Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Στην εποχή του Καλλικράτη : Δήμος Σικυωνίων!!!!


Γράφει ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ
Από το ΜΕΣΙΝΟ-ΦΕΝΕΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ


Οι Φενεάτες γνωρίζουν τους Στυμφάλιους και τους κατοίκους του Κιάτου. Κάποτε η διακίνηση ανθρώπων και αγαθών γινόταν με τα ζώα. Τώρα που έχουμε δρόμους και αυτοκίνητα, ανταμώνουμε πάλι για να ψωνίσουμε απ’ το Κιάτο, να μας φέρουν τα προϊόντα τους, και να τους πάμε τα δικά μας.
Αυτό δείχνει πως οι άνθρωποι αισθάνονται πως κυκλοφορούν σε ενιαίο χώρο.
Ο χώρος γύρω από το Κιάτο ή εάν θέλετε τον Νέο Δήμο Σικυωνίων -όπως πια θα λέμε- είναι πράγματι ενιαίος.
Αν το αντιληφθούμε, ίσως αδράξουμε την ευκαιρία να πάρουμε μια ιστορική απόφαση με επωφελή για όλο τον Φενεό αποτελέσματα. Γιατί αν η καρδιά του Δήμου ζωντανέψει, η ζωντάνια θα διαχυθεί σ’ όλη την Κορινθία. Σ’ αυτά τα θέματα στενοκεφαλιές, μικροσυμφέροντα και αναχρονιστικοί τοπικισμοί δε χωρούν.
Τέτοιες ευκαιρίες δε μας δίνει κάθε μέρα η ιστορία. Όλ’ αυτά, βέβαια, προϋποθέτουν ευρύτητα πνεύματος, για να καταφέρουμε να απαγκιστρωθούμε από γεωγραφικά περιγράμματα, αυθαίρετες γραμμές επί χάρτου. Δε χωρίζουμε ανθρώπους, βουνά χωρίζουμε, προβλήματα πάμε να λύσουμε. Η ζωή, η πρόοδος και η σύγχρονη εποχή έχουν άλλες απαιτήσεις..
Υπάρχει αγωνία. Ο κόσμος στα χωριά μας βλέπει με αβεβαιότητα το μέλλον. Φοβάται ο κόσμος την ερήμωση των χωριών. Γι’ αυτό και σχεδόν όλοι είναι αποφασισμένοι και τάσσονται υπέρ της νέας διοικητική μεταρρύθμισης. Θέλουμε πόρους εξασφαλισμένους και αρμοδιότητες. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να πω ότι αυτό που μας τρομάζει είναι η δύσκολη για την χώρα μας οικονομική κατάσταση. Μακάρι, να ξεπεράσουμε τα οικονομικά προβλήματα. Χρειαζόταν, άλλωστε, ο “Καλλικράτης”. Χρειαζόταν αυτή η τομή στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πιστεύω, ότι η αυτοδιοίκηση, ως έχει και βρίσκεται σήμερα, στα ορεινά της χώρας μας, και όχι μόνο, φυτοζωεί.
Το σημαντικότερο που θα πρέπει να γίνει στο άμεσο μέλλον είναι, να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη όλων των χωριών του νέου Δήμου. Ισόρροπη ανάπτυξη ολόκληρου του δήμου. Όχι ο ένας να παίρνει την μερίδα του λέοντος και ο άλλος ψίχουλα. Δεν είμαι υπέρ του δήμου των δύο ταχυτήτων. Εάν αυτό μας το εξασφαλίσει η νέα διοικητική μεταρρύθμιση θα πω “ναι, πέτυχε”…”.
Καλό Καλλικράτη λοιπόν και να θυμάστε ότι τα Φενεάτικα χωριά ….θα αντέξουν και θα πάνε μπροστά!!
Καλή πάντως, ευχόμαστε να ‘ναι η στράτα του Καλλικράτη…