, Πίενααρ (83΄ Πάρκερ), Μοντίσε – Μφέλα.
Μεξικό : Πέρες , Αγκιλάρ, Ροντρίγκες, Οσόριο, Σαλσίδο , Χουάρες, Μάρκες, Τοράδο , Ντος Σάντος, Φράνκο (73΄ Ερνάντες), Βέλα (69΄ Μπλάνκο).